Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Lee Chong Wei juara badminton Terbuka Indonesia 2016

Perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei menambah koleksi kejuaraan pada tahun ini. Beliau berjaya meraih kejuaraan Terbuka Indonesia 2016 selepas menumbangkan pemain no 5 dunia dari Denmark, Jan O Jorgensen dengan keputusan 17-21, 21-19, 21-17.
Chong Wei yang merampas kembali kedudukan ranking pertama dari Chen Long selepas melangkah ke akhir menyamai rekod yang dilakukan oleh lagenda badminton Indonesia, Ardy Wiranata dan Taufik Hidayat yang berjaya menjuarai gelaran Terbuka Indonesia sebanyak enam kali.

Dalam perlawanan yang berlangsung petang tadi, Chong Wei sedikit goyah pada set pertama hingga memberikan kemenangan kepada Jan O Jorgensen. Pada set kedua pula perlawanan sengit dan Chong Wei terpaksa mengejar untuk menang pada set kedua. Pada set ketiga persaingan sengit namun kelebihan pengalaman memihak Chong Wei yang berjaya menamatkan perlawanan dengan kemenangan rubber set di Stadium Istora Gelora Bung Karno di Jakarta.
Untuk rekod, Lee Chong Wei memenangi kejohanan itu pada tahun 2007, 2009, 2010, 2011 dan 2013. Ini merupakan kemenangan ke 64 dalam karier Lee Chong Wei dimana beliau menerima US67,500(RM276,000) manakala Jorgensen memungut US34,200(RM140,000).

Selepas ini Lee Chong Wei akan bermain di Kejohanan Terbuka Australia yang akan bermula pada hari Selasa ini sebelum berehat untuk persediaan di Sukan Olimpik Rio de Janeiro pada Ogos nanti.
Semoga impian pingat emas mampu dicapai di Olimpik.

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Lee Chong Wei juara badminton Terbuka Indonesia 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)