Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Mungkin artikel dalam suratkhabar ini kurang dipandang berbanding berita politik yang menjadi cerita panas tapi tak kisahlah tu.

Berita mengenai larangan oleh Jabatan Imigresen bahawa 78,000 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah dilarang keluar negara mungkin sedikit memeranjatkan.. Walaupun saya belum penah keluar dari negara ” Malaysia” ni namun mungkin satu hari akan ke luar juga.. Jadi perkara ini ada sedikit sangkut paut.. Walaupun melakukan pembayaran namun masih banyak tunggakan yang perlu dibayar..
Kita baca sedikit ringkasan artikel dari akhbar KOsmo.

KUALA LUMPUR – Jabatan Imigresen mendedahkan kira-kira 300,000 rakyat negara ini termasuk 78,000 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah dilarang keluar negara.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mahmood Adam berkata, selain melibatkan peminjam PTPTN, bakinya ialah mereka yang telah disenarai hitam oleh Imigresen atas permintaan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan di negara ini.

Jadi kepada peminjam PTPTN janganlah bertangguh, bayarlah hutang tersebut walaupun mungkin anda tidak setuju dengan kaedah yang digunakan.

ANda boleh menyemak status passport anda di Laman Web Imigresen..
Berita berkaitan :-
Larangan ke luar negara bukan hukuman kepada peminjam PTPTN