Pemikiran Kritis

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Melihat tajuk di atas mungkin ada yang tertanya-tanya apa yang dimaksudkan dengan pemikiran kritis… Adakah pemikiran yang membolehkan anda berada di dimensi ke 3 atau mampu menerobong ruang-ruang fantasi yang bergelumang dalam kotak minda?

Kredit Picture :- Bowoz2008
Secara jujurnya saya tidak memahami apa yang dimaksudkan dengan pemikiran kritis, namun ada rakan ym yang menafsirkan yang saya memiliki pemikiran tersebut.

Sebelum meneruskan olahan artikel ini elok kiranya kita mencari definisinya dulu ye..

Pemikiran kritis ialah satu bentuk pemikiran yang tidak dengan begitu saja menerima atau mempersetujui sesuatu..Ianya lebih kepada bersifat mengkritik. Orang yang mempunyai pemikiran kritis akan memberikan perhatian terlebih dahulu terhadap sesuatu perkara atau isu yang dibincangkan sebelum memberikan pendapat mereka.
mereka yg mpunyai pmikiran ini juga amat berhati2 di dalam membuat pilihan kerana mereka tidak mudah mnerima bulat-bulat sesuatu perkara..
Biasanya org yang mempunyai pemikiran kritis agak pendiam..tetapi amat berbisa.
(terima kasih CIkgu miaamasshh yang memberikan definisi)..
Definisi lain :-
Pemikiran kritis merujuk kepada kelakuan minda bertindak balas terhadap apa yang didengar dan dibaca dengan menggunakan penilaian bersistem.Kelakuan ini memerlukan suatu set kemahiran dan sikap tertentu.
Dari esastera

Sebenarnya ada pro dan kontra dalam pemikiran kritis. Keasyikan melakukan kritikan akan melambatkan proses tindakan.. Dan perasaan ragu-ragu akan wujud dalam pemikir yang kritis..

Jadi bagaimana pendapat anda?? Adakah anda berfikiran kritis ?

This article has 5 Comments

 1. secara umumnya, kita tidak perlu menerima atau menolak sesuatu perkara…tetapi mengkaji perkara tersebut, sama ada relevan atau tidak dengan kehidupan kita.
  mengikut halimah(1999), orang yg berfikiran kritis:
  -bersifat terbuka, at the same time was-was
  -dpt membuat suatu perbezaan antara fakta, atau teori, ataupun pendapat.
  -sentiasa mengesan dan mengumpul sebanyak mungkin maklumat drpd pelbagai sumber
  -mencari alternatif
  -sentiasa mencari penyelesaian kreatif drpd pelgai pandangan ataupun pendapat.

  Reply

 2. Pingback: Berleter seorang diri di hari Ahad yang sunyi.. | Zaryl Dot Com
 3. Kemampuan dan kebolehan untuk membuat keputusan yang terbaik memerlukan kemahiran untuk berfikir secara kritis dan kritikal. Namun, jangan terlalu lama berfikir sehingga terlepas peluang. Seperti kata orang tua, jangan tunggu lama-lama… nanti dia diambil orang!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *