Mari belajar main gitar

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Sebenarnya si Zool bukanlah pandai main gitar tapi entah kenapa tiba-tiba terasa nak belajar. Almaklumlah asyik mengadap komputer siang malam bosan plak. Nak pergi melalak kat K-Box nanti menjahanamkan duit. Nak melukis, lukisan tahap budak sekolah rendah. Jadi cubalah mencari hobi lain selain blogging.

Saya yakin ramai dari anda yang memang pandai bermain gitar ni. Main gitar bukanlah untuk masuk bertanding atau mengambil upah di rumah orang kahwin tetapi sekadar menghibur hati yang lara. Memanglah bermain gitar bukan suatu hobi yang baik tetapi ianya tidak menganggu sangat berbanding hobi merempit ataupun mengurat awek.. Hahahaha..

Secara amnya, si Zool memang mengalami kesukaran untuk bermain gitar memandangkan beliau agak lembab untuk memahami bunyi dan kod. Selain itu jarinya yang pendek juga memberi kesukaran untuk meletakkan jari di kawasan ‘fret’ gitar tersebut. Nak menghadiri kelas memang rasa tak berbaloi tapi si Zool mendapat bantuan dari ebook ini.

Photobucket
Ek je lebih.. bukan pandai main pun..

Iklan

Baru-baru ni si Zool telah membeli ebook ‘ Belajar Gitar Cara Pintas’. Memang bagus untuk ‘beginner’ seperti si ZOol. Mungkin ada yang mengatakan bahawa buat apa beli ebook sedangkan di internet terdapat banyak sumber. Ye, sememangnya terlalu banyak sumber hingga tak mampu untuk diikuti. Sebelum ini si Zool cuba juga belajar dengan youtube tapi makin keliru dan pening sebab terlalu banyak kod untuk dipelajari. Melalui ebook ini, penulis memberikan kod-kod ‘basic’ untuk dipraktikkan. Memang sesuai bagi yang baru-baru nak belajar gitar ni. Bukan sekadar mengajar kod didalamnya tips-tips mencari gitar yang sesuai. Sebenarnya bukan semua gitar sesuai untuk orang baru. Perlu tahu tentang selok beloknya. Sambil tu diberikan juga sedikit pengetahuan asas tentang gitar seperti peralatan sampingan dan perkataan-perkataan asas yang perlu diketahui.

Selain dari panduan asas, penulis juga mengajar cara-cara ‘tune’ gitar beserta software. Kira oklah tu. Lagipun penulis merupakan pemilik website Mykord.com yang memaparkan banyak lagu Melayu. Dan kalau kita boleh mahir kod-kod asas yang diajar dalam ebook tersebut, banyak lagu yang kita boleh layan.

Memang padat dan pasti berbaloi. Untuk mendapatkannya klik gambar ebook dibawah.

Si Zool mencuba untuk bermain gitar sambil menyanyi lalu diuploadkan di youtube. Hehehe. Memang hancur dan tak sedap tapi takpe mungkin ini sebagai permulaan. Siapa tahu lagu seterusnya lebih best. Layankan youtube dibawah.. Er tolong jangan kutuk walaupun rasa loya lepas dengar dan tengok si Zool menyanyi sambil petik gitar ek…

Okay cukuplah setakat ini.. Terima kasih.

Pengunjung Entri Ini :7484

39 Responses

  1. suffer8zineNo Gravatar says:

    wahhh terbaek ni kain pelekat

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    hehehee.. baru nampak kampung

    Reply

  2. Bb HussainNo Gravatar says:

    Not bad ;)

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    thanks..

    Reply

  3. LoqNo Gravatar says:

    Bolehlah koleborasi keyboard dengan guitar nanti.Ala-ala Aracde Fire.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    tunggula sikit masa lagi,,,

    Reply

  4. asfiedaNo Gravatar says:

    salam,zool…kira okla tuh,kekadang tgk pc mmg juling bijik mata,, sesekali ubah selera.
    Kalu nak realese lg jom join my contest, bleh dpt voucher makan..

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    hehe betul tu.. ok try join ..

