Penyakit Batu Karang

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera ..

Nampaknya baru-baru ini saya sedikit dikejutkan dengan berita seorang rakan saya yang mengidap penyakit batu karang .. Walaubagaimanapun beliau masih diperingkat awal.. Jadi sebagai seorang rakan, saya cuba untuk mencari sedikit informasi bagi membantu kesihatan beliau. Melalui carian di laman-laman web ini saya berkongsi pengetahuan yang ditulis..

Apa itu batu Karang
Batu Karang

” Batu yang terdapat dalam ginjal atau lebih dikenali dengan “Buah Pinggang” terjadi dari tumbuhan kristal halus dari beberapa jenis kimia. Kimia yang paling lumrah adalah kalsium oxalat, kalsium pospat dan yang kurang dikenali ialah asid uric, cystine dan magnesiam pospat ammonia.
Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh jadi sebesar bola golf. Kebanyakkan batu tumbuh membesar dalam ginjal, kemudian bergerak ke bawah ke dalam saluran kencing dimana ianya menjadi bertambah besar.
Kesulitan akan timbul apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan ganguan kepada perjalanan aliran air kencing. Ini boleh membawa kepada penyakit dimana kuman-kuman akan merebak. Gangguan dan/ atau perebakan kuman itu akan mengakibatkan kerosakan ginjal, jika tidak diubati segera.

PUNCA-PUNCA PENYAKIT / FAKTOR RISIKO

1) Ketidaksempurnaan dalam aliran saluran kencing
2) Terlalu banyak makan makanan laut yang mengandungi kandungan kimia yang tinggi
3) Kegagalan buah pinggang
4) Tahap metabolisme seseorang
5) Nanah yang mengeras akibat jangkitan kuman semasa kecil
6) Kekurangan pengambilan air minuman
7) Jangkitan parasit atau cacing di dalam pundi kencing

TANDA-TANDA / SIMPTOM

1) Sakit pada bahagian abdomen iaitu pada sisi kanan dan kiri pinggang
2) Kesakitan seperti berdenyut, berat, dan sakit melilit yang amat sangat seperti hendak bersalin
3) Loya-loya,hendak muntah dan berpeluh.
4) Sukar kencing atau lansung tak boleh kencing dan kencing berdarah/bernanah
5) Demam yang mengigil dan tubuh jadi lemah,muka jadi pucat/sembab dan kulit jadi kering

PANDUAN BAGI PESAKIT BATU KARANG

1. Minum banyak air masak untuk membersihkan air kencing.
2. Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
3. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang
4. Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
5. Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
6. Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
7. Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
8. Kurangkan minum kopi, teh dan alkohol.

p/s :- Info-info ini hanya di copy paste dari laman-laman web berikut
http://lazyguides.info/batukarang/
http://www.mahsuri.com.my/blog/rawatan/batu-karang
Komuniti Ukhwah.com
Komuniti DarulMakmur

Mungkin anda-anda ada pengetahuan dan pengalaman boleh berkongsi bersama..Untuk lebih kepastian sila rujuk pakar.. Semoga rakan saya akan kembali cergas semula.. AMIN…

This article has 103 Comments

  1. erm… aku ada sorang kawan yg baru cerita ttg sakit ini. yg aku tak tahan dengar adalah semasa sakit itu menyerang!

    dia sudah sembuh skang tanpa pembedahan.

    Reply

    eddy87 Reply:

    penyakit tu akan datang jika pemakanan tak di jaga…

    Reply

  2. Ada perubatan tradisional bole kuarkan batu karang ni tanpa pembedahan.. kat Kampung Durian Tunggal, Melaka… Mak saya alhamdulillah dah sembuh..

    Reply

    kopi Reply:

    bole bg alamat tempat perubatan tu x ?aku ade 3 biji br karang dlm buah pinggang..1cm,700mm dan 600mm,nak operation takut le bro

    Reply

    djaggat Reply:

    salam,
    saya baru je kuarkan batu karang tanpa pembedahan di felda besout 4,perak..10.1.2009 tempohari..kalau saudara berminat cubalah

    Reply

    hamba allah Reply:

    salam, boleh tolong send kan alamat penuh felda besout 4,perak tak?
    ayah sy ad penyakit batu karang. so nak try berubat kat sana.
    tolong send alamt dy ye.tqvm.

    Reply

    hamba allah Reply:

    email sy.
    teriyaki_baseball@yahoo.co.uk

    Reply

    Fahrisha Reply:

    Alhamdulillah.. bapa saya pun baru berubat kt Trolak Felda Besout 4 tu.. orang yang mengubat tu adalah Imam masjid kt situ.. Namanya Rosli… Baru2 ni bapa saya pg scan kt hosp Ipoh memang dh takde batu karang.. alhamdulillah…

    Reply

    Zamri Hashim Reply:

    Assalamualaikum Bro,

    Anda tidak perlu risau, kini ada kaedah rawatan membuang penyakit batu karang di dalam tubuh badan yang paling berkesan di dunia.
    1. Tidak perlu pembedahan.
    2. Tiada rasa sakit ketika rawatan.
    3. Kaedah paling selamat di dunia.
    4. Kaedah paling murah di dunia.
    5. Hasil penyembuhan paling menakjubkan.
    6. Jaminan wang dikembalikan jika rawatan tidak berhasil.

    Untuk maklumat lanjut, sila hubungi saya :
    ZAMRI BIN HASHIM – 012 485 7675

    Reply

    Zainal Reply:

    Sesiapa tahu alamat perubatan tradisional untuk keluar batu karang
    di kampung Durian Tunggal, Melaka harap maklum pada saya.

    Reply

    arief Reply:

    utk lanjut pasal peta atau lokasi…saya leh tlg, sebab dah penah
    pegi sane… kg gangsa… kol jelah saye 012-2602972

    Reply

    hamba allah Reply:

    salam, boleh tolong send kan alamat perubatan tradisional untuk keluar batu karang di kampung Durian Tunggal, Melaka tak?
    nak try berubat kat sana. tolong send ke email sy k.
    teriyaki_baseball@yahoo.co.uk

    Reply

    diena Reply:

    assalamualaikum..

    bleh x bg sy alamat org yang pandai ubtkan penyakit batu karang 2??
    coz sy ada penyakit tu..
    sy tkt nak operation..
    ag pn sy makan ubt untuk hancurkan batu 2,sy rase skt sngt..

    Reply

    hiela89 Reply:

    betul cakap smaelz tu,kat tempat tu abg saya dah pegi,allhamdullillah batu karang tu kuar 2 biji

    Reply

  3. kalau tak silap aku sekarang neh boleh tembak je batu karang neh dengan laser kan. hehe canggih kan. hehe :)

    Reply

  4. Tembak ngan laser..fuh! lagi cepat dari pembedahan tp risikonya mcm mane bro Hunt Malaya

    Reply

  5. wat laser nnt kuar masa kencing.. agak sakit la.. try la perubatan tradisional.. mmg dia kuarkan direct.. (ada doa2 la dia baca).. perubatan ni cara Islam.. dpt x emel balas arituh?

    Reply

    aidil Reply:

    smaelz..buleh bgtau tak kat mana tempat perubatan tradisional untuk keluarkan batu karang tersebut.Ayah saya ada batu karang dalam hempedu, ia tidak boleh dibedah kerana selain itu jantungnya juga lemah…please email kt saya aidilbuz@gmail.com..
    Thx.

    Reply

    hamba allah Reply:

    smaelz..buleh bgtau tak kat mana tempat perubatan tradisional untuk keluarkan batu karang tersebut.Ayah saya ada batu karang.
    please email kt saya teriyaki_baseball@yahoo.co.uk

    Reply

  6. .. yang aku biasa dengar ,. driver teksi selalu kena pasal kear passenger, tahan kencing..

    Mak aku dulu kena batu karang dalam.. (hati ke hempedu..) berubat tradisional, batu keluar terpelanting tanpa pembedahan.

    Reply

  7. smaelz, boleh saya tahu tentang perubatan tradisional dekat durian tunggal melaka tu? telefon? alamat? saya dah buat scan dan ada batu dalam hempedu…ikut dr nak kena operate…hope boleh tolong…

    Reply

  8. saya menghidap penyakit batu karang 3 tahun lepas…setelah dimasukkan ke hospital,batu itu keluar dengan sendiri.selepas 2 tahun,penyakit itu kembali semua.bagaimana hendak mengelakkan perkara ini berlaku…kepada mana2 rakan yang mempunyai pendapat,bolehlah kita berkongsi…

    Reply

  9. saya disyaki kena penyakit batu karang tp belum confirm lg sbb belum pegi scan lg..saya takut sebenarnye..kat mane tempat yg paling dekat n bagus utk keluarkan batu tersebut tanpa pembedahan krn saya mmg ada simptom2 penyakit batu karang tersebut. Utk pengetahuan semua saya tinggal di KL..Kalau sape2 tahu tempat berubat yg ada di KL @ Selangor diharap dptlah membantu..

    Reply

    djaggat Reply:

    kalau org dari kl@selangor, biasanya depa pegi felda besout4 d perak..ari tu org kuala selangor n joho pun datang ctu

    Reply

    izham Reply:

    Saya pun ada tanda-tanda masalah ini. Siapa nama orang yang boleh berumat tu, alamat dia ? Tolong e mailkan kepada saya. Semoga Tn djaggat dimaurahkan rezeki. E mail saya : harm19752003@yahoo.com

    Reply

    AbgMatt Reply:

    Salam Tn Djaggat.. teman pun mengalami simptom batu karang nih. Harap tn dapat beri alamat secara detail kat felda besaout4 tu. Betul ke imam masjid yang dimaksudkan.
    Harap hubungi teman di e mail saya: matt44my@yahoo.com terima kasih.

    Reply

    azza88 Reply:

    senasib la kiter… simptom nye ader..

    Reply

    mohd rozahan Reply:

    dah ok ke belum,kalau belum call la saya,insyaallah boleh bantu
    019-3090904

    Reply

  10. Baca blog ini:
    http://kimarmukimbatu.blogspot.com/2009/04/rawatan-batu-karang.html

    Fakta betul dalam tulisan, kecuali :
    rawatan dari 6 pagi hingga 4 petang sahaja.
    Memang ajaib dikeluarkan batu tanpa pembedahan.
    Tok dukun sapu minyak dibelakang kita, cubit dan keluarlah batu melalui kulit tanpa luka atau cedera.

    Peta ke tempat itu: copy paste dalam address box browser:

    http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&q=&vps=2&jsv=156c&sll=2.285966,102.263746&sspn=0.014837,0.034332&ie=UTF8&geocode=Ff7TIgAduWQYBg&split=0

    Keluar dari Tol Ayer keroh, cari arah ke Lapangan Terbang Batu Berendam. Naik AMJ (highway baru) Apa bila sampai simpang sebelah kiri ke Air Port dan kanan ke Durian Tunggal, himpit dan masuk kanan. 10 kaki dari trafik light ada Jalan Sidang Mahmood sebelah kiri. Masuk dan jumpa gelanggang belajar silat. Sebelah itu ada porch besar seperti dalam gambar blog di atas.

    Orang yang datang jauh boleh tidur Hotel Seri Malaysia atau Hotel Puteri tak jauh dari Toll Ayer Keroh.

    Reply

  11. assalamualikum

    utk makluman saya juga menghadapi masalah batu karang dalam buah pinggang. Insyallah dengan izin Allah saya juga akan ke tempat yang telah rawatan ibu saudari.Cuma saya nak tahu Dr Aru tu kliniknya di mana dan kalau boleh berikan nama ubat yang boleh pecahkan batu karang itu. terima kasih atas bantuan.

    Reply

  12. salam..saya baru 2 mgg operate buang hempedu coz ada batu 5 biji.sakitnya ALLAH jer yang tau..nasihat saya better cuba perubatan alternatif dulu.mcm saya dah tak tahan hubby suruh operate jer.tebuk tak banyak pun 3 tempat jer..tapi batu saya dah msk kat saluran hempedu.so operation yg sepatutny sejam jadi 5 jam.ngilu operate smpai skrg rasa.tp org yg sakit nie disayangi ALLAH.sabar jer lah..kalu nak tau pasai operate yg sy lalui..email lah ek..salam…

    Reply

  13. a’kum.rawatan alternatif yg kat melaka tu memang betul dan murah. saya dah pergi buat rawatan di sana bersama suami dan emak saya. alhamdulillah, tak sampai satu minit dah keluar batunya. saya punya hari tu ada 3 biji. suami punya dah hancur macam pasir. mak punya ada 2 ketul. lepas dia keluarkan batu tu, dia masukkan dalam plastik. dia bagi bawa balik. orang memang ramai. siap kena ambik nombor lagi. bayaran pula dia tak tetapkan. ikut seikhlas dan semampu kita. tapi, bila orang dah baik mcm tu jgnlah ambik kesempatan pulak. jgnlah bagi rm10 je. bandingkan kalau pergi berubat di hospital berapa biaya kita kena keluar. betul tak?

    Reply

    wan Reply:

    ct… u buat kat mana? kat durian tunggal ke? sbb i dengar ada jugak kat kg gangsa. my wife dah kritikal… dah ada infection kat buah pinggal.. dah bernanah.. i nak tau sgt pasal kat melaka ni…

    if u dun mind.. just missed call i then i’ll call u back.. i nak tahu details.. 0193826802

    Reply

    ct Reply:

    salam ct,

    sy bercadang nk bw mak sy berubat di sana.bole sy tau in details?

    ni my mail..valycia@yahoo.co.uk

    Reply

  14. tq for info2 yg berguna disini, saya sham 36, dpd apa yg i baca sa yarasa sintom2 batu karang tu ada pada saya, dan saya pun bru keluar dpd hsptal dan buat scan..mmg ada npk mcm batu kat area pundi kencing..dan saya berminat nak mencuba rawatan alternetive ni….moga2…berkesan…

    tq pada saudara Arief…kerana bagi contact num En Jamil di Durian Tunggal Melaka….insyallah dlm masa terdekat akan kesana….hanya Tuhan mampun membalas jasa baik tuan….

    sham 73

    Reply

  15. Kalau area kl boleh cuba kat dsamnasara. Asben saya dh cuba. Beluar batu2 tu..

    Reply

    wati Reply:

    salam,

    pn deanna, kt dmnsara tu kt ner? ader alamat lengkap x?

    Reply

    ani Reply:

    boleh bagi alamat kat damansara

    Reply

    ct Reply:

    salam pn deanna,

    bole bg alamat lengkap x?
    email ke valycia@yahoo.co.uk
    timakasih

    Reply

  16. deanna.. bglah alamat kat damansara

    i dah pegi kat melaka, batu keluar… tapi.. is it real? pening den….

    Reply

  17. SALAAM..

    SY BARU DISUSPEK ADE BATU KARANG..TP LOM SCAN…JUST BARU SGT KENA.. 1WEEK… DOC BG UBAT PECAH BATU…SY NI PENAKUT SKIT ORGNYER..KLAUAU LEH SAPE2 LEH BAGI ALAMAT KAT FELDA BESOUT 4, PERAK N NO.TEPON SKLAI…DOC PESAN KALAU BLEY BUANG DULU BT. KARANG YG ADAER BEFORE NAK PEGNEN…IF DAH PEGNEN LG SAKIT SELAMA SELAMA 9 BULAN…N BLEY DAPAT JANGKITAN KUMAN SEBAYAK MUNGKIN….

    TOLONG YERRR…..

    Reply

  18. Saya leh bg no telefon ustaz tu yer…Harap dapat membantu kawan2 semua. 016 374 1197 Ustaz Rahim. Call dulu..nti dia bgtau soh bwk apa…

    Reply

  19. salam semua,
    just nak share..saya pon br kene bt karang nih..ada 3 biji paling besar 7mm.scan kat pusrawi kl.patut nak buang dah tp hold dulu nak try alternatif lain.
    pg td redah je ke felda besout 4,sungkai perak..
    tp x berpeluang berubat..
    coz hari berubat rupanya sabtu n ahad je.kene amik no..pd hr tersebut..kene bawak air sebtl or 2.

    nama pengubat tu: razali or bg mie.org2 tempatan panggil bomoh mie.rumah pon x susah nak cari.. saye tanyer je org kat warong simpang masuk felda besout4 tu..
    no hp 0176515397.

    anyway nak try gak ke durian tunggal melaka tu maybe this weekend..

    emm..ade sesape yg dah try jumpa ustaz rahim damansara (spt post deana)..boleh share sket kot..

    Reply

  20. salam….
    saya nak share cikit pasal pakcik yang pndai keluarkan batu karang kat Kg gangsa…da ramai yang suggest pergi tempat tu sebab keberkesanan yang luar biasa.saya pown terkejut jugak.macam magik lak cara dia keluarkan batu tu…baru2 ni ayah saya br je di sahkan ada batu karang di ke22 buah pinggang…kater Dr ada 7 batu semuanya.pingagng belah kanan paling besar macam bola golf….kalau iktkan…ayah kene pergi HKL sebab Hos mlake xckup peralatan nk buat pembedahan…alik2..ayah saya xmo pegi Kl coz dia takut de kesan smpingan selepas pembedahan…dia cube berubat kat Kg Gangsa atas cadangan kawan saya sebab ayah dia dulu pun pernah berubat disitu dan hasil nyer amat menggembirakan tu…dia keluarkan batu tu cikit2 dulu sampai la dia kter habis.pasal byaran pon xpayah la risau…sebab bayaran ikut keikhlasan hati kita…sekarang ni ayah saya masih lagi menjalani rawatan di kg gangsa sebab banyak batu kat buah pinggang…kalau dia biarkan boleh jadi lumpuh n buah pinggang rosak…tapi Dr kater buah pinggang belah kanan tu tinggal 5% jer…kesian ayah…lepas ni xboleh la buat kerja berat2….bagi sesiapa yang ada batu karang tu boleh lah pergi sane…insyaalah…kter kene yakin…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *