Ternak lembu

29 Responses

  1. MakanMalaya says:

    hahahaah gelak siot nengok lembu tuh. hehe :)

    Reply

    mlatif Reply:

    gelak-gelak. masuk angin saja. penternak masuk wang. jadi ayah wang (ganu0

    Reply

  2. hady says:

    lawak la lembu tu.. bagus info nih

    Reply

  3. titan says:

    huhu..jual lembu plak. Hehe..aku takde tanah je. Kalau ada, memang aku wat nih..

    Reply

  4. zamz says:

    apsal la aku asik terasa lembu tu asik senyum kat aku hihi

    Reply

  5. Bisk00t says:

    sungguh manis senyuman lembu itu…
    kuikui..

    Reply

  6. haritz says:

    pinjam gigi…muahahaha

    Reply

  7. yaakob says:

    Salam saudara Zool,

    Tervisit blog ini dan terbaca bab fidlot. Terusan impian insyaallah boleh buat lembu fidlot. Soal tanah perkara yang boleh di sewa sekiranya tak mampu di beli.

    Saya hanya nak kongsi pengalaman saja buat lembu fidlot ni. Perkara pertama yang harus di ambil kira ialah keuntungan tidak akan datang dalam masa yang singkat memandangkan kos menyediakan kandang dan makanan agak tinggi. Kurang lebih 3 tahun di perlukan untuk pulang modal.

    Alhamdulillah saya dah 1 tahun mengusahakan lembu fidlot. Buat masa sekarang sebanyak 120 ekor lembu yang dah saya jual manakala stok lembu saya sekarang ada 100 ekor.

    Keuntungan jualan tidak boleh diambil sebaliknya harus lah di pusingkan dengan membeli stok lembu yang baru. Memadailah ambil gaji cukop untuk makan minum sehinggalah pulang modal. Ishh banyak lak saya tulis..visit lah blog saya ladangayah@blogspot.com suatu hari zool nak buka fidlot atau lawat lah ladang saya di Sungai Acheh Nibong Tebal.

    Reply

    zam Reply:

    boleh saya dapat maklumat tentang harga lembu, siap sembelih.
    saya penjual lembu pasar malam.

    Reply

    shful Reply:

    zam saya supplier lembu di johor , so far saya bole supply lembu di seluruh malaysia include permit and transportation
    kamu bole hubungi saya di email address shful_engineer@yahoo.com untuk urusan melawat padang ragut dan fidlot di johor . Terima kasih

    Reply

    molatif Reply:

    berapa harga 20 ekor? guana cara jualan. hamba jauh ni, ganu, pengangkutan macam mana?

    Reply

    hafiz Reply:

    Salam, saya berminat untuk menternak lembu tetapi tiada pengalaman. saya amat berminat untuk melawat ladang encik yaakob untuk saya belajar bagaimana untuk menternak lembu secara fidlot.

    Reply

  8. aidier says:

    salam..bagus blog ni…suka tgk org melayu wat biz sendiri…ternak lembu pun ok..mungkin aku nak jadi cam pakcik tu biler tua nnt..utk info yaakob,tq..aku pun ada kenalan yg leh bekal lembu fidlot ni..klu senang2,leh jenguk blog iklan aku…just klik je kat nama aku tu..hehe! salammmm

    Reply

  9. amirul molasses says:

    Salam singgah dari saya http://molasses-amirul.blogspot.com TQ

    Reply

  10. Alif says:

    Salam,sekadar untuk pengetahuan kawan2 harga lembu di kuching Swk paling mahal di M’sia dalam lingkungan RM:12.00/kg timbang hidup.Daging segar boleh mencecah RM:28.00/kg.Daging batang pinang plak mencecah RM:45.oo.

    Reply

  11. SALAM SEMUA, SAYA SUKA BLOG INI..DARI SINI SAYA DAPAT MENIMBA ILMU BAGAIMANA MAHU MENTERNAK LEMBU, SEBAB SEKARANG INI SAYA SUDAH MEMILIKI SATU EKOR LEMBU JANTAN DAN EMPAT EKOR LEMBU BETINA, BARU NAK MENCUBA LAH KATAKAN…MUDAH MUDAHAN MENJADILAH..DOA LAH UNTUK SAYA, TERIMA KASIH.

