Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Lee Chong Wei kandas peringkat kumpulan Kejohanan Super Siri Dunia Akhir

Pemain perseorangan lelaki no 1 dunia, Lee Chong Wei kempunan untuk memenangi hadiah termahal dalam sejarah apabila tumbang di peringkat Kumpulan dalam Kejohanan Super Siri Dunia Akhir.
Lee Chong Wei yang memerlukan kemenangan bagi melayakkan diri ke separuh akhir terpaksa akur kepada pemain muda meningkat naik dari Denmark Viktor Axelsen dalam keputusan rubber set 21-14,14-21,19-21 yang berlangsung selama 1 jam 12 minit.

Ia merupakan kemenangan pertama Axelsen dalam pertemuan menentang Lee Chong Wei sekaligus memberikan peluang untuk ke peringkat separuh akhir.
Chong Wei yang sebelum ini tumpas kepada pemain Korea Selatan, Son Wan Ho pada perlawanan pertama berjaya menang ketika perlawanan kedua menentang pemain Hong Kong, Angus Ng Ka Long.
Namun kekalahan kepada Axelsen menamatkan cabaran beliau pada kejohanan kali ini.

Chong Wei yang berusia 34 tahun pernah memenangi kejohanan Dunia Siri Super ini sebanyak 4 kali iaitu pada tahun 2008, 2009, 2010 dan 2013.
Ketika ini hanya pasangan beregu lelaki negara, Goh V Shem/Tan Wee Kiong yang akan mewakili Malaysia di separuh akhir nanti.

Walaupun tumpas, bukan penamat bagi Lee Chong Wei. Beliau mempunyai misi untuk Kejohanan Dunia pada tahun hadapan. Semoga beliau berjaya mencapainya. Ligakampung.com mengucapkan selamat maju jaya untuk Lee Chong Wei serta pasangan beregu negara Goh V Shem/Tan Wee Kiong.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)