post

Pemain badminton Denmark berlatih dengan Misbun

Mungkin ramai yang masih tertanya-tanya kehebatan pasukan Denmark menjuarai Piala Thomas pada kali ini. Apakah resipinya?
Walaupun mungkin bukan yang utama, namun tahukah anda yang pemain badminton Denmark ada menjalani latihan dengan lagenda, Misbun Sidek dan Jalani Sidek di Kelab Badminton Nusa Mahsuri baru-baru ini.
misbun-pemain-denmark

Pemain Denmark, Hans-Kristian Vittinghus dan Jan O Jorgensen sempat berguru dengan Misbun sebelum berlangsungnya Kejohanan Terbuka Malaysia pada bulan lepas. Mereka juga sering bertemu untuk menimba ilmu jurulatih yang pernah membimbing Datuk Lee Chong Wei sikit masa lalu.
Menurut Jalani, pemain Denmark tersebut telah berguru selama dua minggu dan menetapkan sasaran untuk menjulang Piala Thomas dan Sukan Olimpik.

alani berkata Misbun tidak lokek untuk berkongsi ilmu dengan mana-mana pemain yang mahukan pengalaman serta tunjuk ajar.

“Pemain Denmark adalah pemain kelab, segala perbelanjaan untuk menjalani latihan itu ditanggung sendiri dan tidak melibatkan persatuan negara berkenaan.

Jadi, pemain mereka bebas untuk ke mana sahaja menjalani latihan.

“Mereka berjumpa Misbun kerana ingin mengetahui bagaimana Chong Wei masih kompetif sehingga kini.

Nampaknya pemain Denmark mempunyai strategi yang membuahkan hasil apabila berjaya menjulang Piala Thomas buat kali pertama. Ia juga memberikan petanda bahawa betapa berharganya pengalaman jurulatih tempatan yang sepatutnya digunakan sehabis baik oleh pihak berkaitan.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.