Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Penganjur SUKMA akan pindahkan atlet di tempat lebih baik

Baru je sehari nampaknya penganjur SUKMA telah mendapat aduan berhubung tempat tinggal bagi para atlet.
Tuan rumah, Perak telah meminta maaf dan mengambil tindakan segera untuk memindahkan atlet ke tempat yang lebih baik.

SUKMA 2018 yang akan dirasmikan pada hari Selasa telah bermula dalam beberapa acara sukan.
Pada hari Jumaat, StarSport telah melaporkan bahawa pasukan badminton dari Kedah, Pulau Pinang dan beberapa negeri telah berpindah tempat dari penginapan asal di Sekolah Izzuddin Shah dan SMK Raja Perempuan Taayah.

Semua atlet yang dijadualkan tinggal di Sekolah Izzuddin Shah akan dipindahkan di Universiti Teknologi Mara(UiTM ) di Tapah.
Pengerusi Jawatankuasa Sukan Perak Howard Lee Chuan How (pic) berkata pasukan yang terjejas akan berkongsi penginapan baru dengan atlet angkat berat.

“Kami telah memaklumkan pasukan yang belum sampai ke Tapah,” kata Chuan How semasa sidang media semalam.

“Ia mengambil masa antara 40 minit hingga satu jam dari sini ke Tapah. Belanjawan untuk logistik dan perjalanan akan meningkat tetapi ia adalah satu kesilapan di pihak kami dan kami memohon maaf.

“Kami juga akan mengaturkan mereka yang mahukan alternatif seperti homestay,” katanya.

Chuan How berkata mereka telah memanggil kontinjen yang terjejas untuk menjelaskan kepada mereka tentang isu penginapan.

Beliau berkata Sekolah Izzuddin Shah dan SMK Raja Perempuan Taayah dipilih sebagai salah satu penginapan untuk kriket, boling tenpin dan beberapa pasukan badminton selepas penarikan Kolej Vokasional Ipoh kerana jadual bertindih.

“Kolej ini perlu memendekkan waktu semester jika mereka memilih untuk menjadi tempat penginapan rasmi untuk Sukan. Rangka masa notis untuk pengeluaran mereka kepada kami adalah pendek tetapi itu bukan satu alasan.

Mengenai kebimbangan mengenai infrastruktur berhampiran beberapa tempat sukan , Chuan How yakin bahawa ia akan disiapkan tepat pada masanya – seperti yang dipersetujui oleh kontraktor – pada 10 Sept.

Ketua Biro Perkhidmatan dan Aduan MCA Perak Jimmy Loh semasa sidang akhbar yang berasingan berkata, jalan masuk ke Kompleks Menembak Darul Ridzuan di Kampung Ulu Chepor tidak lengkap.

Sementara itu, di Kuala Lumpur, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (NSC) Datuk Ahmad Shapawi Ismail gembira kerana Perak telah mengambil tindakan segera untuk membetulkan kelemahan dan yakin mereka akan melakukan tugas yang baik dalam menganjurkan SUKMA kali ini.

“Sudah biasa ada masalah dengan logistik di Sukma dan saya harap kontinjen negeri akan memberi kerjasama sepenuhnya untuk menjadikannya Sukan yang berjaya,” kata Shapawi semalam.

“SUKMA buat kali pertama di anjurkan di seluruh negeri Perak (12 daerah) kerana kerajaan Perak mahu membawa sukan kepada rakyat. Ini adalah langkah yang berani dan penganjur perlu dipuji dan diberi kerjasama penuh. ”
SUKMA 2018 ini akan disertai oleh semua 13 negeri dan bersaing dalam sejumlah 29 sukan.

Dialihbahasa dari TheStar

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)