Perlukah sambung Master ?

17 Responses

  1. anon says:

    Jawaban untuk soalan2

    2. Yuran master melalui penyelidikan hanya RM1,600 hingga RM1,700 setahun

    3. Master berguna untuk mendapat pekerjaan lebih baik

    Nota: Master dari universiti yang mempunyai ranking lebih tinggi di peringkat dunia lebih bernilai dari master universiti biasa-biasa, selebihnya berserah kepada Allah sahaja

    Reply

    zool Reply:

    terima kasih kerana memberikan jawapan bernas2…

    Reply

  2. yusri says:

    perkara ni pun jadi persoalan kepada saya…dan memang ada cadangan nak buat entri pasal master ni…

    Reply

    zool Reply:

    jadi apa perancangannya? nak sambung ke?

    Reply

  3. zamz says:

    rasanya soalan paling penting adalah samada master tersebut berguna utk masa depan. bergantung kepada perancangan masa depan jugak la kan.

    Reply

    zool Reply:

    betul tu… kena buat perancangan teliti ni

    Reply

  4. kyo_9 says:

    hmm..
    kata2 seorang lecturer kepada saya..
    engineer nih akan ada satu masa dia rasa bosan dengan apa yang dia buat lalu dia tukar kepada bidang pendidikan.. tp bidang pendidikan x pandang sangat kalo engineer tu cuma ada peringkat degree jer.. paling selamat kene ada masters.. sebab dewasa ini, nk jadi lecturer pon kene ada PhD..

    Reply

    zool Reply:

    oo camtu ke.. memang bagus la kalau nak sambung kan?

    Reply

  5. zd says:

    hhm…
    Niat untuk belajau master sangat2 la baik….tapi perlu difikirkan dari aspek yang lebih meluas..kalau bleh dapat master leh upgrade kepada pekerjaan yang lebih baik…takut2 nnti dapat master tapi kita masih kat tempat yang lama…wit habis dah dilaburkan dalam pengajian…hhm…jadi rasanye buat master tu perlu diteruskan selagi kita mampu..nabi kita kan suh kita menuntut ilmu….wajib hukumnya..ALLAH mesti akan bantu..cuma kita perlu bijak memilih tajuk yang sesuai supaya ianya memberikan peluang yang lebih luas dalam pekerjaan……

    Reply

    zool Reply:

    tahniahlah.. tinggalkan komen.. nanti ada citer yang panjang ye..

    Reply

  6. afzal laidin says:

    sebelum saya buat keputsan sambung master. saya dah letak long term goal. kalau tak tak tahu matlamat dan nak fokus.

    Reply

    zool Reply:

    baguslah tu.. semoga berjaya

    Reply

  7. titan says:

    kalau dulu..masa muda..mungkin aku terima..tapi sekarang..terasa nak plak buat master. hehe..

    Reply

    zool Reply:

    masa muda terima apa plak tu??? Susah nak paham ni

    Reply

  8. salam,saya nak tnye..saya amik degee pendidikan matematik..tp postng guru x taw la bile..kalo saya sambung master.adakah peluang pekerjaan lebih luas?

    Reply

  9. anie says:

    saya juga ada persoalan yang sama. sebelum buat keputusan perlu fikir tujuan ambil master dan kepentingannya kelak. selain itu, perlu fikir masak-masak kerana wang yang dilaburkan bukan sedikit.

    Reply

  1. 2013/03/04

    [...] dan salam sejahtera semua.. Baru-baru ini si Zool ada menulis tentang keinginan untuk menyambung ‘master’ dan membuat penyelidikan dalam blog . Jadi si Zool cuba mendapatkan respons dari pelbagai pihak. Ada yang memberi reaksi positif dan ada [...]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

45,406 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge