Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Pasukan Hoki Wanita Malaysia Layak Ke Perlawanan Akhir Pusingan Kedua Liga Hoki Dunia Wanita (WWHL) 2017

Pasukan hoki wanita Malaysia berjaya melangkah ke perlawanan akhir Pusingan Kedua Liga Hoki Dunia Wanita (WWHL) 2017 selepas berjaya menumbangkan pasukan no 15 dunia Itali. Kemenangan ini juga memastikan skuad yang digelar Malaysia Tigress itu tiket secara automatic ke Separuh Akhir WWHL 2017 di Belgium atau Afrika Selatan pada Jun depan. Ia juga merupakan peringkat kelayakan terakhir untuk layak ke pentas Piala Dunia Hoki Wanita 2018 di London nanti.

Pasukan hoki negara yang menghuni ranking ke 21 dunia ketinggalan pada minit ke 10 melalui jaringan padang pemain Itali, Maria Garraffo. Pemain negara tidak mudah mengalah dan jaringan melalui pukukan sudut penalti dihasilkan oleh Fazilla Sylverster Silin pda minit ke 13. Pemain Itali sekali lagi mendahului melalui Agata Wybieralska pada minit ke 18. Penyerang muda negara, Hanis Nadiah berjaya membolos gawang lawan pada minit ke 26 untuk mengikat kedudukan kedua-dua pasukan.

Sehingga tamat 60 minit perlawanan kedua-dua pasukan terikat dengan kedudukan 2-2 dan perlawanan terpaksa ditentukan melalui penalti ‘shootout’. Penjaga gol Farah Ayuni berjaya menyelamatkan lima pukulan penalti Itali manakala Fatin Shafika Sukri pula berjaya menjaringkan gol untuk memastikan kemenangan pasukan negara.

Pasukan negara berjaya memenangi perlawnana selepas menang melalui penalti ‘shootout’ dengan keputusan 2-1 sekaligus akan bertemu sekali lagi pasukan Ireland. Jika sebelum ini dalam peringkat kumpulan pasukan negara tumpas 1-2 namun mungkin kali ini pasukan negara mampu mengubah keputusannya.

hoki-wanita-malaysia-lwn-itali

Ligakampung mengucapkan syabas dan tahniah kepada skuad hoki wanita negara. Sekarang ni strategi untuk ke perlawanan Separuh Akhir WWHL 2017 perlu dirangka seawal mungkin. Ini penting untuk memastikan barisan pemain hoki wanita mampu mencatat sejarah ke Piala Dunia 2018 nanti

 

Please follow and like us:
error0

One thought on “Pasukan Hoki Wanita Malaysia Layak Ke Perlawanan Akhir Pusingan Kedua Liga Hoki Dunia Wanita (WWHL) 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)