Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Persatuan Sepaktraw Malaysia cari formula atasi masalah gugup

PERSATUAN Sepaktakraw Malaysia (PSM) mencari formula terbaik mengatasi masalah mental pemain negara yang sering gugup apabila turun berdepan Thailand.

Presidennya, Datuk Seri Ahmad Ismail berkata, skuad negara sudah hampir menyamai Thailand dari segi kemahiran tetapi faktor mental membezakan kedua-dua pasukan berdasarkan prestasi skuad lelaki negara pada temasya Sukan SEA di Filipina tahun lalu.

Menurutnya, skuad itu hampir mencatatkan sejarah di Sukan SEA dengan menewaskan Thailand dalam final antara regu lelaki, namun hanya mula main baik pada set kedua.

“Thailand sudah menggunakan segala strategi dan kudrat dengan membawa masuk semua pemain simpanan, jika perlawanan masuk ke tie breaker, sudah pasti kita menang. Kelemahan kita ialah gugup dan gemuruh apabila bertemu Thailand.

“Jadi kami sedang mencari bantuan ahli psikologi atau kaedah terbaik untuk keluarkan perasaan itu untuk menewaskan Thailand pada masa hadapan,” katanya selepas mesyuarat bedah siasat Sukan SEA ke-30 di Majlis Sukan Negara (MSN) semalam.

Beliau berkata, bukan sahaja tekong kurang keyakinan untuk menerima bola daripada pemain Thailand, malah perejam sendiri tidak begitu yakin untuk membuat serangan berbahaya ke tempat lawan.

Bagaimanapun, Ahmad gembira apabila skuad sepak takraw negara berjaya mencapai sasaran dua pingat perak di Sukan SEA apabila meraih perak acara antara regu dan regu berpasukan lelaki, selain gangsa antara regu wanita.

“Bagi memantapkan lagi pasukan, skuad negara memerlukan perubahan dari segi latihan dan lebih banyak kejohanan di peringkat antarabangsa.

“Kelemahan paling ketara kita kekurangan kejohanan antarabangsa, amat kurang sekali. Kita minta MSN untuk lebih banyak pendedahan dan perkara ini akan dibincangkan pada Bengkel Periodisasi pada 29 Januari ini,” katanya.

Sumber :-Sinar Harian

Ligakampung.com berharap masalah gugup itu dapat diatasi segera oleh para pemain. Susah betul nak menang lawan Thailand ni.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)