Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

SUKMA 2018 : Rekod kebangsaan dipecahkan di kolam renang

Selepas menunggu tujuh hari, satu rekod kebangsaan berjaya dipecahkan oleh perenang kebangsaan Tia’a Faang Der dari Johor.
Faang Der memecahkan rekod kebangsaan milik Sebastian Soo dari Wilayah Persekutuan yang dicatatkan pada Kejohanan Sukan Sekolah-sekolah ASEAN pada Julai lalu dalam acara 400 meter(m) rampaian individu lelaki.

Catatan yang dilakukan oleh Faang Der iaitu 4 minit 30.48 saat itu mengatasi masa sebelum ini iaitu 4 minit 30.85 saat.
Selain itu rekod SUKMA yang telah berusia 16 tahun milik perenang Sarawak Die Uang Manggan dari Sarawak pada edisi SUKMA 2002 juga berjaya dipecahkan (4 minit 34.14 saat).

Walaupun begitu, catatan tersebut masih jauh dari catatan rekod 400 meter rampaian dalam SUkan SEA yang dilakukan oleh perenang dari Vietnam iaitu Nguyen Huu Kim Son yang berjaya mengondol emas pada SUkan SEA 2017 di Kuala Lumpur dimana beliau mencatatkan masa 4 minit 22.12 saat.
Diharap kejayaan Faang Der ini bukanlah penamat bagi beliau untuk mengejar rekod seterusnya. Semoga beliau mampu memperbaiki kerana negara agak ketandusan perenang yang boleh bersaing di peringkat antarabangsa.

 

Begitu juga kepada atlet SUKMA yang lain, agar meneruskan impian untuk memperbaharui rekod kebangsaan dan terus untuk mencuba mendapatkan catatan yang terbaik.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)