LIGAKAMPUNG

Sukan Oh Sukan

Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Pelari pecut wanita digugurkan sebab masalah displin

Atlet pecut wanita, S Komalam Shally digugurkan dari skuad olahraga negara atas masalah displin. Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) mengambil tindakan drastik akibat masalah atlet pecut wanita itu.
Menurut Pengurus Pasukan Olahraga negara ke Sukan SEA, Datuk Salim Parlan, penamaan atlet itu bermula dengan jawatankuasa pemilihan KOM dengan kuasa penuh oleh KOM.

Pengguguran Komalam dibuat atas rentetan beberapa peristiwa yang disebabkan oleh disiplin atlet itu. Nasihat, peringatan, ulangan dan amaran sudah diberi. Tapi perkara ini terus berulang.

“Jadi KOM perlu buat keputusan dan saya sendiri yang mencadangkan kepada KOM untuk menggugurkan Komalam selepas berbincang dengan jurulatih yang bertanggungjawab.

“Demi keharmonian pasukan perkara ini perlu dilakukan kerana detik-detik terakhir ini boleh mengganggu persediaan pasukan. Maka dengan ini keputusan untuk menggugurkan Komalam perlu dilakukan,” katanya.

Menurut Salim, Komalam digugurkan daripada pasukan pada 4 Ogos dengan Komalam membuat rayuan sehari selepas itu.

Semalam beliau menegaskan KOM tetap dengan keputusan untuk menolak rayuan Komalam.

Pengguguran itu bermakna hanya Zaidatul Husniah Zulkifli akan beraksi dalam acara 200m dengan tempat Komalam dalam acara 4x100m akan ditentukan kelak.

Kata Salim, ketiadaan Komalam bagaimanapun tidak menjejaskan sasaran pingat negara kerana dia tidak diletakkan dalam senarai atlet yang mampu menyumbang emas.

Catatan terbaik atlet berusia 29 tahun itu dalam acara 100m adalah 11.76saat yang dilakukan tahun lalu dan turut berada dalam kuartet 4x100m yang memegang rekod kebangsaan 45.18s bersama-sama Zaidatul Husniah, Siti Fatimah Mohamad dan Nurul Faizah Asma Mazlan ketika Kejohanan Trek dan Padang Asia di India bulan lalu.

– HMetro

Keputusan drastik tapi sekiranya memang benar masalah displin adalah puncanya, Rugilah beliau kerana terlepas peluang beraksi di tempat sendiri. Harap menjadi pengajaran kepada atlet lain

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)