Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Perlukah Harimau Muda ke Liga Australia ?

Pasukan Harimau Muda yang dikendalikan oleh Datuk Ong Kim Swee telah mendapat perancangan persatuan bolasepak Malaysia (FAM) apabila telah dirancang untuk beraksi di Liga Queensland, Australia.
Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar juga menyokong usaha untuk memberi pendedahan di Liga Queensland, Australia. Menurutnya juga, penglibatan skuad Harimau Muda A di Liga luar ini dapat memberikan pendedahan dari segi skil dan juga aspek fizikal.

Beliau juga yakin keputusan itu merupakan langkah pelaburan masa hadapan untuk pembangunan sukan bolasepak negara. Selain Harimau Muda ke Queensland, skuad Harimau Muda B bakal bermain di Liga Singapura dan Harimau Muda C ke Slovakia yang merupakan program pembangunan dan pendedahan bagi meningkatkan lagi corak permainan pasukan Harimau Muda.
Sinar Harian

Secara peribadi saya bersetuju dengan pendapat Menteri Belia dan Sukan dengan pendedahan skuad Harimau Muda ke Liga Queensland. Walaupun mungkin ia melibatkan kos yang banyak namun ia merupakan salah satu program pendedahan yang baik untuk pemain muda negara. Tapi sebolehnya ada juga pemain kita yang mendapat perhatian kelab-kelab di Australia untuk bermain dengan pasukan kita. Jika hanya berharap bermain di liga sahaja pasti sukar untuk meningkatkan pembangunan barisan negara.
Mungkin bermain di Liga Australia dengan pemain yang lebih senior dan berfizikal lebih besar mampu mematangkan pemain negara sekiranya peluang ini digunakan sebaik-baiknya. Diharap program ini mampu membuahkan hasil sekaligus terbukti berkesan dengan memenangi kejohanan bolasepak yang bertaraf tinggi seperti Sukan Asia, Sukan SEA dan mungkin juga layak ke Olimpik…

Sekian

Please follow and like us:
error0

3 thoughts on “Perlukah Harimau Muda ke Liga Australia ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)