Perlukah sambung Master ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Pagi tadi ketika berborak dengan vendor, terdapat salah seorang dari mereka yang sedang menyambung pelajaran ke peringkat Master. Sebelum ni pernah juga berbincang dengan En Firus untuk menambah satu lagi koleksi sijil dengan mengambil Master di UTHM. Tapi hanya mendengar penjelasan sahaja. Masih belum berani mencubanya. Melalui maklumat dari vendor yang menyambung pelajaran di Universiti Teknikal Melaka, Malaysia (UTeM) terdapat 2 cara iaitu dengan ‘taugh course’ (belajar macam ketika ambil diploma, ijazah dulu. Ada kelas dan periksa) atau ‘research’ (penyelidikan).

Memang dalam diri ini ada keinginan untuk mendapatkan kelayakan lebih tinggi dari sedia ada. Kalau tengok antara 2 program tersebut, si Zool lebih berminat dengan ‘research’ memandangkan amat sukar untuk hadir ke kelas pada setiap hari lepas waktu pejabat. Malahan diri ini rasanya sudah sukar untuk menangkap pelajaran kalau mengikut kelas. Berbeza dengan penyelidikan yang kurang kelasnya tapi memerlukan komitmen yang tinggi kerana tiada jadual ditetapkan. Mereka juga memaklumkan kalau ingin mengikuti program ‘research’ perlu mempunyai tajuk yang baik. Sememangnya tajuk telah lama berlegar dalam kepala. Sudah pasti tajuk berkenaan blog atau laman sosial menjadi idaman untuk dilakukan penyelidikan. Apatah lagi dengan rakan-rakan blog yang bijak pandai, mungkin mampu membantu menghasilkan kertas kerja yang baik.

Walaubagaimanapun dalam diri ini masih ada persoalan samada patutkah si Zool menyambung pelajaran ke peringkat Master? Antara persoalan yang bermain di benak fikiran ialah :-

1. Mampukah membahagikan masa antara kerja dan juga pelajaran. Walaupun ia tidak mengambil masa yang lama namun kerja-kerja perlu mempunyai masanya. Takut juga tak dapat memberikan komitmen untuk belajar.
2. Mampukah membayar yuran semester. Menurut maklumat yang diberi, yuran semester adalah RM2,000. Memang si Zool mempunyai simpanan yang mencukupi tapi simpanan tersebut disimpan untuk hal lain. Kalau menggunakan mungkin tidak mampu si Zool untuk berkahwin nanti…
3. Adakah Master tersebut berguna untuk masa hadapan? Adakah dengan mempunyai sijil tersebut saya mampu mendapatkan pekerjaan yang lebih baik.
4. Adakah saya mampu untuk menempuhnya. Takut juga jadi hangat-hangat tahi ayam. Mula-mula motivasi tinggi namun akhirnya jatuh.
5. Sesuai ke tajuk yang diinginkan iaitu berkenaan blog atau laman sosial dan adakah si Zool cukup bagus untuk melakukan penyelidikan tersebut?

Cukuplah setakat ini. Si Zool masih berfikir dan cuba mendapatkan maklumat lebih lanjut lagi. Apa pula pandangan anda? Perlukah si Zool sambung Master atau cukupkah dengan apa yang ada?

Sekian.

p/s :- ‘Vendor’ dalam ertikata entri ini adalah kontraktor atau penyedia perkhidmatan sistem untuk jabatan si Zool.
‘Master’ dalam entri ini membawa maksud ijazah sarjana ..

Pengunjung Entri Ini :8361

17 comments:

  1. Jawaban untuk soalan2

    2. Yuran master melalui penyelidikan hanya RM1,600 hingga RM1,700 setahun

    3. Master berguna untuk mendapat pekerjaan lebih baik

    Nota: Master dari universiti yang mempunyai ranking lebih tinggi di peringkat dunia lebih bernilai dari master universiti biasa-biasa, selebihnya berserah kepada Allah sahaja

    Reply

    zool Reply:

    terima kasih kerana memberikan jawapan bernas2…

    Reply

  2. perkara ni pun jadi persoalan kepada saya…dan memang ada cadangan nak buat entri pasal master ni…

    Reply

    zool Reply:

    jadi apa perancangannya? nak sambung ke?

    Reply

  3. rasanya soalan paling penting adalah samada master tersebut berguna utk masa depan. bergantung kepada perancangan masa depan jugak la kan.

    Reply

    zool Reply:

    betul tu… kena buat perancangan teliti ni

    Reply

  4. hmm..
    kata2 seorang lecturer kepada saya..
    engineer nih akan ada satu masa dia rasa bosan dengan apa yang dia buat lalu dia tukar kepada bidang pendidikan.. tp bidang pendidikan x pandang sangat kalo engineer tu cuma ada peringkat degree jer.. paling selamat kene ada masters.. sebab dewasa ini, nk jadi lecturer pon kene ada PhD..

    Reply

    zool Reply:

    oo camtu ke.. memang bagus la kalau nak sambung kan?

    Reply

  5. hhm…
    Niat untuk belajau master sangat2 la baik….tapi perlu difikirkan dari aspek yang lebih meluas..kalau bleh dapat master leh upgrade kepada pekerjaan yang lebih baik…takut2 nnti dapat master tapi kita masih kat tempat yang lama…wit habis dah dilaburkan dalam pengajian…hhm…jadi rasanye buat master tu perlu diteruskan selagi kita mampu..nabi kita kan suh kita menuntut ilmu….wajib hukumnya..ALLAH mesti akan bantu..cuma kita perlu bijak memilih tajuk yang sesuai supaya ianya memberikan peluang yang lebih luas dalam pekerjaan……

    Reply

    zool Reply:

    tahniahlah.. tinggalkan komen.. nanti ada citer yang panjang ye..

    Reply

  6. sebelum saya buat keputsan sambung master. saya dah letak long term goal. kalau tak tak tahu matlamat dan nak fokus.

    Reply

    zool Reply:

    baguslah tu.. semoga berjaya

    Reply

  7. kalau dulu..masa muda..mungkin aku terima..tapi sekarang..terasa nak plak buat master. hehe..

    Reply

    zool Reply:

    masa muda terima apa plak tu??? Susah nak paham ni

    Reply

  8. saya juga ada persoalan yang sama. sebelum buat keputusan perlu fikir tujuan ambil master dan kepentingannya kelak. selain itu, perlu fikir masak-masak kerana wang yang dilaburkan bukan sedikit.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

68,531 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge