Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Noraseela wanita pertama sandang jawatan Presiden Persatuan Olympian Malaysia (MOA)

Bekas pelari berpagar negara, Noraseela Mohd Khalid mencipta sejarah selepas dilantik sebagai Presiden Persatuan Olympian Malaysia (MOA).
MOA mengumumkan pelantikan Noraseela bersama tujuh lagi penyandang jawatan MOA bagi penggal 2020 -2022 tanpa melalui proses undian.
Pelantikan beliau diumumkan bekas Presiden MOA Karu Selvaratnam iaitu bekas pelari pecut negara ketika Mesyuarat Agung Tahunan persatuan yang berlangsung secara maya pada 21 November lepas.

“Majoriti ahli jawatankuasa (exco) sedia ada termasuk Presiden Encik Karu Selvaratnam membuat keputusan untuk berundur dan menolak untuk terus memegang jawatan mereka.

“Tidak ada cabaran bagi mana-mana pencalonan jawatan exco baharu, dan tiada pengundian diperlukan kerana mereka semua tidak dicabar. Terdapat beberapa muka baharu dan buat pertama kali dalam sejarah MOA, seorang Presiden wanita telah dilantik,” menurut kenyataan itu.

Selain pelantikan Noraseela sebagai presiden persatuan itu, bekas pemain hoki Mohan Jiwa dilantik sebagai Timbalan Presiden diikuti atlet Taekwondo Malaysia Che Chew Chan sebagai Setiausaha Kehormat MOA.

Penyandang lain termasuk bekas atlet jalan kaki kebangsaan Annastasia Karen Raj sebagai Naib Presiden serta bekas pemain badminton Ong Ewe Hock, bekas pemanah negara Mon Redee Sut Txi dan perenang kebangsaan Phee Jinq En masing-masing sebagai ahli jawatankuasa MOA.

Mengulas pelantikan itu, Noraseela berkata beliau amat berbesar hati dan akan memfokus kepada satu daripada sasarannya untuk persatuan tersebut iaitu mewujudkan kesedaran mengenai kewujudan MOA.

“Saya memahami tanggungjawab yang perlu dipikul oleh saya dan ahli jawatankuasa. Kami mempunyai kekuatan jika bekerja sebagai satu pasukan dan jelas bahawa kepelbagaian latar belakang dalam kalangan ahli akan memberi manfaat kepada persatuan,” katanya kepada Bernama.

— BERNAMA

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)