Penyakit Batu Karang

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera ..

Nampaknya baru-baru ini saya sedikit dikejutkan dengan berita seorang rakan saya yang mengidap penyakit batu karang .. Walaubagaimanapun beliau masih diperingkat awal.. Jadi sebagai seorang rakan, saya cuba untuk mencari sedikit informasi bagi membantu kesihatan beliau. Melalui carian di laman-laman web ini saya berkongsi pengetahuan yang ditulis..

Apa itu batu Karang
Batu Karang

” Batu yang terdapat dalam ginjal atau lebih dikenali dengan “Buah Pinggang” terjadi dari tumbuhan kristal halus dari beberapa jenis kimia. Kimia yang paling lumrah adalah kalsium oxalat, kalsium pospat dan yang kurang dikenali ialah asid uric, cystine dan magnesiam pospat ammonia.
Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh jadi sebesar bola golf. Kebanyakkan batu tumbuh membesar dalam ginjal, kemudian bergerak ke bawah ke dalam saluran kencing dimana ianya menjadi bertambah besar.
Kesulitan akan timbul apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan ganguan kepada perjalanan aliran air kencing. Ini boleh membawa kepada penyakit dimana kuman-kuman akan merebak. Gangguan dan/ atau perebakan kuman itu akan mengakibatkan kerosakan ginjal, jika tidak diubati segera.

PUNCA-PUNCA PENYAKIT / FAKTOR RISIKO

1) Ketidaksempurnaan dalam aliran saluran kencing
2) Terlalu banyak makan makanan laut yang mengandungi kandungan kimia yang tinggi
3) Kegagalan buah pinggang
4) Tahap metabolisme seseorang
5) Nanah yang mengeras akibat jangkitan kuman semasa kecil
6) Kekurangan pengambilan air minuman
7) Jangkitan parasit atau cacing di dalam pundi kencing

TANDA-TANDA / SIMPTOM

1) Sakit pada bahagian abdomen iaitu pada sisi kanan dan kiri pinggang
2) Kesakitan seperti berdenyut, berat, dan sakit melilit yang amat sangat seperti hendak bersalin
3) Loya-loya,hendak muntah dan berpeluh.
4) Sukar kencing atau lansung tak boleh kencing dan kencing berdarah/bernanah
5) Demam yang mengigil dan tubuh jadi lemah,muka jadi pucat/sembab dan kulit jadi kering

PANDUAN BAGI PESAKIT BATU KARANG

1. Minum banyak air masak untuk membersihkan air kencing.
2. Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
3. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang
4. Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
5. Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
6. Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
7. Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
8. Kurangkan minum kopi, teh dan alkohol.

p/s :- Info-info ini hanya di copy paste dari laman-laman web berikut

http://lazyguides.info/batukarang/

http://www.mahsuri.com.my/blog/rawatan/batu-karang

Komuniti Ukhwah.com
Komuniti DarulMakmur

Mungkin anda-anda ada pengetahuan dan pengalaman boleh berkongsi bersama..Untuk lebih kepastian sila rujuk pakar.. Semoga rakan saya akan kembali cergas semula.. AMIN…

Pengunjung Entri Ini :36069

103 comments:

  1. erm… aku ada sorang kawan yg baru cerita ttg sakit ini. yg aku tak tahan dengar adalah semasa sakit itu menyerang!

    dia sudah sembuh skang tanpa pembedahan.

    Reply

    eddy87 Reply:

    penyakit tu akan datang jika pemakanan tak di jaga…

    Reply

  2. Ada perubatan tradisional bole kuarkan batu karang ni tanpa pembedahan.. kat Kampung Durian Tunggal, Melaka… Mak saya alhamdulillah dah sembuh..

    Reply

    kopi Reply:

    bole bg alamat tempat perubatan tu x ?aku ade 3 biji br karang dlm buah pinggang..1cm,700mm dan 600mm,nak operation takut le bro

    Reply

    djaggat Reply:

    salam,
    saya baru je kuarkan batu karang tanpa pembedahan di felda besout 4,perak..10.1.2009 tempohari..kalau saudara berminat cubalah

    Reply

    hamba allah Reply:

    salam, boleh tolong send kan alamat penuh felda besout 4,perak tak?
    ayah sy ad penyakit batu karang. so nak try berubat kat sana.
    tolong send alamt dy ye.tqvm.

