post

Low Wee Wern menganas di Australia, juara Terbuka Australia 2018

Pemain skuasy negara, Low Wee Wern meneruskan rentak kemenangan di pentas antarabangsa hari ini apabila menjuarai Kejohana Terbuka Australia di Melbourne.
Dalam perlawanan akhir, wee Wern menumpaskan pemain Mesir, Hana Ramadan dengan keputusan 11-6,11-9,10-12,11-6 di Mulgrave Country Club.

Ini merupakan kejayaan ketiga berturut-turut bagi pemain berusia 28 tahun itu selepas memenangi Terbuka Malaysia dan Terbuka Tasmania bulan Julai lalu.
Beliau juga dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Bulanan PSA bagi bulan Julai lalu membuktikan keadaan fizikal telah berada dalam keadaan terbaik dan pastinya ranking beliau yang kini di tangga ke 70 akan meningkat naik.

Semoga berjaya dan akan menjadi inspirasi bagi atlet sukan yang lain. Bukti bahawa kecederaan tidak semestinya akan menguburkan karier.

Please follow and like us:
error0
post

Low Wee Wern lakar kejutan, menang kejuaraan Terbuka Tasmanian 2018

Low Wee Wern meneruskan rentak kejayaan menakjubkan selepas kembali dari kecederaan yang mengakibatkan beliau berehat panjang selama 20 bulan.
Kejayaan menjuarai Terbuka Malaysia diteruskan dengan kejayaan di Terbuka Tasmanian pada hari Ahad lalu.

Menariknya apabila Wee Wern berjaya menumpaskan bekas juara dunia, Rachel Grinham dengan keputusan 11-6,11-712-10 dalam perlawanan akhir.
Pemain kelahiran Penang itu berjaya memungut wang kemenangan berjumlah US$10,000(RM40,621).

“Ia adalah perlawanan sukar menentang Rachel yang merupakan bekas juara dunia di tempat sendiri.

“Tetapi saya bermain dengan baik sejak Terbuka Malaysia dan saya mahu mengekalkan momentum.”

Terbuka Tasmania adalah gelaran kerjaya kesembilan dalam kariernya yang pernah menduduki tempat kelima dunia pada kemuncak kerjayanya.

Pemain berusia 28 tahun itu akan bertanding di Sukan Asia Indonesia di mana dia akan bermain bersama Nicol David, S. Sivasangari dan Aifa Azman dalam acara pasukan.

Wee Wern melangkah ke slot dalam acara individu oleh Sivasangari, yang mengalahkannya pada final Kejohanan Kebangsaan baru-baru ini. Pertandingan nasional telah menjadi pilihan untuk Sukan Asia.

 

Sumber :-NST

Please follow and like us:
error0
post

Wee Wern raih kejohanan sulung selepas berehat panjang

Pemain yang pernah barada di kedudukan nombor lima dunia skuasy wanita, Low Wee Wern berjaya mendapat hadiah hari jadi awal (27 tahun- 25 Julai) selepas menjuarai Kejohanan Skuasy Terbuka Malaysia 2018.
Pemain kelahiran Pulau Pinang yang mara ke final dari pusingan kelayakan, menampilkan aksi cemerlang di Pusat Skuasy Nasional di sini, untuk menundukkan pemain Jepun itu 11-8, 11-7, 11-4 dalam masa hanya 30 minit.

Ketika ditemui pemberita selepas perlawanan, Wee Wern berkata dia tahu Satomi akan menjadi pencabarnya sejak semalam dan telahpun menjangka perlawanan akhir tidak akan mudah dan dia perlu turun habis-habisan.
“…Tetapi hari ini saya sangat gembira kerana berjaya mengatasi cabaran. Saya membuat beberapa perubahan sejak tewas pada Kebangsaan Malaysia awal bulan ini dan ia ternyata berhasil untuk diri saya.

Memang selesa untuk bertarung dengan pemain yang telah biasa beraksi..kami berlatih bersama-sama di Pulau Pinang dan dia memang pemain yang cukup berbakat, beliau banyak bergerak. Tetapi saya sedikit lebih berpengalaman daripada Satomi,” katanya.

Kejayaan ini merupakan kemenangan yang kelapan dalam karier bagi Wee Wern. Kali terakhir beliau meraih kejuaraan ialah pada 2014 pada Terbuka China.

Sementara itu, dalam kategori lelaki, pemain Qatar, Abdulla Mohd Al Tamimi meraih gelaran sulung Terbuka Malaysia selepas menumpaskan pemain Hong Kong, Tsz Fung Yip 5-11, 12-10, 11-1, 7-11, 11-5 dalam masa 52 minit.

“Ia memang sukar untuk beraksi dalam peringkat suku akhir, separuh akhir dan akhir, jadi saya telah membuatb segala persiapan dalam minda saya.

“Set pertama saya agak gementar tetapi nasib baik dalam set kedua, saya dapat mencari rentak perlawanan dan tahap yang saya harus beraksi dan yang lain kemudian berjalan dengan baik,” katanya.

Sebagai juara, Wee Wern dan Abdulla membawa pulang hadiah, masing-masing USD2,346.50 (kira-kira RM9,534.66) dan USD5,866.25 (kira-kira RM23,831.64).

— BERNAMA

Please follow and like us:
error0
post

Sivasangari dinobat Pemain Wanita Muda Terbaik oleh PSA

Pemain skuasy wanita negara yang baharu berusia 19 tahun, S.Sivasangari mendapat pengiktirafan tertinggi selepas dinobatkan sebagai Pemain Wanita Muda Terbaik Tahunan 2017/2018.
Pemain yang kini berada di ranking ke -40 dunia ini bakal mengalas tanggungjawab yang bakal dilepaskan oleh ratu skuasy negara , Datuk Nicol David pada masa hadapan ini berjaya meraih tiga gelaran PSA dan dua pingat emas semasa Sukan SEA Kuala Lumpur tahun lalu.
Beliau yang akan menamatkan karier zaman remajanya dan bakal beraksi secara profesional telah menyandang gelaran juara pada Terbuka Remaja Britis 2018 pada awal Januari lalu.

Kejayaan ini juga bakal menempatkan beliau sebagai antara calon atlet yang bakal digelar Olahrawati negara namun ditewaskan oleh juara terjun dunia Cheong Jun Hoong pada Mac lalu.
Beliau juga berjaya mencipta kejutan bersama Rachel Arnold dalam acara beregu dengan menewaskan juara dunia dua kali , Joelle King dan Amanda Landers-Murphy pada Sukan Komanwel di Gold Coast, Australia, April lalu.

Sivasangari dijangka menyertai Kejohanan Kebangsaan di Kompleks Skuasy Bukit Jalil, Kuala Lumpur dari 4 hingga 8 Julai sebelum turun bersama Low Wee wern, Aifa Azman dan Rachel Arnold di pentas Sukan Asia 2018 di Jakarta dan Palembang pada Ogos.

Sumber :-Kosmo

Please follow and like us:
error0
post

Sukan Komanwel 2018 : Nafiizwan pungut gangsa, Nicol gagal bawa pingat, skuad badminton lepaskan emas kepada India

Pemain perseorangan lelaki skuasy negara,Mohd Nafiizwan Adnan berjaya melakar sejarah selepas menghadiahkan pingat gangsa untuk kontinjen negara. Kejayaan menumpaskan pemain Wales, Joel Makin menyaksikan beliau muncul sebagai pemain perseorangan lelaki negara pertama meraih pingat dalam sejarah penyertaan Malaysia dalam sukan skuasy di Sukan Komanwel.
Ia sedikit mengubat luka peminat sukan skuasy selepas ratu skuasy negara, Datuk Nicol David terpaksa akur gagal membawa pulang pingat selepas ditumpaskan oleh pemain lebih muda Tesni Evans dari Wales.


Skuad berpasukan badminton negara pula membawa pulang pingat perak.Sungguhpun kilauan pingat emas tidak dapat dicapai namun skuad badminton campuran negara boleh dibanggakan.
Secara peribadi, Ligakampung telah menjangkakan kesukaran untuk membawa pulang pingat emas dalam Sukan Komanwel kali ini. Ini kerana negara masih tidak mempunyai pemain perseorangan wanita yang boleh berada dalam top 10.
Ditambah pula dengan prestasi Lee Chong Wei yang berada di penghujung karier, Kekalahan kepada S. Kidambi bukanlah sesuatu yang mengejutkan apatah lagi Chong Wei sendiri pernah kalah kepada pemain perseorangan India itu.
Pada perlawanan akhir menentukan pingat emas/perak hari ini Malaysia terpaksa akur tumbang kepada skuad India dengan keputusan 1-3.
Pasangan beregu campuran negara Goh Liu Ying/Chan Peng Soon memulakan langkah kiri apabila tumpas kepada pasangan Satwik Rankireddy/Ashwini Ponnappa dengan keputusan 14-21, 21-15, 15-21.
Pemain perseorangan no 1 negara Lee Chong Wei pula tewas kepada Kidambi Srikanth dengan keputusan straight set 17-21, 14-21.
Beregu no 1 negara Goh V Shem/Tan Wee Kiong pula menghidupkan semula peluang dengan menumpaskan Rankireddy/Chirag Shetty 21-15, 22-20.
Perseorangan wanita negara, Soniia Cheah cuba memberikan tentangan kepada pemain wanita berpengalaman India, Saina Nehwal namun akur dengan tahapnya selepas tumpas 11-21, 21-19.9-21.

Tahniah kepada pasukan badminton bercampuran negara. Semoga kekalahan ini dapat dilupakan segera dan mereka mengubahnya dengan menjuarai kategori individu pula.. Semoga berjaya

Please follow and like us:
error0
post

Pengenalan Mengenai Sukan Skuasy di Malaysia

Korang pasti mengenali Datuk Nicol David. Atlet sukan Malaysia bertaraf dunia yang cukup disegani di peringkat antarabangsa. Sukan skuasy melonjakkan nama pemain kelahiran Pulau Pinang ini sehingga menjadi antara atlet paling berjaya di Malaysia.
Untuk kali ini Jamal diminta oleh boss untuk mencari maklumat mengenai sukan skuasy. Jamal sebenarnya bukan pandai sangat bermain skuasy ni. Pernah dua kali rasanya menjejakkan kaki ke gelanggang skuasy masa belajar dulu. Itu pun kalah teruk dengan kawan Jamal yang memang pemain negeri masa tu.

Pengenalan Sukan Skuasy

Sukan skuasy merupakan salah satu sukan yang menggunakan raket yang dulunya dikenali sebagai ‘Squash Rackets’. Ia merujuk kepada bola lembut yang boleh dipenyek.
Permainan skuasy ini boleh dimainkan oleh dua pemain atau empat pemain bagi beregu dengan raket dalam gelanggang berdinding empat dengan satu bola getah yang kecil dan berongga.
Matlamat pemainan ini ialah untuk mendapatkan mata dengan melakukan servis dan memukul bola supaya lawan tidak dapat mengambil bola yang dipukul itu. Perkataan skuasy adalah dipercayai diambil dari bunyi bola semasa ia terkena raket.
Pada peringkat permulaan, permainan ini sekadar suka-suka sebelum ianya dijadikan permainan secara kompetitif selepas perang dunia pertama.

Menurut sejarawan skuasy, permainan ini berasal dari Harrow School pada kurun ke 19 di luar London, England. Gelanggang pertama yang direkodkan adalah dalam tahun 1860-an di Harrow.
Selaku antara pelopor, pemain Inggeris menguasai sukan ini sebelum ia mula diperkenalkan ke peringkat antarabangsa. Sekitar tahun 1950-an Negara Pakistan mempunyai jaguh seperti Hashim Khan, Azam Khan dan Rashan Khan.

Di Malaysia, permainan skuasy ini dipercayai mula diperkenalkan pada sekitar tahun 1920-an dimana ianya dimainkan oleh kelab-kelab yang dimiliki penjajah British.
Selepas merdeka, skuasy mula diminati sehingga terdapat sekolah-sekolah dan persatuan sukan yang memasukkan permainan ini di dalam senarai sukan sekolah masing-masing.

Pada tahun 1972, Persatuan Skuasy Malaysia (PSM@SRAM) telah didaftarkan secara rasmi dan diiktiraf sebagai badan sukan di Malaysia dimana Datuk Hisyam Albakri merupakan presidennya yang pertama.

Dan tahukah anda bahawa Tan Sri Dato’ Seri Tunku Imran ibni Almarhum Tuanku Ja’afar al-Haj iaitu Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) merupakan juara kebangsaan pertama apabila menjuarai Kejohanan Kebangsaan pada tahun 1973.

Dan tahukah anda bahawa bahawa Almarhum YAM Tunku Ja’afar ibini Tuanku Abdul Rahman (Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan 1967-2008) pernah bermain dalam perlawanan akhir menentang Allahyarham Tun Abdul Razak bin Hussein (Perdana Menteri kedua Malaysia) pada tahun 1939 di Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak.

Selepas tertubuhnya Persatuan Skuasy Malaysia, banyak persatuan-persatuan skuasy ditubuhkan seperti Kelab Skuasy Angkatan Tenterea Malaysia dan Kelab Skuasy Polis Diraja Malaysia.
Ketika ini terdapat beberapa pertandingan muda diadakan seperti di Kolej Melayu Kuala Kangsar pada tahun 1939 dan Pertandingan Piala Tiger pada tahun 1966.

Pada masa kini Persatuan Skuasy Malaysia

Peralatan Permainan Skuasy

1) Gelanggang
Permainan skuasy dimainkan di dalam gelanggang tertutup dimana terdapat dinding menutup depan dan belakang. Berikut merupakan gambar spesifikasi standard gelanggang skuasy.

2) Bola
Bola bagi skuasy adalah bola getah dengan diamater kira-kira 40.0 mm dengan keberatan sekitar 24 gram. Kualiti lantunan adalah kira-kira 254 cm. Terdapat perberzaan antara bola untuk pertandingan dan untuk permainan biasa-biasa. Tapi Jamal tak pandai nak terangkan, korang boleh tengok kat sini. Bagi yang nak beli bola skuasy tu boleh pilih kat bawah ni.

 

3) Raket
Raket bagi sukan skuasy sedikit menyerupai raket tenis tetapi lebih ringan. Spesifikasi raket korang boleh rujuk sini 

Bagi peralatan lain tiada sebarang ketetapan tapi biasanya kasut skuasy ini berlainan sedikit dari kasut acara sukan raket yang lain kerana ia bermain di kawasan simen yang licin.
Walaubagaimanapun, sekiranya korang lebih arif tentang skuasy ni boleh kongsi sikit maklumat-maklumat yang boleh dijadikan panduan bersama.

Untuk makluman korang juga, pasukan Malaysia juga mempunyai pelapis hebat apabila 4 pemain muda negara berjaya menjuarai kejohanan Terbuka British 2018 dalam kategori Junior. Mungkin akan ada pengganti Datuk Nicol David sedikit masa nanti.

Sumber :-Wikipedia
Blog Rasmi MSSM Skuasy
Worldsquash

MalaysiaSquash.org

Please follow and like us:
error0
post

Nicol David kandas di suku akhir Terbuka Hong Kong 2017

Kemarau untuk mengondol kejuaraan bagi bekas pemain no 1 skuasy wanita dunia, Datuk Nicol David semakin berpanjangan.
Nicol David tumpas di suku akhir Kejohanan Terbuka Hong Kong 2017 kepada pemain no 3 dunia, Camille Serme dari Perancis.

Nicol David dan Camille Serme ketika perlawanan dahulu

Pemenang 10 kali kejohanan ini tumpas kali pertama kepada Camille dalam 19 pertemuan sebelum ini.
Nicol yang kini menghuni tangga keenam dunia tidak menang sebarang kejohanan dan hanya menjuarai kejohanan Ciudad de Floridablanca di Colombia pada Mac lalu.

Dalam kejohanan Terbuka Australia di Darwin pula, juara Sukan SEA 2017 bagi lelaki, Ng Eain Yow dan wanita, S.Sivasangari pula melangkah ke akhir selepas menumpaskan lawan masing-masing hari ini.
Eain Yow, juara remaja 2016 menumpaskan pilihan utama dari Australia Rex Hendrick 6-11,7-11, 11-8, 11-8, 11-2 manakala Sivasangari pula menumbangkan pemain Mesir, Nouran El Torky 11-5, 11-4,11-6.

raket skuash

Dapatkan raket Skuash professional

Dalam perlawanan akhir nanti, kedua-dua pemain pelapis negara itu akan bertemu pemain tuan rumah dimana Eain Yow akan bertemu Joshua Larkin manakala Sivasangari menghadapi bekas juara dunia, Rachael Grinham.
Sumber :- NST

Please follow and like us:
error0
post

Nicol David kempunan kejuaraan pertama tahun 2017

Harapan ratu skuasy negara, Nicol David untuk menjuarai kejohanan pertama pada tahun 2017 terkubur apabila tumpas di perlawanan akhir Terbuka Netsuite di San Francisco, Amerika Syarikat pada Sabtu lalu.
Bekas pemain no 1 dunia ini hampir berjaya memenangi set keempat untuk memberikan kemenangan namun tidak mampu menahan kemaraan pemain England, Sarah Jane Perry yang mengasak seterusnya membawa ke set kelima dan memenangi perlawanan.

Sarah Jane Perry, pemain skuasy dari England yang menumpaskan Nicol David

Sarah, pemain no 6 dunia berjaya memenangi perlawanan dengan keputusan 8-11,8-11, 11-7,14-12,11-7. Kemenangan ini juga menyaksikan pertemuan mereka seri 4-4 dalam pertemuan antara mereka.
Nicol yang kini menduduki tangga kelima dunia sedang mencari kejuaraan ke 82 dalam karier Kejohanan PSA bermula baik apabila memenangi dua set awal. Walaupun Nicol telah mendahului 6-4 pada set ketiga namun pemain England itu mengejar sekaligus membawa perlawanan ke set keempat.
Pada set keempat permainan cukup sengit namun Perry mampu memenangi set keempat dan terus menguasai pada set kelima.

Sarah Jane Parker menumpaskan Nicol David

Sumber :-NST

Walaupun Nicol tumpas namun ia menunjukkan kebangkitan pada bekas pemain no 1 dunia ini. Semoga beliau mampu bangkit untuk menjuarai kejohanan akan datang.

Please follow and like us:
error0