    Reply

  5. AzahNo Gravatar says:

    berbaloi yek? huhu.. nk try jugak la.. (gitar ada sbijik kat rumah tak tersentuh2 sbb x de sape pandai main) huhu..

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    try2 je.. tak payah nak pandai2 sgt.. cukup2 leh petik je

    Reply

  6. kak ina klNo Gravatar says:

    wah zool nak tunjuk bakat pulak ek..tapi mana tau kot besok-besok leh fofolur macam si yna tu kan

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    takde la sampai cam yuna kak ina.. main2 je..

    Reply

  7. tehrNo Gravatar says:

    video tu aku tak boleh tengok. bband slow
    tapi aku suka semangat mahu belajar tu
    syabas!

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    takpe.. nanti2 pun boleh tengok..

    Reply

  8. ery fariehaNo Gravatar says:

    feewwiitt!

    hehehehe

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    eh malu dong ah

    Reply

  9. Ezany-KunNo Gravatar says:

    tak sangka nak blajar main gitar pun ade ebook.. hehe..

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    macam2 ada sekarang ni

    Reply

  10. encik luthNo Gravatar says:

    perghhh si zool dah maju

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    ha hahaha.. saja je.. ko pun terperanjat ek.. ni belum kawan2 aku kat u dulu. mesti pening diorang tgk.. hahahah

    Reply

  11. Bro FramestoneNo Gravatar says:

    ku petik gitar…….

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    bro mesti lagi terer..

    Reply

    inchanchalszzNo Gravatar Reply:

    apa salah mencba bro?????kan len kali bro buat yg the best…hahhahahuuhuh

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    hehehe.. terima kasih atas sokongan..
    main untuk kepuasan diri bolehlah

  12. zikNo Gravatar says:

    nak sign2… hihi… perghh.. aku cuma tahu code G,C,D jer..dengan tak ingat kode ada … boleh buat satu lagu jer.. kita adalah insan..yantzen

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    kalau tau kord G C D dah banyak lagu leh buat tu.. aku pun tgh nak cipta lagu guna kord G C D + Em sikit.. tunggu …

    Reply

  13. diannaNo Gravatar says:

    my sister minat sangat main gitar ni. cuba tengok video ni.
    http://www.youtube.com/watch?v=3D6QSxk6IW0

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    dah tgk.. boleh diperbaiki lagi

    Reply

  14. aprlyNo Gravatar says:

    hii best nya main gita

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    main suka2 je.. bukan pandai main pung.

    Reply

  15. annNo Gravatar says:

    bkesan ke ebook tu?
    takut nk beli, kot kalu beli pun x pndai nk maen gak nnti.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    buku tu tunjuk asas cara main gitar, pegang, kod asas main gitar.pandai atau tak kena usaha.. setakat nak main utk sendiri memang ok..kalau nak jadi pro kena berguru..

    Reply

  16. belajar main gitarNo Gravatar says:

    Tergelak den tengak video zool. Boleh la tu. Kalau nak review penuh belajar main gitar ni leh tanya saya.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    heheheh.. memang takde bakat pun.. saja je memain…. okay nanti saya tanya kalau ada .. tapi rasanya memang banyak gila nak tanya ni..

    Reply

  17. ohcikguNo Gravatar says:

    wahh, ni mesti dah lama berlatih.. :)

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    bolehlah sikit2.. main utk diri sendiri

    Reply

  18. rieNo Gravatar says:

    hi.. saya ada jual dvd gitar..
    boleh jenguk di web saya:
    http://www.riezarchry.com/gitar/

    thanks tuan blog :)

    Reply

  1. 2012/02/06

    [...] ye, kalau anda nak belajar asas main gitar boleh cuba mendapatkan ebook belajar gitar ni. Bolehlah kalau nak tau asas kod untuk main gitar. [...]

    Reply

  2. 2013/07/14

    [...] selalu gak pergi blog dia Guitarchordzek untuk cari kod-kod gitar. Tapi memandangkan keupayaan dan minat bermain gitar dah berkurangan maka jarang singgah ke blog sana. Tapi masih follow fb [...]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge