post

Zii Jia berjaya menjuarai kejohanan senior pertama

Pemain muda badminton negara Lee Zii Jia mungkin akan menjadi pelapis bagi Datuk Lee Chong Wei. Pada kejohanan Siri Poland, beliau berjaya memenangi kejohanan senior pertama.
Zii Jia yang berusia 19 tahun itu berjaya menumpaskan rakan senegara, Soong Joo Ven dengan keputusan 21-17, 21-16 dalam tempoh 33 minit.

Zii Jia yang dalam temuramah bermotivasi untuk memenangi lain-lain kejohanan selepas ini.
Pada perlawanan Separuh akhir, beliau berjaya menumpaskan pemain Denmark, David Kim Kristensen dengan keputusan 21-16, 21-11 manaka Joo Ven menumpaskan pemain Ukrain, Artem Pochtarov 21-16,21-16.

Pemain perseorangn kedua negara, Iskandar Zulkarnain Zainuddin yang mempamerkan aksi mengecewakan di Sukan SEA KL 2017 menghadapi kekalahan seawal pusingan pertama selepas tumpas kepada pemain tuan rumah Michal Rogalski dengan keputusan 8-21, 19-21.
Malaysia hanya mengambil bahagian dalam perseorangan lelaki dalam kejohanan ini.

Tahniah kepada Zii Jia. Walaupun taraf kejohanan ini tidaklah besar namun ia boleh menjadi pemangkin untuk beliau berjaya dan mungkin dalam tempoh 2-3 tahun lagi mampu bersaing dengan Viktor Axelsen, Soo Wan Hoo, Anthony Sinisuka Ginting dan ramai lagi pemain muda yang mengambil alih era Lee Chong Wei, Lin Dan dan Chen Long.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.