Ternak lembu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Ketika pulang ke rumah saya selalu bertembung dengan pengembala lembu yang mengaturkan lembu pulang dari tempat makanan. Jadi rasanya terasa teruja pula tengok mereka menternak lembu ni.

Credit Pic :- BarfBlog

Kalau diperhatikan semakin ramai warga kampung yang menternak lembu.. Samada lembu susu mahupun daging ianya mampu menjana pendapatan lumayan sekiranya diusahakan dengan betul..
Baru-baru ni terbaca artikel berkenaan tentang penternakan lembu fidlot.. Amende fidlot tu ek??? Nak tau apa? Jom teruskan layan blog ni…

Okay ini beberapa info yang dijumpai berkenaan penternakan lembu melalui sistem fidlot..

# APA ITU FIDLOT ? Fidlot ialah mentemak lembu pedaging secara sendasa berkurung dengan memberi makanan yang bermutu serta air secukupnya untuk membesar dan menggemukkan lembu dalam masa yang singkat.

# ADA BERAPA SISTEM MENTERNAK LEMBU FIDLOT ?

Ada dua sistem :

1. Sekali masuk sekali keluar ialah memelihara sekumpulan lembu sahaja sehingga tamat penggemukan. Selepas dijual habis barulah dimasukkan kumpulan baru.
2. Masuk keluar berterusan pula ialah memelihara beberapa kumpulan lembu secara berperingkat-peringkat berterusan mengikut tempoh tertentu, misalnya tiap-tiap bulan. Jumlah temakan akan tetap apabila semua peringkat kumpulan telah dipenuhi.

# APAKAH BAKA LEMBU YANG SESUAI ?

Baka lembu tempatan :-
Kedah – Kelantan

Sesiapa juga beleh menternak lembu fidlot tetapi seorang penternak itu mestilah :

* berminat
* mempunyai kawasan tanah
* mempunyai modal
* boleh mengerjakannya
* boleh menjual lembu setelah selesai penggemukan

Sebenarnya pasaran untuk daging lembu masih meluas di Malaysia.. Malahan masih banyak daging import berada di pasaran yang menunjukkan bahawa keperluan masih belum mencukupi.. Lagipun harga daging lembu pun mantap.. Sepengetahuan saya, harganya dalam RM16-20 sekilogram (betulkan kalau salah).. Dan kebiasaannya berat lembu yang biasa dijual sekitar 100 – 200 kg.. Jadi sudah pasti dengan penjualan seekor lembu sudah mencapai pendapatan sebulan saya sebagai seorang penjawat awam yang sering mendapat cercaan dari boss dan orang awam.. Huhuhuhuhuhu..

Saya ingat lagi dahulu bapa pernah membela lembu dengan secara perkongsian dimana orang lain menjaganya namun tak berapa menjadi kerana berlakunya kecurian… Rasanya penggunaan sistem fidlot yang mengurungkan lembu mungkin lebih selamat. Malahan penggunaan sistem fidlot ni juga mudah, tak memerlukan pekerja yang ramai. Kalau lembu kurang dari 20 ekor seorang pun boleh layan.. Tapi tu la, tiada kawasan yang sesuai nak buat kandang ni.. Mungkin waktu nak pencen nanti saya boleh jalankan penternakan lembu .. Tapi siapa tahu kalau si Zool mampu menjadi pengembala lembu selepas ni..

Kalau dulu orang biasa mentakrifkan pembelaan lembu dengan kaum India kini nampaknya bangsa Melayu pun telah ramai yang memelihara lembu ni.. Satu perkembangan yang bagus .

Salah satu contoh penternak lembu yang menjadi bahan artikel suratkhabar Utusan..

Bagi Abd. Ghafar Endol, 70, dan isterinya Khairiah Abd. Majid, 60, masih belum terlambat bagi mereka melibatkan diri dalam ternakan kambing Boer dan Jamnapari, biri-biri serta lembu di ladang ternakannya di Kampung Tebing Tinggi, Jerantut, Pahang.
Abdul Ghafar mempunyai ladang ternakan lembu fidlot di atas tanah seluas dua ekar.

Memulakan ladang ternakan fidlot, Abd. Ghafar mula membeli 215 ekor lembu pada tahun lalu untuk tujuan digemukkan dan pasaran untuk daging.

”Pasaran daging lembu amat besar semasa musim perayaan terutama menjelang Hari Raya Aidilfitri yang lalu,” katanya yang memelihara lembu jenis Brahman, Charolais dan LID yang dibeli dari Australia.

Beliau membeli lembu pada usia dua tahun untuk digemukkan di dalam kandang fidlot selama lapan bulan sebelum dijual kepada pembekal.

Lembu yang dipelihara dalam ladang fidlot diberi makan palet, daun sawit, rumput napier, batang pisang dan kacang soya bagi membekalkan protein.

Menyentuh mengenai kos pemakanan, Aslaishaharudin berkata, seekor lembu memerlukan kos purata antara RM2 hingga RM3 sehari.

Biasanya dalam masa dua bulan, berat badan seekor lembu akan meningkat antara 20 hingga 30 kilogram (kg) berbanding semasa mula sampai.

Menternak di kandang fidlot..

Pergh.. Cayalah dengan Pakcik ni yang berjaya dalam bidang penternakan lembu ni ek..

Pengunjung Entri Ini :15518

29 comments:

  1. Salam saudara Zool,

    Tervisit blog ini dan terbaca bab fidlot. Terusan impian insyaallah boleh buat lembu fidlot. Soal tanah perkara yang boleh di sewa sekiranya tak mampu di beli.

    Saya hanya nak kongsi pengalaman saja buat lembu fidlot ni. Perkara pertama yang harus di ambil kira ialah keuntungan tidak akan datang dalam masa yang singkat memandangkan kos menyediakan kandang dan makanan agak tinggi. Kurang lebih 3 tahun di perlukan untuk pulang modal.

