post

Liew Daren disenarai ke Sukan Asia

Aksi memberangsangkan pemain perseorangan profesional negara, Liew Daren ketika aksi Kejohanan Dunia 2018 minggu lalu memberikan beliau slot bagi menggantikan pemain no 1 Malaysia, Datuk Lee Chong Wei bagi memberikan cabaran pada Sukan Asia di Jakarta pada 18 Ogos -2 September ini.
Kemasukan beliau ke kem badminton negara ke Sukan Asia juga menyebabkan pemain muda, Cheam June Wei terpaksa mengundur diri selepas namanya yang sebelum ini berada dalam senarai dikeluarkan.

Menurut Presiden BAM, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria, BAM terpaksa mengggurkan Cheam dan menyenaraikan Daren selepas Mesyuarat Pendaftaran Delegasi (DRM) di Jakarta hari ini.
Maksudnya dalam acara perseorangan lelaki kita akan diwakili Daren dan Lee Zii Jia. Dari segi lain tidak ada perubahan termasuk juga sasaran dua pingat tanpa kira warna. Kita juga tidak mahu beri tekanan kepada pemain,” kata Mohamad Norza, yang juga Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), selepas majlis penajaan oleh BATA kepada kontinjen negara ke Sukan Asia 2018 di Wisma OCM, di sini hari ini.

BATA menyediakan 650 pasang kasut jenama Power dan 650 pasang kasut kulit dengan nilai keseluruhan RM130,000.

Susulan keputusan itu, Daren akan sertai tiga pemain perseorangan lelaki yang sudah disenaraikan sebelum ini, iaitu Zii Jia, Leong Jun Hao dan Soong Joo Ven.

Mengulas lanjut mengenai Daren, Mohamad Norza berkata beliau sudah berbincang dengan pemain berusia 31 tahun itu, dan mendapat komitmen daripada pemain berkenaan untuk beraksi di Jakarta.

“Daren sanggup bersama-sama skuad negara ke Sukan Asia dan akan mulakan sesi latihan bersama-sama pasukan pada minggu depan…seminggu sebelum ke Sukan Asia,” katanya.

Daren mempamerkan semangat juang tinggi meskipun cedera buku lali kanan untuk melepasi saingan suku akhir sebelum tewas kepada Kento Momota dari Jepun pada separuh akhir Kejohanan Dunia di Nanjing, China, minggu lepas.

Dalam perkembangan lain, Mohamad Norza mengesahkan pemain beregu campuran, Goh Liu Ying akan beraksi di Sukan Asia Jakarta-Palembang, selepas mendapat laporan kecederaan pada tumitnya daripada Institut Sukan Negara (ISN).

— BERNAMA

Tahniah Ligakampung.com ucapkan kepada Liew Daren. Diharap beliau dapat memberikan aksi yang lebih baik dalam Kejohanan Sukan Asia ini. Walaupun sukar untuk mengapai pingat emas namun segalanya mungkin sekiranya beliau berada dalam tahap terbaik nanti.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.