LIGAKAMPUNG

Sukan Oh Sukan

Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Ulat Tiket : Kenapa masih tak selesai ?

Jamal tak dapat nak hadir ke Stadium hari Selasa ni sebab ada kerja yang lebih penting. Jamal tengok berita betapa susahnya penyokong bola sepak nak dapatkan tiket perlawanan akhir di Bukit Jalil. Sampai beratur panjang-panjang awal pagi semata-mata nak dapatkan tiket.
Hari ni dekat Berita pun isu ni diketengahkan terutama pasal Ulat Tiket ni. Jamal pun ada member-member tawarkan tiket dengan harga lebih sikit tapi tak nak la. Jamal takkan beli dari Ulat Tiket ni sebab Jamal rasa ia adalah penipuan. Menipu harga sebenar dan umpama kapitalis tak berlesen.
Jamal tengok kat laman web pun ramai dengan tanpa segan silu menjual tiket sampai ada tu dijual sampai RM500. Memang gila mahal kalau berbanding harga biasa.

Jamal rasa isu ulat tiket ni dah terlalu lama. Semenjak zaman internet belum popular lagi tapi sampai sekarang tak dibendung. Ni dah jadi makin teruk ni. Sebagai salah seorang penyokong yang kadangkala pergi beli tiket di Stadium, Jamal nak beri cadangan :-

1) Pastikan pembeli hanya boleh beli maksimum 3 tiket sahaja dan mesti daftar IC. Manipulasi tiket boleh berlaku jika tiada kawalan dari segi pembelian ni.

2) FAM perlu menggunakan kaedah teknologi terkini. Mungkin boleh scan guna IC atau barcode untuk masuk. Jualan tiket fizikal perlu dikurangkan kerana kat sini yang selalu berlaku ketirisan. Mungkin penggunaan pembelian secara online perlu diperkemaskan lagi. Dengar cerita kat Vietnam pun dah guna belian online je tanpa ada fizikal. Tak tau le betul ke tak..

3) Perlu belajar dengan negara luar yang menganjurkan kejohanan bertaraf antarabangsa. Kita boleh tengok camne kelab bola sepak Eropah handle perlawanan yang menjadi tumpuan. Bagaimanakah kaedah penjualan tiket yang dilaksanakan.

4) Kawalan keselamatan perlu diperketatkan. Kalau tiada petugas memang isu bergaduh dan berebut berlaku. Dan bila ini berlaku, ulat tiket pun ambil kesempatan.

5) Tindakan undang-undang kepada penjual perlu dilakukan. Setiap tahun isu ini berulang menandakan ulat tiket tak takut untuk melakukan kerja-kerja ni..

6) Kurangkan pemberian kepada tiket percuma kepada yang berkenaan sebaliknya berikan kepada yang sememangnya ingin MEMBELI.

Jamal rasa, banyak lagi yang perlu diperbaiki oleh FAM dalam kaedah menjual tiket. Semoga dapat diperbaiki di masa hadapan.

Ni antara Ulat Tiket yang mempromosikan tiket di media sosial

Ni Jamal kongsikan cadangan dari penyokong tentang isu penjualan tiket

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Ulat Tiket : Kenapa masih tak selesai ?

Leave a Reply to zool Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)