    Reply

  12. jalailudin says:

    taniah semua.. sama2 kita majukan industri tani..aku pun sangat berminat dalam bidang ni tp faktor modal dan masa tidak mengizinkan..

    Reply

  13. Syarifah says:

    Hai, saya pun tak sengaja tervisit dlm blog nie. So ambil kesempatan utk bertanya dimana lokasi yang paling hampir dengan kedai saya.nak dijadikan cerita, saya nie pengusaha soya & taufufa di Equine Park, seri Kembangan. Jadinye sesiapa yang ada jion penternakan nie dan memerlukan hampas kacang soya, boleh la menghubungi saya di fadz_illah@yahoo.com dan dptkan contact no saya melalui email tersebut. Hanya pada penternak lembu & kambing shj…tq..

    Reply

  14. haziq says:

    aku nak tahu tentang lembu bukan yang korang tulis

    Reply

  15. fariq says:

    salam untuk semua,
    ternakan lembu mmg salah satu bisnes yang boleh menguntungkan.
    jangan risau untuk memcuba.saya juga meneruskan tradisi keluarga menternak lembu dan hasil nye alhamdulillah.
    sekarang bilangan lembu sudah hampir ke 2000 ekor.
    kalau mahukan bekalan lembu boleh la hubungi saya.saya sedia membantu anda semua.016-2640428.

    Reply

  16. emy says:

    untuk ternak lembu th memerlukan berapa ekar tanah yer?

    Reply

  17. molatif says:

    hamba baru bela 4 ekor. nak pengsan dah, hal makanan. untung ke ke makan pelet tanpa rumpur? tanah ada kandang ada. modal tadak. guana gak nak dapat modal? harapan jad angan-angan. sasaran nak bela sampai 20+ ekor.

    Reply

  18. Zurinah Hassan says:

    Saya sedang mengusahakan ternakan ayam daging dengan sistem reban tertutup.Lokasi: Lapis Lapan Kampung Sementa, Klang. Tanah disewa. Sekarang ada masalah pengurusan. Tuan tanah pula asyik sound nak jual tanah.Memang ada perjanjian sewa 15 tahun tapi kalau boleh nak tolong dia juga kerana adik beradik dia mendesak. 4 stengah ekar tanah pertanian. Macam2 projek pertanian dan penternakan termasuk ternak lembu,burung walet boleh dijalankan. Bolehlah beli reban saya sekali. (boleh atur sistem sewa beli).
    Nanti saya hubungkan dengan tuan tanah. Boleh deal terus dengannya
    Siapa berminat nak beli tanah ini boleh hubungi 0162598049.

    Reply

  19. fendy says:

    sy ni lak,kandang de ngan travis lg,rumput pon aku tanam(napier india)tapi lembu takdak….nk cari kat mane r,satu lg takde modal,kutkut kerajaan nk bagi lembu kat aku ,tak tau bila…

    Reply

    zool Reply:

    cuba2 le tanya jabatan pertanian.. ke veterinar ke… kalau tunggu camni mana datang….

    Reply

  20. fendy says:

    kalu ade jutawan yg dermawan nk bantu,alhamdulillah…

    Reply

  21. w4n j_bourne says:

    sya ni teringin sgt nk bela lembu..masalahnya modal,tang mna kta bley dapat bntuan…pastu kalu lepas skali ngan lembu2 mbr kat ladang sawit,rasanya ada msalah x?

    Reply

  1. 2012/10/15

    […] juga menerima emel bertanyakan tentang lembu dan kambing. Almaklumlah saya pernah menulis mengenai penternakan lembu dan kambing. Maka ramai yang menghantar emel bertanyakan samada saya mempunyai ternakan tersebut. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

67,791 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Lazada Malaysia