Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Nama Atlet Pingat Emas di Pokok

Atlet Malaysia yang memenangi pingat emas bukan sahaja akan mendapat insentif malahan nama mereka kan disemadikan di pokok yang ditanam melalui Inisiatif Hijau Sukan SEA 2017.
Sebanyak 5,249 pokok yang akan ditanam bagi inisiatif Hijau Sukan SEA itu. Menurut Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, program itu akan dimulakan sehingga Mac 2018 iaitu sama dengan jumlah pingat dipertandingkan di Sukan SEA bagi meningkatkan kesedaran umum mengenai kepentingan pemulihan hutan untuk pemuliharaan biodiversiti.

“Penanaman pokok ini akan mengimbangi karbon yang dilepaskan. Selain itu, selari dengan misi mahu meninggalkan legasi bermakna, kita juga menyokong usaha membaik pulih hutan,” katanya berucap di majlis pelancaran program Satu Pingat, Satu Pokok yang juga fasa pertama program Inisiatif hijau berkenaan membabitkan empat fasa di Bandar Sukan Bukit Jalil, hari ini.

Menurutnya, fasa kedua ialah pemberian anak pokok kepada atlet di podium ketika mereka dikalungkan pingat.

“Fasa keempat pula, kami merancang menanam pokok di beberapa kawasan di Perak, Kelantan dan Terengganu iaitu lokasi sebahagian Pelan Induk Rangkaian Koridor Ekologi Central Forest Spine (CFS),” katanya.

Antara usaha diperkenalkan melalui inisiatif ini ialah KL2017@School, Sukarelawan Hijau, galakan menaiki kenderaan awam, penyediaan perkhidmatan mesra alam seperti penggunaan basikal percuma dan perkhidmatan pengkomposan sisa makanan.

Khairy berkata, usaha ini adalah sebahagian usaha kerajaan untuk menjadikan KL2017 sebagai temasya hijau.

KL2017 berlangsung dari 19 hingga 30 Ogos bagi Sukan Sea dan 17 hingga 23 September 2017 bagi Sukan Para ASEAN.
-HMetro

Please follow and like us:
error0

3 thoughts on “Nama Atlet Pingat Emas di Pokok

  1. Wahhh… Dapat pingat dapat pokok… Ini rare… Menariknya dapat pahatkan nama dekat pokok… Semoga pokok pun terus hidup subur dan menghijaukan bumi… Baru sejuk mata memandang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)