Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Skuad Renang masih berada dalam era Jurasik

KUALA LUMPUR: Bekas Olympian Marilyn Chua percaya program pembangunan renang kebangsaan di Malaysia sangat memerlukan pembaharuan.

Marilyn, yang kini melatih pasukan Selangor, tidak menafikan kata-kata beliau ketika menggambarkan keadaan semasa semasa berenang di dalam negara apabila dibandingkan dengan jiran-jirannya.

“Saya percaya keputusan  di Sukan Asia Kuala Lumpur dan (Indonesia) membuktikan prestasi skuad renang negara. Standard renang Malaysia seolah-olah menjadi semakin teruk, “kata Marilyn.

“Maksud saya, kita perlu bersikap jujur ??dan realistik di sini. Lihatlah bagaimana Singapura dan Vietnam lakukan. Singapura telah memenangi kejuaraan Olimpik, dua emas di Sukan Asia dan 23 emas dari berenang sahaja di Sukan Sea 2015.

“Vietnam tidak mempunyai kolam renang (Olimpik) 20 tahun lalu, kini mereka telah memenangi 10 emas di Sukan Sea (2015 dan 2017) dan juga menyapu segala-galanya pada Kejohanan Kumpulan Umur SEA baru-baru ini, malah mengalahkan Singapura.

“Bagaimana keadaan kita? Lebih buruk dan lebih teruk. Banyak perkara yang perlu diubah . Ia jauh lebih mendalam daripada mengubah jurulatih atau apa yang dilakukan oleh Kesatuan Renang Amatur Malaysia.

“Terdapat banyak isu asas yang perlu ditangani dan perubahan sistematik yang perlu dibuat seperti pembangunan di akar umbi di negeri-negeri dan pendidikan jurulatih. Perlu ada pembiayaan dan lebih banyak pertandingan. “

Untuk rekod, Malaysia belum memenangi lebih daripada lima emas di Sukan Sea sejak edisi 2009 Laos apabila pasukan kebangsaan memenangi sembilan gelaran. Negara  juga tidak memenangi pingat di Sukan Asia sejak perak Alex Lim pada tahun 2002 (Busan).

Pasukan kebangsaan merangkul lima emas di Sukan Sea tahun lalu tetapi ia dibantu dengan penambahan dua acara melalui kolam renang terbuka yang merupakan pilihan.

Marilyn menambah bahawa sistem pembangunan di Malaysia telah menjadi tidak stabil sejak tahun 1980-an dan menggesa pihak berkuasa untuk menggunakan sejumlah besar jurulatih peringkat akar umbi yang berminat untuk mengembangkan sukan itu.

“Kami telah menggunakan sistem yang sama ketika kami mula berenang 30 tahun lalu. Ya, ia bekerja ketika kita hanya mempunyai 200 perenang tetapi hal-hal telah berubah, teknologi telah berubah, bahkan anak-anak telah berubah.

| Belajar Teknik Renang Kuak Dada dengan Mudah |

“Saya minta maaf untuk mengatakan ini tetapi banyak pentadbir tidak banyak tahu tentang berenang atau sukan kerana mereka bukan atlet sendiri sebelum ini. Mereka perlu mencari orang yang mempunyai kecekapan, mereka yang terlibat dalam sukan dan suka apa yang mereka lakukan.

“Apabila anda pergi ke pertandingan tempatan, anda dapat melihat banyak jurulatih muda yang baru, yang kebanyakannya bekas perenang negara atau nasional yang ingin memberikan kembali. Mereka perlu diberi pendidikan yang betul dan diberi peluang untuk mendapat pengalaman. “

Marilyn menambah bahawa jurulatih dipilih untuk menggantikan Australian Paul Birmingham sebagai jurulatih ketua negara perlu melihat gambar yang lebih besar.
“Saya fikir Birmingham melakukan yang terbaik untuk mempertimbangkan sumber dan perenangnya. Tidak mudah datang ke sini sebagai orang asing dan cuba menyesuaikan diri dengan budaya dan cara segala sesuatu dilakukan di sini.

“Saya tahu dia tidak dapat melaksanakan banyak perkara yang ingin dilakukannya.

“Bagi saya, tidak kira sama ada jurulatih baru tempatan atau asing, apa yang penting ialah nilai yang boleh dibawa jurulatih.

“Jurulatih baru ini perlu melihat gambaran besar dan bagaimana sukan itu sedang dibangunkan di seluruh negara, bukan hanya 10 perenang yang ada dalam pasukan elit. Ini adalah bagaimana ia dilakukan di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan Australia.

“Anda hanya akan mempunyai program holistik dan mempunyai bakat berterusan untuk pasukan kebangsaan dan bukan hanya menunggu dan berdoa.”

Dialih bahasa dari © New Straits Times Press (M) Bhd

Ligakampung.com bersetuju dengan kenyataan Marilyn Chua mengenai isu ini. Kalau kita lihatkan atlet renang kita semakin menurun prestasi dan tiada lagi atlet yang mampu memberikan pingat di pentas tertinggi seperti di Sukan Asia dan Komanwel apatah lagi di peringkat Olimpik. Malahan di peringkat Sukan SEA pun kita semakin ketandusan bakat-bakat baharu dan terdapat perbezaan ketara dengan jiran kita, Singapura yang semakin maju ke hadapan dalam sukan renang.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)