Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Ng Eain Yow, juara Kejohanan Skuasy Remaja Dunia 2016

Nampaknya sukan skuasy negara mempunyai pelapis yang berpotensi.  Ng Eain Yow, 18 berjaya menjadi pemain Malaysia  kedua menjulang gelaran Kejohanan Skuasy Remaja Dunia selepas bekas pemain, Ong Beng Hee mencatat sejarah memenangi gelaran Remaja Dunia pada 1998.

ng-eain-yow

Ng Eain Yow yang beraksi selaku pilihan kedua menang ke atas pemain pilihan utama dari Mesir, Saadeldin Abouaish dalam kejohanan Skuasy Remaja Dunia 2016 yang berlangsung di Bielsko-Bila, Poland pada 12 Ogos 2016 lalu. Eain Yow berjaya menang dengan keputusan 11-3, 9-11, 11-7 dan 11-5 dalam pertandingan akhir kategori remaja lelaki yang berlangsung kira-kira 54 minit itu.

Beliau yang berada dalam ranking 144 dunia berjaya mengubat kekecewaan selepas hanya mampu ke separuh akhir dalam kejohanan yang berlangsung pada tahun lepas di Eindhoven, Netherland.

Menjadi juara Remaja Dunia tidak menjamin yang beliau akan menjadi Juara Dunia pada masa akan datang namun ianya diharap memberi impak dan semangat untuk beliau beraksi lebih baik. Semoga beliau akan menjadi seorang PROFESSIONAL dalam sukan skuash ini sekaligus menaikkan lagi semangat rakyat tempatan untuk menceburi bidang sukan ini.

Kalau berdasarkan ranking, nampaknya perjalanan beliau masih jauh lagi. Namun diharap POTENSI beliau ini dapat dikesan dan mungkin dalam tempoh 1-2 tahun ini beliau mampu berada dalam ranking bawah 100. Tidak mustahil jika beliau mempunyai iltizam untuk jadi lebih baik lagi.

 

 

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)