Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Persekutuan Snuker dan Biliard Malaysia (MSBF) dibenarkan menggunakan meja snooker dan billiard selepas dua tahun

KUALA LUMPUR, 13 Ogos (Bernama) – Selama dua tahun, Persekutuan Snuker dan Biliard Malaysia (MSBF) telah dinafikan kemudahan untuk menggunakan meja snooker dan biliard yang dibeli untuk Sukan SEA Kuala Lumpur 2017.

Akhirnya selepas banyak tawar-menawar, atlet Sukan SEA dibenarkan menggunakan meja standard antarabangsa itu sebulan yang lalu.

Dengan berbaki 108 hari untuk Sukan SEA Filipina 2019 pada November, 11 pemain snuker dan billiard dari skuad kebangsaan akhirnya akan dapat memulakan latihan berpusat mereka dalam dua minggu akan datang di Akademi Cuesports Malaysia, Bandar Sunway.

Enam meja snuker, masing-masing berharga kira-kira RM20,000 dan lima meja pool (sekitar RM12,000-15,000 setiap satu) yang dibeli untuk Sukan Kuala Lumpur, dibiarkan mereput dalam stor kerana Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA Malaysia (MASOC) masih belum melakukan pengauditan.

Ini telah membosankan MBSF kerana kemudahan itu tidak dapat digunakan untuk faedah atlet negara, yang secara konsisten membawa pulang pingat untuk negara dalam kejohanan dwi-tahunan itu.

Presiden MBSF, Melvin Chia mendedahkan senario yang dihadapi pasukan itu memandangkan peruntukan pembangunan untuk sukan itu telah dihentikan tujuh tahun lalu dan dana latihan untuk atlet Sukan SEA akhirnya diluluskan beberapa minggu lalu untuk persediaan menghadapi Sukan SEA Manila.

Dia mendakwa meja-meja baharu untuk Sukan KL, yang diberikan kepada mereka kira-kira sebulan yang lalu, dengan dua meja snuker rosak akibat penyimpanan yang tidak betul.

Bagaimanapun, beliau berterima kasih kepada Majlis Sukan Negara (MSN) kerana meluluskan dana untuk Sukan SEA Filipina.

Majlis Olimpik Malaysia (MOM) akhirnya meluluskan lima atlet di bawah Kategori A, yang dibiayai sepenuhnya dan mempertimbangkan enam lagi di bawah Kategori B.

Selepas gagal memenuhi matlamat dua pingat emas pada Sukan SEA 2017, MBSF diketepikan untuk program latihan yang konsisten bagi para atlet.

“Program Sukan SEA akan bermula dalam waktu kurang daripada dua minggu dengan pemain terpaksa berlumba dengan masa untuk bersiap sedia untuk Sukan SEA itu tanpa sebarang kejohanan antarabangsa dalam perancangan,” katanya kepada Bernama.

“Sekiranya kita imbas kembali, kita telah menghasilkan pingat emas dalam hampir kesemua Sukan SEA dari 2011 Indonesia, 2013 Myanmar ke 2015 edisi Singapura kecuali pada tahun 2017 kerana kita mempunyai banyak isu dan masalah cabutan permainan,” katanya.

[ Cara Bermain 9-ball Pool ]

Malaysia akan bersaing dalam 10 kategori yang berbeza dalam sukan itu di Manila Hotel Tent dan telah menyasarkan sekurang-kurangnya satu pingat emas selepas merangkul hanya tiga gangsa dalam Sukan Kuala Lumpur.

Lima atlet dalam Kategori A adalah bekas juara junior Asia dan pemenang pingat gangsa 2017 Moh Keen Hoo, Lim Kok Leong dan Reza Hassan untuk snuker lelaki, manakala pemenang pingat gangsa tunggal 9-ball wanita 2017 Suhana Dewi Sabtu dan Klaudia Djajalie disenaraikan di bawah acara pool wanita.

“Semua ini sementara kita bergantung kepada pemain yang dibangunkan dari program sebelumnya (bermula pada tahun 2002), kita perlu bertindak cepat sebelum kita kehabisan pemain. Tetapi cabaran utama adalah sukar untuk mendapatkan tajaan kerana tidak banyak pertandingan yang dianjurkan di Malaysia, “katanya.

BERNAMA

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)