Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Sebenarnya 2 minggu lepas nak tulis pasal buah ‘pisang kaki’ ni. Secara jujurnya saya pun baru mengenali buah ni ketika majlis pertunangan adik saya. Dalam hantaran tersebut ada sejenis buah-buahan yang menyerupai tomato. Tetapi ia bukanlah tomato sebaliknya sejenis buah-buahan yang dikenali sebagai pisang kaki.
Pisang ini memang kurang dikenali . Bentuknya unik kerana tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Buahnya berbentuk bulat, berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea.
Teringin juga nak tengok bentuk pokoknya dan jumpa di blog Yani. Memang seperti pokok tomato tapi kalau anda rasa buahnya ada perisa pisang sebab ianya dari spesis pisang.
Selain dari nama pisang kaki ianya juga dikenali dengan nama ‘Persimmon’. Cam nama kumpulan rock Metal plak.. He hehe.
Untuk pengetahuan anda,KNizam pun ada cerita pasal pisang kaki ni..
Okay cukuplah setakat ni. Kalau anda ada idea berkaitan pisang kaki bolehlah sama-sama kongsikan di sini.
RSS Feed
Twitter



December 10th, 2009
zool 
Posted in
Tags: 


sedap gak la pisang kaki neh. dalam cerita jepun banyak pasal pisang kaki neh. hehe
Reply
zool
Reply:
December 11th, 2009 at 09:24
aku tak tau.. baru perasan masa hantaran adik aku…
tapi kat pasau malam Tmn Maju ada gak jual..
Reply
macam tomato pon ada jugak..hehe
Reply
zool
Reply:
December 11th, 2009 at 11:28
bentuk memang cam tomato.. memang ramai tertipu.
Reply
ptt la macam pernah dengar, kat blog knizam rupenya..
sedap ke rasanya?
Reply
hoho..kena test mknan2 mcm ni..nnt kempunan dek tgk gmbr aje
Reply
aku perasan pasal pisang kaki ni pun kak blog knizam. apa rasanya eh?
nak kena cari ni (hu3)
Reply
farahaznil
Reply:
December 12th, 2009 at 00:34
makin popular nmpknya pisang ni..hahhaa..mn la aku nak cr pisang xde kaki ni kat kl..hohoh
Reply
mula mengenal pisang kaki atas cadangan kawan sewaktu awal mengandung.. katanya,bagus diamalkan masa mengandung..
Reply
….dah makan dah…. sedap juga…lagi kalau yang masak ranum..!
Reply