Membeli motosikal Modenas Kriss 2nd hand

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Kalau yang mengikuti perkembangan blog ini mungkin mengetahui tentang dilema si Zool samada nak membeli motosikal atau kamera dengan baki duit bonus raya. Nampaknya keputusan telah dibuat bahawa membeli motosikal terpakai merupakan keutamaan berbanding membeli kamera digital tersebut.

Setelah berhempas pulas mencari motosikal dengan harga mampu milik akhirnya saya mendapat sebuah motosikal Kriss keluaran tahun 2004. Kiranya motosikal tersebut telah berusia hampir 9 tahun iaitu hampir sama dengan usia saya bekerja di pejabat sekarang ni. Mengikut geran pun motosikal tersebut telah 2 kali berpindah milik dan bermakna saya adalah pemilik yang ketiga. Setakat ini berpuas hati dengan keadaan motosikal tu tapi mungkin ada beberapa perkara perlu dibuat sedikit pembaikan seperti kena tukar minyak hitam dan mungkin kena betulkan ‘timing’. Apapun motosikal itu digunakan untuk pergi ke kebun, kedai runcit dan kawasan berdekatan. Yelah, kalau selama ni nak pergi kedai atau masjid pun terpaksa naik kereta bagi lokasi sekitar 3-5 km. Pastinya dengan pemilikan motosikal ini dapat menjimatkan masa dan petrol kalau nak pergi tempat-tempat yang dekat.

Membeli motosikal terpakai memberikan sedikit pengalaman tentang kaedah tukar nama pemilik dalam geran dimana saya hadir ke JPJ untuk menandatangani dokumen. Kalau ikutkan, saya tak perlu hadir pun takpe sebab hanya perlu tandatangan surat sumpah dan pihak ‘runner’ akan menyiapkannya. Tapi bila ikut ni nampak sedikit sebanyak ‘flow’ untuk pindah milik motosikal. Tak banyak pun dokumen yang terlibat dan dapat disiapkan dalam tempoh sejam je.

Mengapa saya membeli motosikal terpakai? Kalau nak ikutkan duit dalam akaun bank, memang saya mampu untuk membeli motosikal baharu tapi memandangkan keperluan motosikal yang lebih kepada kawasan dekat maka saya tidak memerlukan motosikal baharu. Jadi membeli motosikal terpakai atau dalam bahasa mudahnya ‘2nd hand’ lebih berbaloi.

Inilah dia rupa motosikal tersebut.
Photobucket
Motosikal warna Merah.. Dalam geran tulis Oren. Ke ni warna Oren ek??

Photobucket
Pandangan depan motosikal Kriss yang akan memberikan khidmat kepada si ZOol. Diharap dapat berkhidmat dengan baik dan tidak banyak meragam. AMin

Photobucket
Geran dan resit bayaran. Beli dari Merlimau sebab ikut kawan yang mempunyai sedara dalam bidang pomen motosikal ni..

Memang tak terfikir nak buat modifikasi samada sembur cat atau sebagainya. Rasanya cukuplah ni, cuma nak kena servis dan tukar minyak hitam je lepas ni.. Sambil tu kena berkira-kira nak beli helmet baru dan baju hujan.

Kepada rakan-rakan yang memberi pandangan pada entri lalu, diucapkan terima kasih. Sambil tu, kalau anda singgah di Jasin, bolehlah saya bawa round-round pergi kebun pisang atau ladang kelapa sawit naik motosikal ni.. OOo.Jangan salah faham, ladang kelapa sawit dengan kebun pisang tu bukan kebun saya ye…

Sekian.

Pengunjung Entri Ini :2468

10 comments:

  1. boleh lumba dgn aku laaa ni
    aku pakai kriss ni dah 12 tahun, ok je x pernah rosak pun, stady lagi hehehe

    Reply

    zool Reply:

    tak boleh cakap apa ni..
    tak leh start ni

    Reply

    Jebeng Otai™ Reply:

    uih yeke x leh start.. :)

    Reply

    zool Reply:

    aaa.. ni nak suruh member tengok dulu.. kalau betul problem kena sergah kedai tu dulu

    Reply

  2. Yang mahal tak semestinya baik yang murah tak semestinya tak elok…tak gitu…

    kekadang barang second pun sama quality dengan barang baru juga…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

69,383 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge