post

Tips Bola Sepak : Cara Untuk Menendang Bola Tepat

Agak lama Jamal menyepikan diri. Untuk kali ini, boss minta Jamal tulis artikel tips untuk menendang bola dengan tepat. Dengar cerita boss sekarang ni rajin main bola sepak dengan jabatan. Mungkin dia nak lawan team Jamal lepas ni.
Tapi memang tak mungkin sebab Jamal masih tak nak expose diri waima pada boss pun. Menendang bola tepat ke sasaran memang bukan satu tugas mudah. Latihan dan dedikasi akan dapat memperbaiki ketepatan untuk seorang pemain dalam menghalakan arah laluan bola itu.
Pentingnya anda mempunyai latihan yang mencukupi untuk memastikan posture badan serta pergerakan itu selari bagi memastikan bola itu sampai tepat ke sasaran. Jamal kongsikan serba sedikit tips yang boleh korang(boss) amalkan:-

1) Tumpukan pada kawasan bola itu jatuh. Anda kena melihat lokasi itu setepat yang mungkin. Sebelum melakukan sepakan, lihat kawasan tersebut.

2) Belajar untuk meletak kedudukan sokongan kaki. Anda mungkin mempunyai tendangan yang kuat, tetapi tanpa sokongan dan kedudukan kaki yang tepat, arah bola akan menjadi liar dan tidak tepat ke sasaran. Di mana anda meletakkan kaki dan kedudukan anda membengkok kaki akan mempengaruhi ketepatan arah.
Ia juga akan membantu tahap ketinggian bola untuk bergerak ke arah yang dituju. Jika anda ingin memastikan bola rendah dan tepat, letakkan kaki sokongan anda secara langsung sejajar dengan bola dengan kaki anda lurus ke depan. Ini dapat mengekalkan trajektori bola dari padang. Jika anda menendang dengan kaki kanan, letakkan kaki kiri untuk menujuk ke arah itu.
Jika anda mahu bola bergerak tinggi, letakkan kaki kiri lebih jauh daripada level bola.

3) Pastikan posisi badan anda betul. Bahu dan lengan berada di posisi terbaik akan membantu ketepatan rembatan anda. Apabila merembat bola rendah, hayunkan sedikit tangan untuk menyeimbangkan geseran kaki anda ke bola.
Untuk bola yang lebih tinggi, kaki pendukung anda mestilah berada di belakang badan anda.

4) Pastikan mata anda tepat pada bola. Jangan tengok ke depan apabila menendang. Mata anda perlu melihat kepada bola dan hanya sekejap melihat sasaran. Menumpukan pada bola akan membantu anda meletakkan kaki anda pada sasaran yang tepat.

5) Rembat sekuat hati anda. Apabila anda telah belajar menguasai kedudukan dan badan, ayunan kaki anda kedepan. Selepas anda dapat menguasai kedudukan postur badan, anda boleh melatih kawalan kekuatan tendangan anda.Untuk mendapatkan tendangan yang kuat, gunakan bahagian dalam kaki anda. Jika anda melakukan sepakan voli, gunakan bahagian kaki atas.

Rujukan :Sport Rec

Korang boleh tengok video di Youtube ni https://www.youtube.com/watch?v=e3cdiSWpxC0

Please follow and like us:
error0
post

Pasukan Bola Sepak Malaysia bakal berdepan Ukraine ?

Mungkinkah pasukan bola sepak negara yang berada di ranking ke 175 dunia berpeluang untuk berhadapan pasukan Ukraine yang kini menduduki ranking ke 35 dunia ?
Ia pasti sesuatu yang cukup menarik memandangkan betapa jauhnya perbezaan antara kelas bagi kedua-dua pasukan ini.
Dijangkakan peluang itu dapat direalisasikan menerusi kerjasama antara FAM dan Persatuan Bola Sepak Ukraine melalui Presiden, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Duta Ukraine ke Malaysia, Olexander Nechytaylo.

Menerusi catatan di Facebook Johor Southern Tigers,Tunku Ismail selaku Presiden FAM telah menerima mengadap Duta Ukraine, Olexander Nechytaylo pada 12 Februari 2018 bagi membincangkan jalinan kerjasama hubungan antara Ukraine dan Malaysia melalui bola sepak.
“Turut dibincangkan adalah mengadakan perlawanan persahabatan kelas A antara pasukan kebangsaan Malaysia dan pasukan kebangsaan Ukraine di bawah bimbingan legenda bola sepak Ukraine, Andriy Shevchenko.

