Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Tips Belajar Berenang Bagi Permulaan

Mungkin ramai di antara kita yang pandai berenang dan mungkin juga yang tak pandai. Si Zool juga dikategorikan sebagai belum pandai berenang lagi kerana masih dalam proses pembelajaran.
Memang agak sukar kerana tiada kawasan berhampiran yang sesuai untuk belajar disini. Namun ia bukan bermaksud tidak boleh belajar. Mungkin nak belajar secara formal agak sukar namun boleh dicuba dikawasan yang mudah seperti dikawasan taman tema air dan jika berkemampuan boleh ke kolam renang berbayar. Kalau nak murah, boleh cuba berenang di laut berhampiran.

Si Zool masih dalam proses pembelajaran lagi dan sedikit perkembangan dimana telah mampu mengapungkan badan serta mengayuh kedua belah kaki. Walaupun tidak sejauh mana namun ia merupakan satu perkara yang boleh dibanggakan bagi seseorang yang telah dewasa dan mahu belajar berenang.
Dalam entri kali ini saya berkongsi tips belajar berenang dari laman web Indonesia yang boleh dikongsi bersama.

Kaedah Berenang

Jika kita perhatikan di televisyen, kebiasannya terdapat beberapa gaya berenang yang boleh dipelajari. Kebiasannya, pengajar akan memulai dengan berenanga gaya bebas. Ini kerana ia adalah kaedah yang paling mudah untuk dipelajari. Namun sebagai orang baharu,kita memerlukan beberapa panduan untuk belajar berenang dengan lebih cepat. Antaranya ialah :-

1) Anda harus mempersiapkan diri dari segi mental. Perlu mengetahui gaya apa yang sesuai untuk anda. Dapatkan nasihat dari rakan yang sudah tahu berenang atau meminta rakan untuk bersama-sama belajar bersama. Ini akan memberikan motivasi dan dorongan.

subjpswim3-articlelarge

2) Amat penting untuk kekal motivasi dan berasa tenang di kolam renang. Ia dapat membantu anda berasa yakin yang anda mampu melakukan aktiviti ini walaupun sebelum ini tidak pernah melakukannya.

3) Memandangkan manusia tidak hidup di dalam air, pada permulaannya ia akan terasa sukar. Anda harus menyesuaikan diri dengan kawasan tersebut dan memahami bagaimana tubuh meluncur dan bergerak di dalam air.

|Kenapa nak belajar berenang|

4) Konsentrasi pada mata amat penting. Anda perlu belajar melihat didalam air. Dapatkan kaca mata google untuk membiasakan diri melihat didalam air.

5) Bernafas di bawah air merupakan salah satu teknik utama untuk anda pelajari. Bagi permulaan, ketika berenang tariklah nafas melalui mulut dan buang nafas melalui hidung. Saat anda mengeluarkan nafas dari hidung, gelembung akan keluar dan akan merasa sedikit kekok.

Sumber yang dialihbahasa :- Wedaran

Melihat kepada tips diatas, memang ianya berguna untuk kita belajar berenang. Saya juga masih terlalu ‘beginner’ kerana hanya mampu beberapa meter sahaja bertahan dalam pernafasan di dalam air. Mungkin perlu banyakkan latihan untuk maju lebih jauh lagi.

Dan kalau kesempatan, memang akan mengajar anak pula berenang.. Amin..

Please follow and like us:
error0

4 thoughts on “Tips Belajar Berenang Bagi Permulaan

  1. teringat masa dulu dulu rasa ok jer berenangm bila dah dewasa dan dah lama x berenang rasa takut plak dan cemas plak bila kaki x cecah lantai dasar air, memang nak kena belajar balik nih

  2. bagai saya belajar renang itu sulitnya minta ampun, paling sulit jaga keseimbangan di air, boleh juga dicoba tips di atas. thanks for share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)