    Reply

    hamba allah Reply:

    email sy.
    teriyaki_baseball@yahoo.co.uk

    Reply

    Fahrisha Reply:

    Alhamdulillah.. bapa saya pun baru berubat kt Trolak Felda Besout 4 tu.. orang yang mengubat tu adalah Imam masjid kt situ.. Namanya Rosli… Baru2 ni bapa saya pg scan kt hosp Ipoh memang dh takde batu karang.. alhamdulillah…

    Reply

    Zamri Hashim Reply:

    Assalamualaikum Bro,

    Anda tidak perlu risau, kini ada kaedah rawatan membuang penyakit batu karang di dalam tubuh badan yang paling berkesan di dunia.
    1. Tidak perlu pembedahan.
    2. Tiada rasa sakit ketika rawatan.
    3. Kaedah paling selamat di dunia.
    4. Kaedah paling murah di dunia.
    5. Hasil penyembuhan paling menakjubkan.
    6. Jaminan wang dikembalikan jika rawatan tidak berhasil.

    Untuk maklumat lanjut, sila hubungi saya :
    ZAMRI BIN HASHIM – 012 485 7675

    Reply

    Zainal Reply:

    Sesiapa tahu alamat perubatan tradisional untuk keluar batu karang
    di kampung Durian Tunggal, Melaka harap maklum pada saya.

    Reply

    arief Reply:

    utk lanjut pasal peta atau lokasi…saya leh tlg, sebab dah penah
    pegi sane… kg gangsa… kol jelah saye 012-2602972

    Reply

    hamba allah Reply:

    salam, boleh tolong send kan alamat perubatan tradisional untuk keluar batu karang di kampung Durian Tunggal, Melaka tak?
    nak try berubat kat sana. tolong send ke email sy k.
    teriyaki_baseball@yahoo.co.uk

    Reply

    diena Reply:

    assalamualaikum..

    bleh x bg sy alamat org yang pandai ubtkan penyakit batu karang 2??
    coz sy ada penyakit tu..
    sy tkt nak operation..
    ag pn sy makan ubt untuk hancurkan batu 2,sy rase skt sngt..

    Reply

    hiela89 Reply:

    betul cakap smaelz tu,kat tempat tu abg saya dah pegi,allhamdullillah batu karang tu kuar 2 biji

    Reply

  3. kalau tak silap aku sekarang neh boleh tembak je batu karang neh dengan laser kan. hehe canggih kan. hehe :)

    Reply

  4. Tembak ngan laser..fuh! lagi cepat dari pembedahan tp risikonya mcm mane bro Hunt Malaya

    Reply

  5. wat laser nnt kuar masa kencing.. agak sakit la.. try la perubatan tradisional.. mmg dia kuarkan direct.. (ada doa2 la dia baca).. perubatan ni cara Islam.. dpt x emel balas arituh?

    Reply

    aidil Reply:

    smaelz..buleh bgtau tak kat mana tempat perubatan tradisional untuk keluarkan batu karang tersebut.Ayah saya ada batu karang dalam hempedu, ia tidak boleh dibedah kerana selain itu jantungnya juga lemah…please email kt saya aidilbuz@gmail.com..
    Thx.

    Reply

    hamba allah Reply:

    smaelz..buleh bgtau tak kat mana tempat perubatan tradisional untuk keluarkan batu karang tersebut.Ayah saya ada batu karang.
    please email kt saya teriyaki_baseball@yahoo.co.uk

    Reply

  6. .. yang aku biasa dengar ,. driver teksi selalu kena pasal kear passenger, tahan kencing..

    Mak aku dulu kena batu karang dalam.. (hati ke hempedu..) berubat tradisional, batu keluar terpelanting tanpa pembedahan.

    Reply

  7. smaelz, boleh saya tahu tentang perubatan tradisional dekat durian tunggal melaka tu? telefon? alamat? saya dah buat scan dan ada batu dalam hempedu…ikut dr nak kena operate…hope boleh tolong…

    Reply

  8. saya menghidap penyakit batu karang 3 tahun lepas…setelah dimasukkan ke hospital,batu itu keluar dengan sendiri.selepas 2 tahun,penyakit itu kembali semua.bagaimana hendak mengelakkan perkara ini berlaku…kepada mana2 rakan yang mempunyai pendapat,bolehlah kita berkongsi…

    Reply

  9. saya disyaki kena penyakit batu karang tp belum confirm lg sbb belum pegi scan lg..saya takut sebenarnye..kat mane tempat yg paling dekat n bagus utk keluarkan batu tersebut tanpa pembedahan krn saya mmg ada simptom2 penyakit batu karang tersebut. Utk pengetahuan semua saya tinggal di KL..Kalau sape2 tahu tempat berubat yg ada di KL @ Selangor diharap dptlah membantu..

