Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Pemain AKademi Mokhtar menjadi tumpuan akademi Eropah

KUALA LUMPUR: Prestasi cemerlang yang diperagakan barisan pemain Akademi Mokhtar Dahari (AMD) Bawah 14 tahun (B-14) pada kejohanan di Jerman dan Belanda menyaksikan mereka menjadi ‘buruan’ banyak akademi terkemuka yang berpengkalan di Eropah.

Hakikat itu diakui Ketua Pegawai Eksekutif Program Pembangunan Bolasepak Negara (NFDP), Safirul Azli Abu Bakar yang menjelaskan pihaknya menerima banyak permintaan daripada kelab ternama di Eropah yang mahukan produk NFDP itu supaya menjalani latihan bersama mereka.

“Kebanyakan maklumbalas yang kami terima dari pihak pemantau bakat dan juga penganjur di Eropah adalah mereka menyatakan pelatih AMD sememangnya berada dalam kelas yang tersendiri.

“Ini bermakna sekiranya pelatih kita adalah warganegara Kesatuan Eropah (EU), mereka semuanya akan mendapat tempat dalam akademi utama di Eropah.

“Kini kita sedang dalam proses menilai setiap tawaran dan menyelaraskan komitmen pembelajaran dengan pihak sekolah. Ia sesuatu yang agak rumit tetapi wajib dilakukan dan kita akan umumkan dalam masa terdekat,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Difahamkan, beberapa akademi yang menunjukkan minat yang serius terhadap ‘ubi’ Malaysia antaranya adalah Manchester United, Manchester City dan juga Paris Saint Germain (PSG).

Selepas mengungguli saingan Whitsun B-14 di Dortmund, Jerman minggu lalu, skuad AMD B-14 terus memperagakan taring di Eropah apabila menjuarai Kejohanan B-14 Vogido di Enschede, Belanda yang berakhir, kelmarin.

Skuad yang dibimbing Osmera Omaro itu juga mencipta sejarah apabila muncul pasukan pertama dari Asia menjuarai kejohanan yang turut disertai Basel, Bayer Leverkusen, KRC Genk dan juga Vitesse.

Pada perlawanan akhir, AMD B-14 meraih kemenangan 1-0 menerusi jaringan tunggal Mohd Khairil ke atas wakil Belgium, KRC Genk yang pernah melahirkan pemain bola sepak ternama seperti Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois dan juga Christian Benteke.

Lebih membanggakan, penjaga gol AMD, Zulhilmi Sharani dinobat sebagai penjaga gol terbaik dan Muhd Nabil Qayyum dipilih sebagai pemain terbaik kejohanan sekali gus mengulangi pencapaian sama yang dilakar olehnya pada Kejohanan Whitsun B-14 di Dortmund.

Sumber :-BHarian

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)