Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Tips memilih gogal untuk berenang

Berenang memang merupakan aktiviti menyihatkan. Ia juga boleh dijadikan sukan yang membantu kita memperbaiki tubuh fizikal kita.
Antara peralatan yang penting untuk berenang adalah gogal (kaca mata ) untuk berenang. Ia penting bagi memastikan air tidak memasuki mata serta memudahkan penglihatan kita di dalam air.

| Kenapa Kita Perlu Belajar Berenang |

Bukan mudah untuk memilih gogal kerana terdapat banyak pilihan samada yang murah atau mahal. Kebanyakan perenang seringkali melakukan kesalahan memilih gogal sehingga memberikan kesan terhadap prestasi renangan mereka.
Jadi, sebelum anda menyelam dan memilih gogal yang mahal berdasarkan fesyen, cuba luangkan sedikit masa untuk membaca panduan yang anda perlukan dari cermin mata renang anda.

Memilih Gogal Renang

Terdapat 3 aspek penting apabila memilih gogal renang. Antaranya ialah :-

1) Pastikan ianya sesuai dengan bahagian mata anda. Pastikan tiada air memasuki dalam cermin gogal anda.
2) Pastikan ianya selesa. Tidak terlalu menekan hidung atau soket mata anda.
3) Gogal tersebut perlulah jelas di dalam air.

– Pastikan gogal yang ingin dibeli mampu berada dalam kedudukan baik pada hidung dan mata anda. Anda perlu meneliti ikatan gogal tersebut. Sentiasa mencuba sebelum anda membeli. Jika anda beli dalam talian pastikan pembekal menawarkan bayaran balik sekiranya gogal tidak sesuai dengan anda.
Gaya yang biasa adalah gogal berentuk bujur dengan ikatan silikon gasket. Apabila anda mencuba, ikatan mampu berada dalam air dan tidak mudah pecah.
Ia tidak perlu terlalu ketat namun selesa untuk dipakai. Berhati-hati ketika memeriksa gogal dan jangan terlalu luas kerana ia mungkin bocor jika terlalu luas di sekitar sudut mata anda.

– Terdapat pelbagai jenis gogal. Gogal Sweeden lebih dekat dengan rongga mata dan ini mengurangkan geseran. Ia banyak digunakan untuk pertandingan renang seperti Piala Dunia FINA.
– Bagi kegunaan rekreasi, gogal gastek klasik sudah mencukupi samada ia menggunakan silikon atau busa.
– Bagi mereka yang berkaca mata, preskripsi atau kanta optik disediakan untuk membantu membetulkan penglihatan.
– Sekarang ini terdapat gogal yang mempunyai sebuah filem anti-kabus (anti-fog) bagi mengelakkan penurunan kadar penglihatan kerana kabus.

Rujukan :-MyActive.SG
Swimming.org

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)