    Reply

    djaggat Reply:

    kalau org dari kl@selangor, biasanya depa pegi felda besout4 d perak..ari tu org kuala selangor n joho pun datang ctu

    Reply

    izham Reply:

    Saya pun ada tanda-tanda masalah ini. Siapa nama orang yang boleh berumat tu, alamat dia ? Tolong e mailkan kepada saya. Semoga Tn djaggat dimaurahkan rezeki. E mail saya : harm19752003@yahoo.com

    Reply

    AbgMatt Reply:

    Salam Tn Djaggat.. teman pun mengalami simptom batu karang nih. Harap tn dapat beri alamat secara detail kat felda besaout4 tu. Betul ke imam masjid yang dimaksudkan.
    Harap hubungi teman di e mail saya: matt44my@yahoo.com terima kasih.

    Reply

    azza88 Reply:

    senasib la kiter… simptom nye ader..

    Reply

    mohd rozahan Reply:

    dah ok ke belum,kalau belum call la saya,insyaallah boleh bantu
    019-3090904

    Reply

  10. Baca blog ini:
    http://kimarmukimbatu.blogspot.com/2009/04/rawatan-batu-karang.html

    Fakta betul dalam tulisan, kecuali :
    rawatan dari 6 pagi hingga 4 petang sahaja.
    Memang ajaib dikeluarkan batu tanpa pembedahan.
    Tok dukun sapu minyak dibelakang kita, cubit dan keluarlah batu melalui kulit tanpa luka atau cedera.

    Peta ke tempat itu: copy paste dalam address box browser:

    http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&q=&vps=2&jsv=156c&sll=2.285966,102.263746&sspn=0.014837,0.034332&ie=UTF8&geocode=Ff7TIgAduWQYBg&split=0

    Keluar dari Tol Ayer keroh, cari arah ke Lapangan Terbang Batu Berendam. Naik AMJ (highway baru) Apa bila sampai simpang sebelah kiri ke Air Port dan kanan ke Durian Tunggal, himpit dan masuk kanan. 10 kaki dari trafik light ada Jalan Sidang Mahmood sebelah kiri. Masuk dan jumpa gelanggang belajar silat. Sebelah itu ada porch besar seperti dalam gambar blog di atas.

    Orang yang datang jauh boleh tidur Hotel Seri Malaysia atau Hotel Puteri tak jauh dari Toll Ayer Keroh.

    Reply

    khanisar Reply:

    nak tanya; abg jamil kg gangsa (seperti yg diceritakan tu) boleh ubatkan sakit buah pinggang ke? saya ada masalah tu lah sekarang.

    Reply

  11. assalamualikum

    utk makluman saya juga menghadapi masalah batu karang dalam buah pinggang. Insyallah dengan izin Allah saya juga akan ke tempat yang telah rawatan ibu saudari.Cuma saya nak tahu Dr Aru tu kliniknya di mana dan kalau boleh berikan nama ubat yang boleh pecahkan batu karang itu. terima kasih atas bantuan.

    Reply

  12. salam..saya baru 2 mgg operate buang hempedu coz ada batu 5 biji.sakitnya ALLAH jer yang tau..nasihat saya better cuba perubatan alternatif dulu.mcm saya dah tak tahan hubby suruh operate jer.tebuk tak banyak pun 3 tempat jer..tapi batu saya dah msk kat saluran hempedu.so operation yg sepatutny sejam jadi 5 jam.ngilu operate smpai skrg rasa.tp org yg sakit nie disayangi ALLAH.sabar jer lah..kalu nak tau pasai operate yg sy lalui..email lah ek..salam…

    Reply

  13. a’kum.rawatan alternatif yg kat melaka tu memang betul dan murah. saya dah pergi buat rawatan di sana bersama suami dan emak saya. alhamdulillah, tak sampai satu minit dah keluar batunya. saya punya hari tu ada 3 biji. suami punya dah hancur macam pasir. mak punya ada 2 ketul. lepas dia keluarkan batu tu, dia masukkan dalam plastik. dia bagi bawa balik. orang memang ramai. siap kena ambik nombor lagi. bayaran pula dia tak tetapkan. ikut seikhlas dan semampu kita. tapi, bila orang dah baik mcm tu jgnlah ambik kesempatan pulak. jgnlah bagi rm10 je. bandingkan kalau pergi berubat di hospital berapa biaya kita kena keluar. betul tak?

    Reply

    wan Reply:

    ct… u buat kat mana? kat durian tunggal ke? sbb i dengar ada jugak kat kg gangsa. my wife dah kritikal… dah ada infection kat buah pinggal.. dah bernanah.. i nak tau sgt pasal kat melaka ni…

    if u dun mind.. just missed call i then i’ll call u back.. i nak tahu details.. 0193826802

    Reply

    ct Reply:

    salam ct,

    sy bercadang nk bw mak sy berubat di sana.bole sy tau in details?

    ni my mail..valycia@yahoo.co.uk

    Reply

  14. tq for info2 yg berguna disini, saya sham 36, dpd apa yg i baca sa yarasa sintom2 batu karang tu ada pada saya, dan saya pun bru keluar dpd hsptal dan buat scan..mmg ada npk mcm batu kat area pundi kencing..dan saya berminat nak mencuba rawatan alternetive ni….moga2…berkesan…

    tq pada saudara Arief…kerana bagi contact num En Jamil di Durian Tunggal Melaka….insyallah dlm masa terdekat akan kesana….hanya Tuhan mampun membalas jasa baik tuan….

    sham 73

    Reply

  15. Kalau area kl boleh cuba kat dsamnasara. Asben saya dh cuba. Beluar batu2 tu..

    Reply

    wati Reply:

    salam,

    pn deanna, kt dmnsara tu kt ner? ader alamat lengkap x?

    Reply

    fiza Reply:

    wati,awak pernah pegi kat damansara tu ker?

    Reply

    ani Reply:

    boleh bagi alamat kat damansara

    Reply

    ct Reply:

    salam pn deanna,

    bole bg alamat lengkap x?
    email ke valycia@yahoo.co.uk
    timakasih

    Reply

    fiza Reply:

    deanna,blh bg tau kat ner tmpt tu?

    Reply

  16. deanna.. bglah alamat kat damansara

    i dah pegi kat melaka, batu keluar… tapi.. is it real? pening den….

    Reply

  17. SALAAM..

    SY BARU DISUSPEK ADE BATU KARANG..TP LOM SCAN…JUST BARU SGT KENA.. 1WEEK… DOC BG UBAT PECAH BATU…SY NI PENAKUT SKIT ORGNYER..KLAUAU LEH SAPE2 LEH BAGI ALAMAT KAT FELDA BESOUT 4, PERAK N NO.TEPON SKLAI…DOC PESAN KALAU BLEY BUANG DULU BT. KARANG YG ADAER BEFORE NAK PEGNEN…IF DAH PEGNEN LG SAKIT SELAMA SELAMA 9 BULAN…N BLEY DAPAT JANGKITAN KUMAN SEBAYAK MUNGKIN….

    TOLONG YERRR…..

    Reply

  18. Saya leh bg no telefon ustaz tu yer…Harap dapat membantu kawan2 semua. 016 374 1197 Ustaz Rahim. Call dulu..nti dia bgtau soh bwk apa…

    Reply

  19. salam semua,
    just nak share..saya pon br kene bt karang nih..ada 3 biji paling besar 7mm.scan kat pusrawi kl.patut nak buang dah tp hold dulu nak try alternatif lain.
    pg td redah je ke felda besout 4,sungkai perak..
    tp x berpeluang berubat..
    coz hari berubat rupanya sabtu n ahad je.kene amik no..pd hr tersebut..kene bawak air sebtl or 2.

    nama pengubat tu: razali or bg mie.org2 tempatan panggil bomoh mie.rumah pon x susah nak cari.. saye tanyer je org kat warong simpang masuk felda besout4 tu..
    no hp 0176515397.

    anyway nak try gak ke durian tunggal melaka tu maybe this weekend..

    emm..ade sesape yg dah try jumpa ustaz rahim damansara (spt post deana)..boleh share sket kot..

    Reply

  20. salam….
    saya nak share cikit pasal pakcik yang pndai keluarkan batu karang kat Kg gangsa…da ramai yang suggest pergi tempat tu sebab keberkesanan yang luar biasa.saya pown terkejut jugak.macam magik lak cara dia keluarkan batu tu…baru2 ni ayah saya br je di sahkan ada batu karang di ke22 buah pinggang…kater Dr ada 7 batu semuanya.pingagng belah kanan paling besar macam bola golf….kalau iktkan…ayah kene pergi HKL sebab Hos mlake xckup peralatan nk buat pembedahan…alik2..ayah saya xmo pegi Kl coz dia takut de kesan smpingan selepas pembedahan…dia cube berubat kat Kg Gangsa atas cadangan kawan saya sebab ayah dia dulu pun pernah berubat disitu dan hasil nyer amat menggembirakan tu…dia keluarkan batu tu cikit2 dulu sampai la dia kter habis.pasal byaran pon xpayah la risau…sebab bayaran ikut keikhlasan hati kita…sekarang ni ayah saya masih lagi menjalani rawatan di kg gangsa sebab banyak batu kat buah pinggang…kalau dia biarkan boleh jadi lumpuh n buah pinggang rosak…tapi Dr kater buah pinggang belah kanan tu tinggal 5% jer…kesian ayah…lepas ni xboleh la buat kerja berat2….bagi sesiapa yang ada batu karang tu boleh lah pergi sane…insyaalah…kter kene yakin…

    Reply

    nor Reply:

    saffiah66\

    Tia:

    Kg. Gangsa tu di mana? Boleh bagi no tel dan alamat, suami
    saya kena batu karang. Doktor dah suruh masuk wad tapi dia
    takut sebab nak gunakan teknik masukkan tiub. Saya harap
    saudari dapat balas segera ya kepada saya. Terima kasih Tia, hanya Allah dapat membalas jasa baik saudari.

    Reply

    kathir27 Reply:

    slm sejahtera..

    Exit tol ayer keroh. lpas itu dlm 1@2 km ada satu flyower kat belah kiri ke durian tunggal. U terus je sampai jumpe simpang trafic light ke durian tunggal di sebelah kanan. U masuk je simpang 2 dlm 100 meter u belok kiri. Itu lah kampung gangsa. Saya dah gi buat kat situ. Memang berhasil. Terima kasih abg jamil.

    Reply

    zira Reply:

    salam.
    anak saudara berumur 2 1/2thn (perempuan) smlm doktor sahkan dia kena penyakit batu karang.ada 2 biji sebesar 1cm.sesiapa yg tahu boleh email kan pada saya alamat dekat besout 4 & durian tunggal x.

    Reply

    tia Reply:

    salam tia……
    bole x dpt kan alamat and no phone ustaz tu…..
    kalau boleh secepat mkin la ye…..
    tanx

    Reply

  21. Salam,
    Saya pernah menghidapi penyakit batu karang ini pada tahun 1992 dan telah menjalankan pembedahan ketika itu. Selepas itu saya telah diberitau oleh seseorang bahawa penyakit itu boleh diubati dengan cara mengamalkan sebatang lobak putih dibersihkan dan dikisar halus kemudian ditapis untuk mengambil airnya barang 3/4 gelas untuk diminum. Rasanya payau dan x tahan baunya akan tetapi ubat yang paling mujarab. Sejam dua kemudian anda akan rasa untuk membuang air kecil dan selalunya batu itu akan keluar seiringan. Orang tua kata lobak putih adalah sumpahan kepada batu karang tersebut.Selalu amalkan meinum air mineral atau air masak banyak2.
    Rujuk kepada panduan pesakit buah pinggang di atas.

    Reply

  22. Saya menghidap batu karang dalam hempedu dan sedang menunggu pembedahan. Saya mencuba perubatan tradisional melayu dan alhamdulillah, batu karang saya telah dapat dikeluarkan tanpa sakit dan pembedahan. Kos rawatan yang murah dan tidak menyakitkan. Saya telah pergi ke scan selepas melalui proses perubatan ini, dan sungguh tidak disangkakan, doktor sendiri merasa terkejut kerana batu karang saya telah tiada. Sesiapa yang memerlukan maklumat lanjut, bolehlah menghubungi saya di email akulah_insan_misteri@yahoo.com

    Reply

  23. Saya juga mempunyai batu karang dalam hempedu dan akan menjalani pembedahan pada awal bulan April. Saya ingin cuba berubat cara tradisional terlebih dahulu. Boleh tak e-mailkan saya nama, alamat dan contact number untuk berubat di Felda Besout 4, Perak, di Durian Tunggal, Melaka juga di Damansara? Harap dapat membantu. Terima Kasih.

    Mimi

    Reply

  24. Salam…bagi sesiapa yang datang ke melaka nak berubat batu karang ni, boleh menginap di dyan homestay..dekat dan murah ke tempat perubatan tu

    Reply

  25. saya mengalami kencing yang kerap dan dipenghujungnya akan keluar darah.pinggang saya berasa sakit.boleh bantu saya?

    Reply

  26. salam…sy baru aje disahkan mengalami batu karang di kedua2 buah pinggang,sakitnya mmg tdk tertanggung…sy telah mcuba 2kali perubatan di durian tunggal,ada batu dikeluarkan..sakit saya ada krgnya,alhamdulillah dan kini msh lagi meneruskan perubatan di sana,kpd pengidap2 batu karang cubalah berubat di durian tunggal inshaallah ada krg sakitnya…stp pykt ada ubatnya..selamat mcuba…

    Reply

  27. kpd pengidap batu karang cubalah rwtn di durian tunggal melaka

    Reply

    mael Reply:

    salam, shasha dh buat ke rwtan btu krng kt durian tunggal 2?? klu dh buat,bleh bg alamat penuh dea..6ber tepon? sya pn ada jgk btu karang..tp bru skit..tkut jgk..hrp tlg..email sya di waveuse00@yahoo.com

    Reply

  28. Salam,

    Saya ada bantu rawatan kepada kawan2 yang ada penyakit batu karang, dari ramuan tumbuh2an (ramuan turun temurun keluarga).

    Alhamdulillah, setakat ni Allah swt mudahkan mereka sembuh.

    Kes 1. Doktor sahkan pesakit(berumur) kena bedah. Tetapi pesakit mencuba ramuan ini, Alhamdulillah tak perlu bedah dan Sampai sekarang belum kena balik batu karang.

    Kes 2. Pesakit, satu pagi berguling2 sakit pinggang. Pergi cek doktor, pesakit dirujuk ke pakar. Setelah X-ray, ada batu karang di saluran kencing. Ambil ubat doktor. Ambil juga ramuan ini. Alhamdulillah, batu karang hancur dengan izin Allah swt. sembuh dan sampai sekarang tiada lagi kena batu karang.

    Kes 3. Pesakit amat sakit pinggang, kencing berdarah. Tak mampu biaya nak ke klinik. Alhamdulillah, setelah ikhtiar mengambil ramuan ni, hari pertama kencing batu karang keluar macam pasir. Hari kedua kencing dah kurang berdarah dan kurang berpasir. Hari ke3 dah tiada lagi kesan2 sebelum. Alhamdulillah sekarang dah ok.

    Untuk makluman, bagi setiap pesakit, saya perlu membuat ramuan sekurang2nya 1-2 hari. Maka perlu hubungi saya awal lagi.

    Sesiapa berminat dibantu bolehlah email kepada saya :
    Abang Man
    email: aesa786@yahoo.com
    Shah Alam, Selangor.

    Reply

    ruziah Reply:

    Boleh saya tahu alamat tempat tuan sebab saya disyaki ada batu karang

    Reply

  29. hai i baru menjalani pembedahan batu karang hempedu minggu lepas, tapi hari ini serangan sakit yang sama berlaku, boleh tak sesiapa bantu. saya rasa sanagat takut, saya hanya berumur 26 tahun dan ada anak 4 bulan, tolonglah batu sya

    Reply

  30. sasha dah 2 thn buang batu karang di hempedu…tp sekarang nie saya risau adalah batu karang tu akan berlaku kembali ada sapa yg boleh membantu dari segi pemakanan yg perlu di ambil

    Reply

  31. aku pown tgh isau nie.lately, asyik sakit kat bhgn tue..dlm satu ari aku kencing byk kali..selang 2 minit, rs nk kencing..adakah itu petanda sakit batu karang gakk? apa aku patut buat? kdg2 tiap pagi aku akan sakit bhgn pinggang sblh kanan…terus x boleh nk tdow…huhuhuhu..tlg la aku…huhuhu

    Reply

    zool Reply:

    teruslah rujuk kat doktor…

    Reply

  32. salam , boleh emel saya tak lokasi spesifik rawatan batu karang di Melaka tu ? saya dok di Bangi.. abang saya dah kena penyakit tu and dah kuar darah kat air kencing

    plizz ye segera . bintunujaim@yahoo.com

    Reply

  33. boleh saya tahu, selain penyakit batu karang, penyakit apa lagi mereka boleh rawat ya? btw, saya dari tawau, Sabah.. ibu saya kena infection kuman di pundi kencing ( saya kurang pasti sama ada ianya batu karang atau ndak) dan 3 minggu sudah terlantar di rumah dan hospital..

    Reply

  34. Salam kawan2,suami i telah tkena batu karang.pelbagai tmpt telah pun kami perhi tmasuk kat trolak n durian tunggal.kesimpulan yang dapat i buat ialah..yg kat trolak tu cara pngubatan dia pakai buah nenas yg dibakar.lepas tu diminum airnya.pun x bekesan n x serasi ngan hubby i.yg tbaru,kami ke durian tunggal.sebaik kami sampai ke kg gangsa,my hubby berhenti kat sebuah rumah di tepi jln utk btanya lokasi rumah abg jamil tu.suami sedikit sbyk btanyakn tentang bomoh tu pd seorg makcik.kebetulan sblum ni abg jamil pernah menyewa di situ.makcik tu kata,itu bomoh temberang sbb org2 kg n area situ memang x pergi berubat di situ.kebanyakkan yg dtg nk berubat,org jauh2.makcik tu kta,camne abg jamil nk ubt org sakit batu krg sedangkan dia sendiri ade batu karang.ank mkcik tu keje kt hospital,tserempak ngan abg jamil kt hospital nk operate batu karang.so korang fikir2knlh moral dari cite di atas.kami pun tnpa bfikir pjg,terus memecut balik ke kl semula.

    Reply

  35. kalu belah pantai timur,u all boleh try berubat dgn kak yah,kg chica kubang kerian.hubby i berubat ngan dia,alhamdulillah batu yg kecik2 semua kuar,tinggal satu jer yg degil x mo kuar.mybe kena laser 8hb ni.tapi memang ade kesan la..cubalh,mane tau kot2 nk serasi.insyaAllah..

    Reply

    zool Reply:

    ye ker?? saya pun tak tau plak… just tulis je info.. kepada sesiapa ..yg ni sekadar info je.. tak semestinya 100% tepat

    Reply

  36. salam…kalau area marang ,boleh lah cuba ikhtiar dgn seorang ust di kg seberang marang..nama dia ust huzin..sy dah pergi semalam.alhamdulilah balik dr jumpa dia dgn izin ALLAH,kurang sikit sakitnya..dia ada bagi ubat dan air tawar..rumah dia kat masjid seberang marang

    Reply

  37. saya syorkan cuba produk an-nabaat pengasasnya adalah seorang doktor UPM.PHD dalam pengkajian kanser.

    die ade facebook.

    abang saya mkn belum habis sebotol dah kluar 2 biji batu melalui air kencingnya..

    simptom awal makan mmg asyik nak terkencing aje

    Reply

  38. ieda, mcm mana anda boleh percaya bulat2 ckp makcik kat tepi jalan tu? entah2 dia yg tipu kot. kita tak tau sapa yg betul, sapa yg salah.

    ayah saya dah pegi sana. pada mulanya mmg dia tak percaya. tapi alhamdulillah, 4 biji batu karang dia dah keluar. dia cerita kat jiran. jiran2 pun x caya. tapi sorang jiran tekad nak pegi. siap bawa x-ray dari pihak hospital.

    masa bomoh tu keluarkan batu tu, pakcik tu tgk. mmg bomoh tu tak tipu. dia x pegang pun apa2 batu kat tgn. batu tu keluar dari kulit pesakit. malah, batu karang dia pun bomoh tu keluarkan.

    selagi tak nampak dengan mata sendiri, mmg susah nak percaya. kena cuba la. jgn terus percaya ckp makcik kat tepi jln2. entah2 dia dengki. kita xtau

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

72,182 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge