Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Tee Jing Yi bakal bertukar ke beregu

Pemain badminton perseorangan wanita, Tee Jing Yi mungkin akan mengambil keputusan drastik bagi meninggalkan acara perseorangan. Bekas pemain no 1 negara ini ingin mengubah dari acara perseorangan ke acara beregu wanita. Ini kerana beliau merasakan masa depannya lebih cerah jika beraksi dalam acara beregu berbanding meneruskan aksi dalam acara perseorangan wanita.

Jing Yi telah membuat keputusan tersebut selepas mengadakan perbincangan dengan Pengarah Teknikal Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Morten Frost Hansen. Beliau yang berusia 26 tahun sudah berputus asa dengan prestasinya selaku pemain perseorangan wanita selepas hanya menduduki ranking 35 dunia. Status beliau selaku pemain no 1 negara juga telah dirampas oleh pemain perseorangan muda, Goh Jin Wei yang berjaya menghuni ranking ke 31 dunia.

Beliau yang kini masih belum mempunyai pasangan tidak merasakan keputusan tersebut sebagai kerugian memandangkan buat masa ini beliau tidak mampu memberi kemenangan di peringkat antarabangsa. Beliau yang bermain dalam acara perseorangan sejak umur 13 tahun yakin dengan keputusan yang dibuat.

Ligakampung.com menyokong keputusan yang dibuat oleh Jing Yi. Dalam usia pertengahan umur, sepatutnya beliau sudah mampu menempatkan diri dalam kelompok 10 teratas sekiranya ingin menjuarai kejohanan penting. Secara peribadi, ligakampung.com merasakan kecederaan berlanjutan juga menyebabkan prestasi beliau berada di takuk lama. Beliau pernah memberikan cabaran hebat kepada pemain badminton yang tinggi ranking tapi apabila baru prestasi nak meningkat kecederaan menganggu beliau. Diharap keputusan beliau ini akan memberi impak kepada sukan badminton negara. Pemain muda selain Goh Jin Wei seperti Sonia Cheah dan Ho Yen Mei untuk bersaing menempatkan diri dalam pasukan negara.

Pemain muda, Ho Yen Mei yang dijangka akan mengisi perseorangan kedua negara

Semoga majulah sukan badminton negara.

Please follow and like us:
error0

One thought on “Tee Jing Yi bakal bertukar ke beregu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)