Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Pagi tadi ketika berborak dengan vendor, terdapat salah seorang dari mereka yang sedang menyambung pelajaran ke peringkat Master. Sebelum ni pernah juga berbincang dengan En Firus untuk menambah satu lagi koleksi sijil dengan mengambil Master di UTHM. Tapi hanya mendengar penjelasan sahaja. Masih belum berani mencubanya. Melalui maklumat dari vendor yang menyambung pelajaran di Universiti Teknikal Melaka, Malaysia (UTeM) terdapat 2 cara iaitu dengan ‘taugh course’ (belajar macam ketika ambil diploma, ijazah dulu. Ada kelas dan periksa) atau ‘research’ (penyelidikan).

Memang dalam diri ini ada keinginan untuk mendapatkan kelayakan lebih tinggi dari sedia ada. Kalau tengok antara 2 program tersebut, si Zool lebih berminat dengan ‘research’ memandangkan amat sukar untuk hadir ke kelas pada setiap hari lepas waktu pejabat. Malahan diri ini rasanya sudah sukar untuk menangkap pelajaran kalau mengikut kelas. Berbeza dengan penyelidikan yang kurang kelasnya tapi memerlukan komitmen yang tinggi kerana tiada jadual ditetapkan. Mereka juga memaklumkan kalau ingin mengikuti program ‘research’ perlu mempunyai tajuk yang baik. Sememangnya tajuk telah lama berlegar dalam kepala. Sudah pasti tajuk berkenaan blog atau laman sosial menjadi idaman untuk dilakukan penyelidikan. Apatah lagi dengan rakan-rakan blog yang bijak pandai, mungkin mampu membantu menghasilkan kertas kerja yang baik.

Walaubagaimanapun dalam diri ini masih ada persoalan samada patutkah si Zool menyambung pelajaran ke peringkat Master? Antara persoalan yang bermain di benak fikiran ialah :-

1. Mampukah membahagikan masa antara kerja dan juga pelajaran. Walaupun ia tidak mengambil masa yang lama namun kerja-kerja perlu mempunyai masanya. Takut juga tak dapat memberikan komitmen untuk belajar.
2. Mampukah membayar yuran semester. Menurut maklumat yang diberi, yuran semester adalah RM2,000. Memang si Zool mempunyai simpanan yang mencukupi tapi simpanan tersebut disimpan untuk hal lain. Kalau menggunakan mungkin tidak mampu si Zool untuk berkahwin nanti…
3. Adakah Master tersebut berguna untuk masa hadapan? Adakah dengan mempunyai sijil tersebut saya mampu mendapatkan pekerjaan yang lebih baik.
4. Adakah saya mampu untuk menempuhnya. Takut juga jadi hangat-hangat tahi ayam. Mula-mula motivasi tinggi namun akhirnya jatuh.
5. Sesuai ke tajuk yang diinginkan iaitu berkenaan blog atau laman sosial dan adakah si Zool cukup bagus untuk melakukan penyelidikan tersebut?

Cukuplah setakat ini. Si Zool masih berfikir dan cuba mendapatkan maklumat lebih lanjut lagi. Apa pula pandangan anda? Perlukah si Zool sambung Master atau cukupkah dengan apa yang ada?

Sekian.

p/s :- ‘Vendor’ dalam ertikata entri ini adalah kontraktor atau penyedia perkhidmatan sistem untuk jabatan si Zool.
‘Master’ dalam entri ini membawa maksud ijazah sarjana ..