“Ia sebagai pendedahan kepada pasukan kebangsaan dan juga dapat membantu menaikkan kedudukan pasukan kebangsaan dalam ranking FIFA,” menurut catatan itu. – BERNAMA

Please follow and like us:
error0
post

Kejohanan Bola Sepak Piala AFC Bawah 23 : Gol Danial Amer bawa skuad negara cipta sejarah

Barisan pemain bawah 23 tahun negara mencatat sejarah tersendiri. Selepas bermula dengan suram dibelasah oleh pasukan Iraq , barisan negara mula mengorak langkah.
Mengikat Jordan dengan keputusan seri pada perlawanan kedua, barisan negara bertemu gergasi bola sepak Asia, Arab Saudi. Barisan pemain negara yang tidak diberikan harapan untuk melangkah ke peringkat seterusnya melakar kejutan BESAR dalam sejarah bola sepak negara.
Melayakkan diri ke peringkat suku akhir bukanlah sesuatu yang mudah dicapai. Menumpaskan pasukan Arab Saudi juga satu pencapaian yang masih sukar untuk dilakukan oleh barisan senior dan remaja negara dalam tempoh berpuluh tahun.
Dalam perlawanan peringkat kumpulan yang telah tamat sebentar tadi, barisan pemain bimbingan Ong Kim Swee berjaya mendapatkan gol seawal minit ke 28 melalui rembatan kencang di dalam kotak penalti oleh Danial Amier. Pemain berasal dari Kuala Lumpur berusia 20 tahun itu berjaya melakukan tendangan selepas bola singgah di kaki tatkala barisan pertahanan lawan melakukan ‘clearance’ yang tidak sempurna.

Selepas itu perlawanan lebih banyak menyaksikan pasukan Arab Saudi melakukan serangan untuk mendapatkan gol. Walaubagaimanapun pasukan negara juga sekali sekala berjaya melakukan serangan balas yang menggusarkan barisan pertahanan Arab Saudi.
Barisan pemain muda Malaysia terus bertahan dan berdisplin sehingga ke minit akhir seterusnya melakar kejutan untuk berjaya menjadi pasukan yang akan mengiringi pasukan Iraq untuk ke peringkat suku akhir. Tahniah pasukan negara.

Sedutan Kejohanan Bola Sepak Piala AFC Bawah 23 : Perlawanan Malaysia menentang Arab Saudi

Sumber :- Twitter AFC

Please follow and like us:
error0
post

Sukan SEA : Pasukan Bolasepak Malaysia atasi Myanmar

Perlawanan ketiga untuk skuad bawah 22 tahun negara. Kemenangan pasti akan mengesahkan kemaraan pasukan bola sepak muda negara melangkah ke separuh akhir.
Namun bukan satu tugas mudah kerana perlu bertemu pasukan Myanmar yang cukup ampuh dengan jaringan besar ketika menumpaskan Singapura dan Brunei.

Malaysia bermula sedikit lambat pada separuh masa pertama. Serangan dari Myanmar dapat dipatahkan.
Serangan mula menampakkan hasil dalam 20 minit terakhir separuh masa pertama. Penyerang berbisa, N Thanabalan sekali lagi membuktikan kemasukannya berbaloi.
Berada di tempat dan masa yang tepat, N Thanabalan menadah kakinya yang mana bola terus masuk ke dalam gawang yang ternganga pada minit ke 33.
Dalam ketika itu, Myanmar cuba melakukan sesuatu dan satu counter attack tiba ke kaki Kumaahran yang terus menghantar ke dalam kotak gol yang disambar oleh pemain sensasi, Safawi Rashid.
Selepas itu pasukan negara cuba mencari gol ketiga untuk dibawa ke separuh masa kedua namun tandukan S Kumaahran tidak tepat ke sasaran.

Pada separuh masa kedua, pasukan negara sedikit mengendurkan serangan dan lebih banyak mengawal permainan. Pasukan Myanmar hampir mendapatkan gol namun kecekapan penjaga gol. N Thanabalan sekali lagi membuktikan kehebatan di gawang gol apabila menyambar hantaran baik rakan pada minit ke 82 sekaligus memusnahkan harapan pasukan Myanmar untuk sekurang-kurangnya mendapat 1 mata dalam perlawanan ini. Pasukan Myanmar mendapat gol pada minit ke 86 menerusi Than Paing.

Keputusan Penuh pasukan Malaysia menumpaskan pasukan Myanmar dengan keputusan 3-1.

Tahniah kepada pasukan bimbingan Datuk Ong Kim Swee namun perjuangan masih belum selesai dan mereka perlu menempuh laluan yang pasti lebih sukar selepas ini

Please follow and like us:
error0
post

TMJ Presiden FAM : Adakah akan berubah landskap bola sepak negara

Peminat bola sepak tempatan mungkin sedia maklum bahawa kepimpinan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akan berubah apabila Tengku Mahkota Pahang mengundur diri dari menjawat jawatan Presiden FAM pada tahun ini.

| Tengku Abdullah, perlukah beliau berundur dari FAM |

Melalui kongress yang bakal diadakan pada Sabtu ini, terdapat 2 calon untuk bertanding dalam jawatan tertinggi persatuan bola sepak negara iaitu Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan juga Tan Sri Annuar Musa. Terdapat banyak polemik yang berlaku dalam pertandingan antara 2 penjuru ini. Ianya terjawab apabila Tan Sri Annuar Musa, bekas Presiden KAFA mengambil keputusan untuk menarik diri dari meneruskan usaha bertanding dalam merebut kerusi panas itu.

TMJ-Annuar Musa

Dengan keputusan itu, secara amnya Tengku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim bakal mengepalai FAM selepas ini.  Kita banyak melihat isu-isu yang dikemukakan oleh beliau ketika menjadi Presiden Persatuan Bola Sepak Johor (PBNJ) sebelum ini. Mungkin dengan kemasukan beliau dalam FAM akan mengubah arena bola sepak tempatan.

Antara isu yang mungkin akan diselesaikan oleh beliau adalah :-

  1. Isu pembahagian hak penajaan kepada kelab-kelab bola sepak. Kita harapkan setiap kelab mendapat pembahagian yang ADIL untuk mereka meneruskan kelangsungan dalam Liga Bola Sepak Malaysia.
  2. Pembangunan bola sepak yang lebih sistematik. Kita perhatikan Malaysia mempunyai banyak sekolah sukan terutama yang melibatkan sukan bola sepak namun hasilnya masih di takuk lama. Pemain-pemain masih berada di level yang tidak mampu untuk bersaing dengan pemain luar. Mungkin dengan kemasukan TMJ, aspek pembangunan akar umbi dapat diperbaiki.
  3. Isu pengadil. Sebelum ini beliau pernah memberikan isu tentang tahap professionalisma pengadil. Mungkin cadangan untuk menjadikan pengadil sebagai profession tetap dapat direalisasikan oleh beliau sebagai nakhoda FAM.
  4. Pemain negara boleh di eksport ke luar negara. Jika sekarang ni kita perhatikan para pemain banyak yang diimport , mungkin dengan kemasukan TMJ dalam organisasi FAM boleh memberikan peluang kepada para pemain tempatan untuk bermain di luar negara.
  5. Jalinan kerjasama dengan pasukan luar. Ketika berada di JDT, beliau mempunyai rangkaian yang baik dengan pasukan seperti Borrusia Dortmund. Mungkin dengan kemampuan beliau terdapat jalinan kerjasama dengan pasukan-pasukan lain. Bukan sekadar untuk perlawanan pertunjukan tapi lebih dari itu.
  6. Perubahan jadual Liga Malaysia supaya dapat membantu pasukan kebangsaan untuk bersaing dengan lebih baik. Kalau diikutkan, jadual ketat menyebabkan kesukaran untuk mengumpul para pemain terbaik untuk bersaing dalam kejohanan antarabangsa. Mungkin TMJ boleh memberikan idea yang baik untuk isu ini.
  7. Fasiliti yang lebih baik di keseluruhan tempat. Kalau kita perhatikan fasiliti pasukan JDT bertaraf antarabangsa. Banyak pasukan kagum dengan stadium JDT walaupun ianya adalah stadium negeri. Mungkin TMJ mampu memberikan panduan yang lebih jelas kepada FAM untuk memperbaiki fasiliti yang terdapat di negara kita.

 

Itu serba sedikit komen dari Ligakampung.com. Mungkinkah landskap bola sepak negara kita akan lebih maju? Kami merasakan tempoh 5 tahun diperlukan untuk beliau memberikan perubahan yang besar dalam landskap bola sepak Malaysia.

 

Please follow and like us:
error0
post

Keputusan Liga Super 11.2.2017

Perlawanan keempat Liga Super 2017. Berikut merupakan keputusan Perlawanan Liga Super 27 Januari 2017.

Liga Super 11.1.2017

PKNS vs Perak 3-0

Lucas Espindola (PKNS) 45’

Lucas Espindola (PKNS) 47’

Safee (PKNS) 85’

 

 

Kedah vs Pahang 4-1

Baddrol (KED) 45’

Ilso (KED) 67’

Farhan (KED) 75’

Alves (PAH) 89’

Ilso (KED) 91’

 

 

Felda vs Kelantan 1-2

Indra Putra (KEL) 33’

Zah Rahan Krangar (FEL) 45’

Mohamad Ghaddar (KEL) 89’

 

Pulau Pinang vs Sarawak 0-1

Mark Hartman(SAR) 72’

 

 

JDT vs Selangor 0-0

 

 

Melaka United vs T-Team 1-2

Samassa (T-Team) 5’

Tadjiev (T-Team ) 15’

Jeon Woo Young (MU) 48’

 

Keseluruhan Jaringan : 15

Pemain Import  : 11

Pemain Tempatan : 4

carta-liga-super-12022017

Fakta : Rekod tanpa kalah Perak lebur ditangan pasukan PKNS.

Isu Panas : Penyokong Pulau Pinang merusuh di dalam Stadium selepas kekalahan pasukan tuan rumah di tangan pasukan Sarawak.

penyokong-pinang-merusuh

 

Please follow and like us:
error0
post

Hadkan gaji bulanan pemain bola sepak Malaysia

Bekas Setiausaha Agung Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) Datuk Peter Velappan memberikan cadangan agar Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memperkenalkan had gaji siling untuk semua pemain yang beraksi dalam Liga Malaysia (Liga M).

Menurutnya, langkah ini perlu bagi mengelak masalah setiap pasukan yang berhadapan tekanan apabila berdepan dengan masalah tunggakan gaji.

Beliau juga dalam kenyataan risau tentang isu pasukan yang masih dalam dilemma untuk menguruskan pasukan akibat masalah kewangan walaupun pasukan berstatus GERGASI BOLA SEPAK seperti Kelantan dan Selangor.

| Kelantan Selamat Beraksi Di Liga M |

Cadangan tersebut, tidak dipersetujui oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang menyifatkan langkah tersebut boleh mengehadkan nilai pasaran pemain bola sepak tempatan.

Walaubagaimanapun beliau tidak menetapkan pendirian mengenai cadangan had gaji siling pemain Liga M kerana ia adalah perbincangan antara FAM, persatuan negeri dan kelab bola sepak serta pemain.

Ligakampung merasakan ada pro dan kontranya jika had siling itu diperkenalkan namun tidak setuju bahawa had gaji siling pemain boleh membantu menyelesaikan masalah kewangan. Pada pendapat kami, isunya adalah mengenai bagaimana persatuan kelab bola sepak dapat BERDIKARI dan mampu menguruskan kewangan yang baik. Selagi mana persatuan kelab bola sepak di Malaysia masih mengamalkan budaya subsidi dari kerajaan negeri serta FAM, maka ia tidak mampu menghasilkan organisasi bola sepak yang kukuh.

Penswastaan yang digembar gemburkan sebelum ini nampaknya masih belum mampu ditampung oleh persatuan bola sepak. Bayangkan pasukan Selangor dan Kelantan yang mempunyai antara penyokong teramai di Malaysia masih belum mampu membangunkan organisasi yang kukuh. Apatah lagi pasukan kerdil seperti Perlis mahupun pasukan kelab seperti UiTM.

Pengurusan kelab bola sepak yang bersifat komersial perlu diadakan. Kita dapat lihat pada tahun lepas sebuah kelab swasta Frenzy United juga seakan seperti akan gulung tikar. Jika tiada nilai komersial pada pasukan kelab-kelab ini amat sukar untuk berkembang.

Berkenaan dengan had siling pula, sudah pasti dengan kadar maksimum akan menyukarkan pemain-pemain luar untuk beraksi di Malaysia. Apabila tiada pemain import berkualiti maka adalah sukar untuk kelab bola sepak Malaysia bersaing di peringkat yang tertinggi seperti Liga Juara Asia dan Piala AFC. – BERNAMA

Apapun ia sekadar pendapat kami di Ligakampung.com. Pihak berkaitan iaitu FAM perlu mengambil kira pandangan Datuk Peter Velappan namun perlu dibuat kajian yang menyeluruh agar ia tidak memberi kesan negatif pada suasana di Liga Malaysia.

 

Please follow and like us:
error0
post

10 Pemain bola sepak dari Australia yang memberi impak di Liga Malaysia

Australia merupakan antara negara yang banyak menyumbang pemain import ke Liga Malaysia. Banyak para pemain yang memberi impak terhadap pasukan kelab bola sepak Malaysia sejak bermulanya era Liga Semi Pro yang membenarkan setiap pasukan mempunyai pemain import. Untuk artikel kali ini, Ligakampung ingin berkongsi 10 pemain yang memberi impak pada Liga Malaysia.

Alan Davidson

Bekas pemain import Pahang era tahun 90-an apabila menggangotai pasukan Tok Gajah bermula tahun 1992-1996. Pemain pertahanan tengah  yang pernah mewakili Australia pada tahun 1980-1991 telah bermain sebanyak 100 kali untuk Pahang serta memenangi 5 medal iaitu kejuaraan Liga (1992 dan 1995) 1 Piala Malaysia (1992) dan 2 Piala Sumbangsih (1992 dan 1993). Beliau juga Berjaya membantu Pahang menjadi naib juara Piala Malaysia sebanyak 2 kali pada tahun 1994 dan 1995. Beliau juga dinobatkan sebagai pemain terbaik Liga Malaysia pada tahun 1992 dimana membantu skuad Pahang menjuarai Liga Malaysia dan Piala Malaysia ketika itu.

Alistair Edwards

Pemain tinggi lampai ini kini merupakan pengarah sukan JDT bermula di Liga Malaysia apabila beraksi dengan pasukan Singapura pada tahun 1990. Beliau yang beraksi selaku penyerang diambil oleh pasukan Johor dimana kemasukannya membantu pasukan Johor menjulang Piala Malaysia pada tahun 1991. Dinobatkan sebagai antara penyerang import berbisa yang beraksi di Liga Malaysia, beliau beraksi di Selangor pada tahun 1994 sebelum mencuba nasib di kelab Liga Perdana Inggeris sebelum kembali beraksi di Liga Malaysia pada tahun 1997-1998 bersama pasukan Sarawak.Beliau pernah memenangi penjaring terbanyak Liga pada tahun 1990 ketika beraksi dengan Singapura.

Mehmet Durakovic

Penyokong Selangor pasti merindui jurulatih yang berjaya membantu pasukan Selangor menjulang Piala Malaysia 2015. Mehmet Durakovic yang merupakan pemain kebangsaan Australia pernah menjadi ketua pasukan bagi Selangor pada pertengahan 1990-an. Beliau yang beraksi selaku pemain pertahanan tengah ini membantu pasukan Selangor menjuarai Piala Malaysia dari tahun 1995-1997. Beliau beraksi bersama pasukan Selangor sebanyak 82 kali serta berjaya menjaringkan 3 gol selama 3 tahun aksi di Liga Malaysia.

Scott Ollerenshaw

Penyerang prolific yang mewakili pasukan Sabah pada tahun 1994-1997 ini mempunyai rekod jaringan menakjubkan. Dalam karier beliau dari tahun 1994-1997 mewakili Sabah, sebanyak 110 jaringan terhasil. Kehadiran beliau membantu pasukan Sabah untuk memenangi Piala FA pada tahun 1996. Pada tahun 1997 beliau berjaya membantu pasukan Sabah memenangi satu-satunya Kejuaraan Liga selepas mencatatkan 18 gol semusim. Pada tahun 1998 beliau berpindah ke Negeri Sembilan namun hanya setahun sahaja.

Sekarang ini beliau telah menetap di Sabah dan membantu membawa banyak pemain dari Australia untuk berksi di Liga Malaysia.

