Lee Chong Wei kandas pusingan kedua Kejohanan Terbuka Indonesia 2017

Hasrat pemain perseorangan utama negara, Datuk Lee Chong Wei untuk muncul juara Terbuka Indonesia sebanyak 7 kali terkubur di tangan pemain India H.S Prannoy.
Pemain dari India itu yang berada di ranking ke 25 itu mengejutkan Chong Wei yang menghuni ranking ketiga dunia dalam tempoh 40 minit.

H.S Prannoy, pemain yang menumpaskan Lee Chong Wei pada suku akhir Terbuka Indonesia

 

Chong Wei tumpas dengan keputusan straight set 10-21, 18-21. Kekalahan ini juga menggagalkan impian untuk memecahkan rekod yang kini menyamai pemain lagenda badminton Indonesia iaitu Taufik Hidayat dan Ardy Wiranata yang juga memenangi sebanyak 6 kali.
Chong Wei sebelum ini pernah muncul juara Terbuka Indonesia sebanyak enam kali iaitu pada tahun 2007, 2009, 2010, 2011, 2013 dan 2016.

Ketika artikel ini ditulis, hanya 3 wakil dari Malaysia yang sedang beraksi untuk menentukan samada mampu ke separuh akhir Terbuka Indonesia iaitu Soniia Cheah yang menentang pemain CHina Chen Xiaoxin, Tan Kian Meng/Lai Pei Jing beregu campuran menentang pasangan Indonesia Fachryza Abimanyu/Bunga Fitriani Romadhini dan Goh SOon Huat/Shevon Jemei Lai menentang pasangan Taiwan Lu CHing Yao/Chiang Kai Hsin.
Ligakampung tidak merasa panik mengenai kegagalan Datuk Lee Chong Wei kerana beliau telah menetapkan sasaran dalam Kejohanan Dunia. Kejohanan ini lebih kepada pemanas badan. Gagal di sini membolehkan beliau mencari kelemahan untuk diperbaiki pada masa hadapan. Semoga beliau mampu mencapai matlamatnya.

zool
Kaki Bangku yang meminati sukan tempatan. Semua yang ditahu akan dikongsi bersama.
http://ligakampung.com/blog

Leave a Reply