post

Tahniah Haiqal, Raja Pecut Asia Tenggara yang baharu

Ketika impian untuk mengekalkan kejuaraan pecut 100 meter Sukan SEA tidak menjadi sasaran susulan pemenang edisi 2 tahun lalu, Khairul Hafiz Jantan yang merosot, tiba-tiba muncul penyelamat.
Penyelamat iaitu Haiqal Hanafi melakar kejutan pada perlawanan akhir acara pecut Sukan Asia Tenggara 2019 selepas berjaya mencatat 10.35 saat sekaligus memenangi pingat emas negara.
Meskipun catatan itu tidaklah terlalu baik namun pungutan pingat emas itu yang menjadi keutamaan dalam memastikan gelaran raja pecut masih kekal pada pelari Malaysia.
Kemenangan ini pasti akan menyemarakkan lagi persaingan bagi pelari pecut negara sekaligus memastikan pelapis-pelapis bersaing antara satu sama lain. Jika beberapa tahun selepas persaingan Watson, Azmi Ibrahim dan Nazmizan, kita ketandusan pelari berbakat,
Kini dengan kemenangan Haiqal pasti akan memberikan ramai lagi pilihan bagi jurulatih. Kita masih mengharapkan pemegang rekod 100 meter , Khairul Hafiz Jantan untuk bangkit selepas siri kecederaan dan dalam masa sama beberapa pelari mula menunjukkan peningkatan.
Cuma diharap pelari acara lain juga perlu diberi perhatian. Acara 400 meter nampaknya masih ketandusan pelari yang boleh diharapkan. Tak silap, dulu pernah dicadangkan untuk mencuba Badrul Hisyam tetapi sunyi je. Sekarang ni tak nampak siapa yang boleh pergi meningkat dalam acara 400 meter.

Apapun tahniah kepada Haiqal. Semoga beliau akan terus konsisten dalam acara 100 meter kerana usianya masih muda dan boleh meningkat lagi. Mungkin cabaran pada 2 tahun akan datang lebih kuat lagi.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.