Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Sistem 11 mata lebih kompetitif

Baru-baru ini terdapat ura-ura untuk memperkenalkan kiraan sistem 11 mata bagi kejohanan badminton. Terdapat beberapa kejohanan telah menggunakan sistem kiraan 11 mata sebagai eksperimen.
Menurut Presiden Persekutuan Badminton Dunia (BWF) yang juga bekas pemain badminton Denmark, Poul-Erik Hoyer Larsen, perubahan ini mampu memberi galakan kepada pemain muda untuk lebih kompetitif dalam permainan yang lebih pantas.

The new president of the Badminton World Federation (BWF) Poul-Erik Hoyer of Denmark speaks during a news conference after the BWF Annual General Meeting in Kuala Lumpur May 18, 2013. REUTERS/Bazuki Muhammad
Presiden BWF, Poul-Erik Hoyer Larsen

“Tiga perkara saya cuba hendak tekankan, pertama, kita tahu generasi muda mahu keputusan yang cepat, dan ini dapat menarik minat mereka menceburi sukan badminton.

“(Mereka juga mahu) cepat memenangi perlawanan, lebih agresif dan ini menjadikan perlawanan bertambah menarik,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Liga SS Purple 2016/17.
Sebelum ini, BWF memberi dua pilihan di bawah sistem permarkahan baharu itu, sekiranya kedua-dua pemain mencapai 10 mata, iaitu dengan menetapkan kelebihan dua mata atau maksimum 15 mata untuk menentukan pemenang.

Sebuah portal sukan melaporkan sistem permarkahan 11 mata dicadangkan BWF itu menimbulkan pelbagai reaksi daripada pemain terutama pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei yang menyokong sistem 11 mata itu kerana ia memberi kelebihan kepada pemain berpengalaman.

“Saya merasakan pendapat itu (daripada Chong Wei) adalah baik, kami sudah menguji sistem permarkahan baharu itu, tetapi tiada bukti daripada mana-mana kajian pemain berpengalaman akan meraih lebih banyak kemenangan.

“Pemain perlu kepada ketangkasan, jika mereka yang mempunyai kekuatan mental semasa beraksi dalam sesuatu perlawanan itu ketika kedudukan mata terikat, mereka mungkin memiliki kelebihan,” sambungnya.
– BERNAMA

Ligakampung.com merasakan ia mungkin satu kaedah yang bagus untuk sukan badminton itu sendiri. Dengan sistem kiraan ini mungkin pemain akan lebih pantas dan tidak membuang mata dengan mudah. Selain itu, pemain juga berpeluang untuk mengejar pemain yang mendahului kerana jurang mata tidak terlalu jauh sekiranya ketinggalan.

Please follow and like us:
error0

One thought on “Sistem 11 mata lebih kompetitif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)