    Alhamdulillah saya dah 1 tahun mengusahakan lembu fidlot. Buat masa sekarang sebanyak 120 ekor lembu yang dah saya jual manakala stok lembu saya sekarang ada 100 ekor.

    Keuntungan jualan tidak boleh diambil sebaliknya harus lah di pusingkan dengan membeli stok lembu yang baru. Memadailah ambil gaji cukop untuk makan minum sehinggalah pulang modal. Ishh banyak lak saya tulis..visit lah blog saya ladangayah@blogspot.com suatu hari zool nak buka fidlot atau lawat lah ladang saya di Sungai Acheh Nibong Tebal.

    Reply

    zam Reply:

    boleh saya dapat maklumat tentang harga lembu, siap sembelih.
    saya penjual lembu pasar malam.

    Reply

    shful Reply:

    zam saya supplier lembu di johor , so far saya bole supply lembu di seluruh malaysia include permit and transportation
    kamu bole hubungi saya di email address shful_engineer@yahoo.com untuk urusan melawat padang ragut dan fidlot di johor . Terima kasih

    Reply

    molatif Reply:

    berapa harga 20 ekor? guana cara jualan. hamba jauh ni, ganu, pengangkutan macam mana?

    Reply

    hafiz Reply:

    Salam, saya berminat untuk menternak lembu tetapi tiada pengalaman. saya amat berminat untuk melawat ladang encik yaakob untuk saya belajar bagaimana untuk menternak lembu secara fidlot.

    Reply

  2. salam..bagus blog ni…suka tgk org melayu wat biz sendiri…ternak lembu pun ok..mungkin aku nak jadi cam pakcik tu biler tua nnt..utk info yaakob,tq..aku pun ada kenalan yg leh bekal lembu fidlot ni..klu senang2,leh jenguk blog iklan aku…just klik je kat nama aku tu..hehe! salammmm

    Reply

  3. Salam,sekadar untuk pengetahuan kawan2 harga lembu di kuching Swk paling mahal di M’sia dalam lingkungan RM:12.00/kg timbang hidup.Daging segar boleh mencecah RM:28.00/kg.Daging batang pinang plak mencecah RM:45.oo.

    Reply

  4. SALAM SEMUA, SAYA SUKA BLOG INI..DARI SINI SAYA DAPAT MENIMBA ILMU BAGAIMANA MAHU MENTERNAK LEMBU, SEBAB SEKARANG INI SAYA SUDAH MEMILIKI SATU EKOR LEMBU JANTAN DAN EMPAT EKOR LEMBU BETINA, BARU NAK MENCUBA LAH KATAKAN…MUDAH MUDAHAN MENJADILAH..DOA LAH UNTUK SAYA, TERIMA KASIH.

    Reply

  5. taniah semua.. sama2 kita majukan industri tani..aku pun sangat berminat dalam bidang ni tp faktor modal dan masa tidak mengizinkan..

    Reply

  6. Hai, saya pun tak sengaja tervisit dlm blog nie. So ambil kesempatan utk bertanya dimana lokasi yang paling hampir dengan kedai saya.nak dijadikan cerita, saya nie pengusaha soya & taufufa di Equine Park, seri Kembangan. Jadinye sesiapa yang ada jion penternakan nie dan memerlukan hampas kacang soya, boleh la menghubungi saya di fadz_illah@yahoo.com dan dptkan contact no saya melalui email tersebut. Hanya pada penternak lembu & kambing shj…tq..

    Reply

  7. salam untuk semua,
    ternakan lembu mmg salah satu bisnes yang boleh menguntungkan.
    jangan risau untuk memcuba.saya juga meneruskan tradisi keluarga menternak lembu dan hasil nye alhamdulillah.
    sekarang bilangan lembu sudah hampir ke 2000 ekor.
    kalau mahukan bekalan lembu boleh la hubungi saya.saya sedia membantu anda semua.016-2640428.

    Reply

  8. hamba baru bela 4 ekor. nak pengsan dah, hal makanan. untung ke ke makan pelet tanpa rumpur? tanah ada kandang ada. modal tadak. guana gak nak dapat modal? harapan jad angan-angan. sasaran nak bela sampai 20+ ekor.

    Reply

  9. Saya sedang mengusahakan ternakan ayam daging dengan sistem reban tertutup.Lokasi: Lapis Lapan Kampung Sementa, Klang. Tanah disewa. Sekarang ada masalah pengurusan. Tuan tanah pula asyik sound nak jual tanah.Memang ada perjanjian sewa 15 tahun tapi kalau boleh nak tolong dia juga kerana adik beradik dia mendesak. 4 stengah ekar tanah pertanian. Macam2 projek pertanian dan penternakan termasuk ternak lembu,burung walet boleh dijalankan. Bolehlah beli reban saya sekali. (boleh atur sistem sewa beli).
    Nanti saya hubungkan dengan tuan tanah. Boleh deal terus dengannya
    Siapa berminat nak beli tanah ini boleh hubungi 0162598049.

    Reply

  10. sy ni lak,kandang de ngan travis lg,rumput pon aku tanam(napier india)tapi lembu takdak….nk cari kat mane r,satu lg takde modal,kutkut kerajaan nk bagi lembu kat aku ,tak tau bila…

    Reply

    zool Reply:

    cuba2 le tanya jabatan pertanian.. ke veterinar ke… kalau tunggu camni mana datang….

    Reply

  11. sya ni teringin sgt nk bela lembu..masalahnya modal,tang mna kta bley dapat bntuan…pastu kalu lepas skali ngan lembu2 mbr kat ladang sawit,rasanya ada msalah x?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

72,323 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge