post

Nauraj kandas untuk ke final

Atlet lompat tinggi negara, Nauraj Singh Randhawa untuk layak ke final acara lompat tinggi Kejohanan Dunia di London terkubur selepas hanya berjaya melepasi angka 2.26 meter sahaja.
Atlet kelahiran Johor berusia 25 tahun itu gagal untuk menempatkan diri di kalangan 12 peserta terbaik selepas hanya menduduki tangga ke 20.

Ketika percubaan untuk 2.29 meter, beliau gagal untuk melepasi catatan yang hanya kurang satu sentimeter dari rekod kebangsaan yang diciptanya di Terbuka Singapura.
Selepas mengatasi ketinggian 2.17 meter dan 2.22m pada percubaan pertama, Nauraj memerlukan dua percubaan untuk melepasi 2.26m.

Di temasya Olimpik Rio tahun lalu, Nauraj gagal ke final menerusi kiraan semula tetapi kali ini, 16 peserta lain berjaya melepasi 2.29m dan terpaksa bersaing di ketinggian 2.31m yang menjadi tanda aras untuk ke final.

 

Antara yang layak ke final ialah atlet lompat tinggi nombor satu dunia, Mutaz Essa Barshim dari Qatar selain juara dunia 2013, Bohdan Bondarenko dari Ukraine.

Atlet yang tersingkir pula ialah Zhang Guowei dari China yang juga pemenang pingat perak edisi 2015 apabila hanya melepasi 2.22m.

Ketika cabarannya di Kejohanan Dunia sudah berakhir, Nauraj akan kembali ke ibu negara untuk menyertai Sukan SEA di mana dia bakal memburu emas ketiga berturut-turut.
– HMetro

Walaupun gagal namun diucapkan syabas kepada Nauraj yang layak ke Kejohanan Dunia secara merit. Semoga ia menjadi pengalaman untuk beliau memperbaiki teknik lompatan dan berjaya mendapatkan pingat emas di Sukan SEA pada bulan ini.

Please follow and like us:
error0

One thought on “Nauraj kandas untuk ke final

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.