LIGAKAMPUNG

Sukan Oh Sukan

Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Remaja Kini terlalu Lembut : Jihin Radzuan

Jihin ‘Shadow Cat’ Radzuan merupakan peserta MMA wanita terkenal di Malaysia ini.
Ketika ditemubual oleh Twentytwo13, menyatakan bahawa remaja dan kanak-kanak zaman sekarang ini terlalu lembut.
Beliau juga menyatakan bahawa kanak-kanak hari ini tidak tahu membuat keputusan dan kurang keyakinan diri. Jihin yang kini juga melatih kanak-kanak sekolah dalam seni bela diri campuran di masa lapangnya.

” Mempelajari seni mempertahankan diri dapat membuatkan seorang itu lebih berdisplin, lebih berdikari dan dapat membantu mereka untuk berkawan”. Menurutnya juga, kanak-kanak yang diasuhnya telah berkembang menjadi individu yang lebih yakin berbanding ketika mula menyertai latihannya.
Jihin akan kembali ke sangkat ONE: Masters of Destiny pada 12 Julai juga berkata ibu bapa terlalu melindungi anak mereka dan ini merupakan salah satu sebab mengapa anak-anak sukar untuk membuat keputusan untuk diri mereka sendiri.

“Saya telah melihat dengan mata saya sendiri. Ibu bapa terlalu memanjakan anak-anak mereka, “kata Jihin, yang menghadapi Jomary Torres di Filipina di Axiata Arena bulan depan.
“Latihan saya kasar dan sukar tetapi sangat selamat. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa bertindak balas secara negatif jika anaknya mempunyai sedikit lebam.

“Mereka tidak melihat positif seni mempertahankan diri. Kami mengajar mereka disiplin dan mengawal dan membantu para pemalu membuat kawan-kawan baru juga.”

Sementara itu, Jihin berkata dia bertekad untuk kembali memenangi cara selepas kehilangan kerjaya pertama kepada Gina “Conviction” Iniong pada bulan Februari.

“Saya kembali ke tanah air dan saya tidak terkalahkan di Kuala Lumpur. Saya yakin mengekalkan corak itu terus-menerus, “kata Jihin, yang matlamat utamanya adalah memenangi tali pinggang kejohanan atom.

“Tapi sekarang, saya hanya memberi tumpuan untuk memenangi apa yang ada di hadapan saya.”

Selepas lima pertarungan di ONE Championship, Jihin mempunyai rekod kemenangan 4-1
Sumber :-Twentwo13.my

Ligakampung.com bersetuju dengan kenyataan Jihin tu. Mempelajari seni bela diri mampu membentuk sahsiah diri seseorang itu. Kami pun ada mempelajari serba sedikit seni bela diri dan setuju dengan kenyataan tersebut.
Tidak semesti bila ada seni bela diri tu kita perlu bertarung sebaliknya banyak aspek lain dapat dikembangkan.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)