Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
PhotobucketNampaknya kali ini ada cerita pasal gajet plak. Saya bukanlah peminat gajet tapi terfikir untuk mendapatkan perakam digital.

Saya yakin ramai di antara adik-adik yang belajar di IPT mempunyai perakam suara terutama bagi merakam kuliah yang di sampaikan oleh pensyarah-pensyarah di luar sana..

Mungkin kegunaannya tidak penting tetapi saya merasakan keperluannya atas sebab-sebab berikut :-

1. Merakam ceramah dan kursus.. Almaklumlah kadang-kadang bila kursus jarang boleh ingat kembali apa yang di bebelkan oleh penceramah.. Lebih-lebih lagi bila kadar keterbukaan mata diganggu oleh bisikan supaya pergi ke alam lain… He hehe..
2. Merakam idea.. Mungkin agak dangkal bunyinya tapi hakikatnya saya selalu mendapat idea ketika memandu sorang-sorang.. Jadi dengan merakam idea dalam bentuk suara akan memudahkan saya menulis artikel di blog-blog dan juga merealisasikan ‘e-buku’ ..
3. Merakam bunyi ‘cengkerik’ yang sering mendengdangkan lagu selepas hujan.. Boleh buat hiburan di waktu tension..
4. Merakam bunyi-bunyian dalam radio untuk dijadikan ringtone ( er.. ni illegal kot) handphone..
5. Rahsia..

Itu antara sebab saya nak pakai perakam digital.. Sebenarnya takde penting mana pun tapi tak salah kalau nak beli.. Mana tau ada kegunaan lain.. Atau boleh rakam suara tersekat-sekat nak lafaz …..

Saya telah menyelongkar di internet dan berdasarkan pencarian terdapat banyak pilihan.. Dan harganya dalam sekitar RM150 dan ke atas..

Seperti yang telah dikatakan di atas, saya agak lemah dalam bidang-bidang gajet ini.. Mungkin anda boleh membantu saya dan juga pencari barang ini..
ADIOS…