Abbas Saad

Bagi sesiapa yang sering menonton aksi EPL di kaca tv pasti mengenali figura ini. Abbas Saad merupakan antara pemain import yang cukup popular di era 90-an ketika beraksi dengan Alistair Edward. Pemain kelahiran Lebanon yang berhijrah ke Australia ketika masih kanak-kanak.

Beraksi di Singapura bersama Edward pada tahun 1990, beliau berjaya beraksi sebanyak 22 kali dan menjaringkan 11 gol ketika itu. Setahun kemudian beliau berpindah ke Johor dan beraksi dari tahun 1991-1992 dan kembali ke Singapura pada tahun 1993-1994. Aksi beliau di Johor menyaksikan pasukan yang diwakili memenangi ‘double’ Liga Malaysia dan Piala Malaysia pada tahun 1991. Ketika kembali mewakili Singapura, beliau berjaya menjaringkan hatrik pada perlawanan akhir Piala Malaysia 1994. Walaubagaimanapun beliau digantung beberapa bulan selepas di suspek mengatur perlawanan.

David Mitchell

Pemain Australia yang beraksi di Selangor ini dating dengan reputasi tinggi. Pernah beraksi dengan beberapa kelab terkenal Eropah seperti Rangers, Frankfurt, Feyenoord, Chelsea, Newcastle. Beliau akan diingati melalui jaringan emas ketika menyaksikan pasukan Red Giant membenam Pahang pada perlawanan akhir Piala Malaysia 1995. Beliau yang beraksi selama 2 musim (1995-1996) berjaya menjaringkan 14 gol untuk pasukan Selangor ketika itu. Ketika ini beliau menjadi pengulas sukan di ASTRO .

John Hunter

Merupakan antara pemain import yang cukup dikenali dengan jaringannya. Ketika beraksi dengan pasuakn Sarawak pada tahun 1991-1995 , gandingannya dengan penyerang tempatan Shamsurin Abdul Rahman membantu pasukan Bujang Senang menjuarai Piala FA 1991.

David Evans

Pemain pertahanan yang beraksi untuk pasukan Sarawak ini merupakan antara pemain import paling lama beraksi di Liga Malaysia. Beraksi untuk Sarawak sebanyak 100 kali beliau berjaya  membantu Sarawak menjulang Piala Malaysia 1992 dan 1997.

Robert Cornthwaite

Pemain Selangor ini berjaya membantu pasukan Selangor menjulang Piala Malaysia 2015. Aksinya selaku pemain pertahanan tengah berjaya menarik perhatian para penyokong The Red Giant yang meminta agar pengurusan Selangor menyambung kontraknya pada tahun 2015. Beliau beraksi sebanyak 27 kali dan berjaya menjaringkan 4 gol untuk The Red Giant.

Matthew Davies

Pemain kelahiran Australia ini pernah beraksi untuk pasukan Australia bawah 19 namun selepas beraksi di Pahang bermula tahun 2015. Beliau mengambil keputusan untuk bermain dengan pasukan Malaysia dan memberi impak yang cukup besar. Beraksi selaku pemain pertahanan kanan untuk pasukan Pahang, beliau dinobatkan selaku pemain muda terbaik untuk tahun tahun 2015 oleh FAM. Beliau juga beraksi untuk pasukan Malaysia bawah 23 tahun di Sukan SEA 2015 di Singapura dan dijangka akan beraksi juga di Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 ini.

Brendan Gan

Merupakan salah seorang lagi pemain naturalisasi yang berasal dari Australia. Pemain tengah bertahan ini mula bermain di Sabah pada tahun 2012-2013 selaku pemain import. Pada tahun 2013 beliau kembali menandantangani kontrak dengan pasukan Kelantan selaku pemain tempatan berdasarkan kelayakan beliau untuk memegang passport Malaysia. Beliau mewakili Malaysia pada tahun 2014 namun kecederaan banyak menganggu perkembangan selaku pemain professional negara.

Rujukan dan Sumber :- FourFourTwo

Serba sedikit mengenai beberapa pemain Australia yang pernah beraksi di Liga Malaysia. Mungkin ada lagi yang Ligakampung tak perasan dan mungkin anda boleh kongsikan.

 

Please follow and like us:
error0