Nama ‘Malaysia’ bakal terpampang di Stadium Wembley

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Bagi peminat bolasepak Liga Perdana Inggeris mungkin mengetahui bahawa pasukan bolasepak dari Wales, Cardiff City merupakan hakmilik seorang jutawan dari Malaysia, Datuk Chan Tien Ghee. Nampaknya pelaburan beliau terhadap pasukan kelab ini berbaloi apabila pasukan tersebut berjaya masuk ke perlawanan akhir Piala Liga pada 26 Februari ini di Stadium Wembley.

Walaupun ianya adalah sebuah pasukan luar namun kita sebagai rakyat Malaysia mungkin boleh berbangga kerana jersi pasukan Cardiff City tertera perkataan Malaysia (rujuk gambar penjaga gol yang menjadi wira Cardiff City).

Image Hosting

Walaupun Piala Liga bukanlah piala yang menjadi kejohanan utama dalam kejohanan bolasepak Inggeris namun ianya tetap menjadi antara kejohanan yang disaksikan jutaan orang di seluruh dunia. Ditambah dengan saingan oleh pasukan gergasi Liga Perdana Inggeris, Liverpool yang akan menjadi lawan pasukan Cardiff City pasti ramai yang akan menyaksikannya. Malahan, mungkin ada penyokong Liverpool di Malaysia yang berbelah bagi samada ingin memakai jersi pasukan kegemaran mereka atau pasukan Cardiff City yang tertera perkataan ‘Malaysia’ tu.

Apapun syabas kepada pasukan Cardiff City yang berjaya ke akhir. Kan ke bangga kalau Safee Sali atau Safiq Rahim pun sama-sama ada dalam perlawanan ni kan? Nak lagi best, Safiq Rahim jaringkan gol sepakan percuma dan Safee Sali jaringkan gol macam ketika perlawanan persahabatan hari tu. Mesti gempakkan? Tapi itu hanya angan-angan selepas kedua pemain tiada harapan untuk ke Cardiff dalam masa terdekat ni…

Sekian..

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.