Membeli motosikal Modenas Kriss 2nd hand

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Kalau yang mengikuti perkembangan blog ini mungkin mengetahui tentang dilema si Zool samada nak membeli motosikal atau kamera dengan baki duit bonus raya. Nampaknya keputusan telah dibuat bahawa membeli motosikal terpakai merupakan keutamaan berbanding membeli kamera digital tersebut.

Setelah berhempas pulas mencari motosikal dengan harga mampu milik akhirnya saya mendapat sebuah motosikal Kriss keluaran tahun 2004. Kiranya motosikal tersebut telah berusia hampir 9 tahun iaitu hampir sama dengan usia saya bekerja di pejabat sekarang ni. Mengikut geran pun motosikal tersebut telah 2 kali berpindah milik dan bermakna saya adalah pemilik yang ketiga. Setakat ini berpuas hati dengan keadaan motosikal tu tapi mungkin ada beberapa perkara perlu dibuat sedikit pembaikan seperti kena tukar minyak hitam dan mungkin kena betulkan ‘timing’. Apapun motosikal itu digunakan untuk pergi ke kebun, kedai runcit dan kawasan berdekatan. Yelah, kalau selama ni nak pergi kedai atau masjid pun terpaksa naik kereta bagi lokasi sekitar 3-5 km. Pastinya dengan pemilikan motosikal ini dapat menjimatkan masa dan petrol kalau nak pergi tempat-tempat yang dekat.

Membeli motosikal terpakai memberikan sedikit pengalaman tentang kaedah tukar nama pemilik dalam geran dimana saya hadir ke JPJ untuk menandatangani dokumen. Kalau ikutkan, saya tak perlu hadir pun takpe sebab hanya perlu tandatangan surat sumpah dan pihak ‘runner’ akan menyiapkannya. Tapi bila ikut ni nampak sedikit sebanyak ‘flow’ untuk pindah milik motosikal. Tak banyak pun dokumen yang terlibat dan dapat disiapkan dalam tempoh sejam je.

Mengapa saya membeli motosikal terpakai? Kalau nak ikutkan duit dalam akaun bank, memang saya mampu untuk membeli motosikal baharu tapi memandangkan keperluan motosikal yang lebih kepada kawasan dekat maka saya tidak memerlukan motosikal baharu. Jadi membeli motosikal terpakai atau dalam bahasa mudahnya ’2nd hand’ lebih berbaloi.

Inilah dia rupa motosikal tersebut.
Photobucket
Motosikal warna Merah.. Dalam geran tulis Oren. Ke ni warna Oren ek??

Photobucket
Pandangan depan motosikal Kriss yang akan memberikan khidmat kepada si ZOol. Diharap dapat berkhidmat dengan baik dan tidak banyak meragam. AMin

Photobucket
Geran dan resit bayaran. Beli dari Merlimau sebab ikut kawan yang mempunyai sedara dalam bidang pomen motosikal ni..

Memang tak terfikir nak buat modifikasi samada sembur cat atau sebagainya. Rasanya cukuplah ni, cuma nak kena servis dan tukar minyak hitam je lepas ni.. Sambil tu kena berkira-kira nak beli helmet baru dan baju hujan.

Kepada rakan-rakan yang memberi pandangan pada entri lalu, diucapkan terima kasih. Sambil tu, kalau anda singgah di Jasin, bolehlah saya bawa round-round pergi kebun pisang atau ladang kelapa sawit naik motosikal ni.. OOo.Jangan salah faham, ladang kelapa sawit dengan kebun pisang tu bukan kebun saya ye…

Sekian.

Pengunjung Entri Ini :1689

10 Responses

  1. auc dot comNo Gravatar says:

    boleh lumba dgn aku laaa ni
    aku pakai kriss ni dah 12 tahun, ok je x pernah rosak pun, stady lagi hehehe

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    tak boleh cakap apa ni..
    tak leh start ni

    Reply

    Jebeng Otai™No Gravatar Reply:

    uih yeke x leh start.. :)

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    aaa.. ni nak suruh member tengok dulu.. kalau betul problem kena sergah kedai tu dulu

  2. daddydeeNo Gravatar says:

    Yang mahal tak semestinya baik yang murah tak semestinya tak elok…tak gitu…

    kekadang barang second pun sama quality dengan barang baru juga…

    Reply

  3. tehrNo Gravatar says:

    alhamdulillah dan tahniah
    molek sangat dah tu
    nampak masih elok lagi

    Reply

  1. 2012/09/24

    [...] bosan pula membaca entri-entri sebegini ye. Seperti yang pernah ditulis sebelum ini saya baru je membeli Motosikal Kriss 1 terpakai. Almaklumlah dah terlalu lama ingin mengidam motosikal sendiri dan akhirnya tercapai. Dan ini [...]

    Reply

  2. 2012/09/30

    [...] yang mungkin menyebabkan pengeluaran wang yang banyak pada bulan September ini seperti membeli motosikal 2nd hand, aircond kereta rosak, penjanaan modal projek offline dan beberapa perkara lagi. Namun itu semua [...]

    Reply

  3. 2012/12/03

    [...] 2012 ni. Tapi, masih ada kekacakan tahun 2012 yang boleh diingati. Antaranya ialah :- 1. Kejayaan membeli motosikal. Walaupun sekadar motosikal terpakai namun ia merupakan sesuatu yang ingin dibeli setelah sekian [...]

    Reply

  4. 2013/09/30

    […] sahaja pencapaian. Pada bulan ini juga terpaksa menghidupkan cukai jalan motosikal. Dah lama tak hidupkan cukai jalan, almaklumlah tu motosikal pertama yang dibeli oleh si ZOol. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam