Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Ketika pulang ke rumah saya selalu bertembung dengan pengembala lembu yang mengaturkan lembu pulang dari tempat makanan. Jadi rasanya terasa teruja pula tengok mereka menternak lembu ni.

Credit Pic :- BarfBlog

Kalau diperhatikan semakin ramai warga kampung yang menternak lembu.. Samada lembu susu mahupun daging ianya mampu menjana pendapatan lumayan sekiranya diusahakan dengan betul..
Baru-baru ni terbaca artikel berkenaan tentang penternakan lembu fidlot.. Amende fidlot tu ek??? Nak tau apa? Jom teruskan layan blog ni…

Okay ini beberapa info yang dijumpai berkenaan penternakan lembu melalui sistem fidlot..

# APA ITU FIDLOT ?</h2<
Fidlot ialah mentemak lembu pedaging secara sendasa berkurung dengan memberi makanan yang bermutu serta air secukupnya untuk membesar dan menggemukkan lembu dalam masa yang singkat.

# ADA BERAPA SISTEM MENTERNAK LEMBU FIDLOT ?

Ada dua sistem :

1. Sekali masuk sekali keluar ialah memelihara sekumpulan lembu sahaja sehingga tamat penggemukan. Selepas dijual habis barulah dimasukkan kumpulan baru.
2. Masuk keluar berterusan pula ialah memelihara beberapa kumpulan lembu secara berperingkat-peringkat berterusan mengikut tempoh tertentu, misalnya tiap-tiap bulan. Jumlah temakan akan tetap apabila semua peringkat kumpulan telah dipenuhi.

# APAKAH BAKA LEMBU YANG SESUAI ?

Baka lembu tempatan :-
Kedah – Kelantan

Sesiapa juga beleh menternak lembu fidlot tetapi seorang penternak itu mestilah :

* berminat
* mempunyai kawasan tanah
* mempunyai modal
* boleh mengerjakannya
* boleh menjual lembu setelah selesai penggemukan

Sebenarnya pasaran untuk daging lembu masih meluas di Malaysia.. Malahan masih banyak daging import berada di pasaran yang menunjukkan bahawa keperluan masih belum mencukupi.. Lagipun harga daging lembu pun mantap.. Sepengetahuan saya, harganya dalam RM16-20 sekilogram (betulkan kalau salah).. Dan kebiasaannya berat lembu yang biasa dijual sekitar 100 – 200 kg.. Jadi sudah pasti dengan penjualan seekor lembu sudah mencapai pendapatan sebulan saya sebagai seorang penjawat awam yang sering mendapat cercaan dari boss dan orang awam.. Huhuhuhuhuhu..

Saya ingat lagi dahulu bapa pernah membela lembu dengan secara perkongsian dimana orang lain menjaganya namun tak berapa menjadi kerana berlakunya kecurian… Rasanya penggunaan sistem fidlot yang mengurungkan lembu mungkin lebih selamat. Malahan penggunaan sistem fidlot ni juga mudah, tak memerlukan pekerja yang ramai. Kalau lembu kurang dari 20 ekor seorang pun boleh layan.. Tapi tu la, tiada kawasan yang sesuai nak buat kandang ni.. Mungkin waktu nak pencen nanti saya boleh jalankan penternakan lembu .. Tapi siapa tahu kalau si Zool mampu menjadi pengembala lembu selepas ni..

Kalau dulu orang biasa mentakrifkan pembelaan lembu dengan kaum India kini nampaknya bangsa Melayu pun telah ramai yang memelihara lembu ni.. Satu perkembangan yang bagus .

Salah satu contoh penternak lembu yang menjadi bahan artikel suratkhabar Utusan..

Bagi Abd. Ghafar Endol, 70, dan isterinya Khairiah Abd. Majid, 60, masih belum terlambat bagi mereka melibatkan diri dalam ternakan kambing Boer dan Jamnapari, biri-biri serta lembu di ladang ternakannya di Kampung Tebing Tinggi, Jerantut, Pahang.
Abdul Ghafar mempunyai ladang ternakan lembu fidlot di atas tanah seluas dua ekar.

Memulakan ladang ternakan fidlot, Abd. Ghafar mula membeli 215 ekor lembu pada tahun lalu untuk tujuan digemukkan dan pasaran untuk daging.

”Pasaran daging lembu amat besar semasa musim perayaan terutama menjelang Hari Raya Aidilfitri yang lalu,” katanya yang memelihara lembu jenis Brahman, Charolais dan LID yang dibeli dari Australia.

Beliau membeli lembu pada usia dua tahun untuk digemukkan di dalam kandang fidlot selama lapan bulan sebelum dijual kepada pembekal.

Lembu yang dipelihara dalam ladang fidlot diberi makan palet, daun sawit, rumput napier, batang pisang dan kacang soya bagi membekalkan protein.

Menyentuh mengenai kos pemakanan, Aslaishaharudin berkata, seekor lembu memerlukan kos purata antara RM2 hingga RM3 sehari.

Biasanya dalam masa dua bulan, berat badan seekor lembu akan meningkat antara 20 hingga 30 kilogram (kg) berbanding semasa mula sampai.

Menternak di kandang fidlot..

Pergh.. Cayalah dengan Pakcik ni yang berjaya dalam bidang penternakan lembu ni ek..