Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Lee Chong catat sejarah pegang gelaran Terbuka Malaysia untuk kali ke 12

Lagenda badminton yang berasal dari Pulau Pinang mencipta rekod yang pasti sukar untuk dipecahkan oleh sesiapa juga apabila mencatat gelaran ke 12 dalam Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia.
Satu pencapaian yang cukup menakjubkan bagi atlet bernama Lee Chong Wei ini apabila menamatkan aksi kejohanan dengan menumpaskan pemain muda Jepun yang meningkat naik, Kento Momota. Dalam aksi yang memakan masa 1 jam 11 minit itu, Lee Chong Wei yang telah berusia 36 tahun membuktikan keupayaan apabila menentang Kento Momota yang berusia 23 tahun itu.
Pertarungan itu menyaksikan Chong Wei berjaya memenangi perlawanan dengan keputusan 21-17, 23-21 di Arena Axiata, Bukit Jalil. Chong Wei juga menggunakan ‘Challenge’ dalam mendapatkan mata terakhir yang juga memberikan beliau kejuaraan tersebut.

Dalam temuramah Chong Wei juga menyatakan bahawa beliau juga bernasib baik dengan beberapa keputusan net. Beliau juga menyatakan bahawa kemungkinan keputusan tidak memihak kepadanya sekiranya berlaku permainan rubber game berdasarkan stamina yang beliau ada.
“Cabaran(challenge) itu adalah 50-50, saya terpaksa menggunakannya, saya masih mempunyai dua cabaran, dan jika gagal, saya masih dalam permainan, jadi saya perlu menggunakannya. Selepas itu saya tidak tahu apa yang berlaku, “kata Chong Wei, yang terus tersungkur ke lantai selepas mengetahui dia menang dalam perlawanan itu.

Chong Wei terbaring di gelanggang selepas challenge berjaya sekaligus memberikan mata kemenangan

Mengenai rekodnya, Chong Wei berkata: “Saya selalu mencabar diri sendiri kerana saya tidak lagi 26. Saya juga berharap pemain muda akan memecah rekod saya satu hari nanti.

“Memenangi kejuaraan Terbuka Malaysia ke-12 di depan penyokong tempatan tidak mudah, saya mengalami tekanan yang sangat besar dalam kejohanan ini, terdapat ramai pemain muda dan saya adalah satu-satunya pemain lelaki Malaysia yang layak.”

“Pada perlawanan akhir, saya bertemu Momota, yang telah mencatat kemenangan 21 perlawanan berturut-turut. Malah, saya kalah dalam pertemuan sebelumnya di Kejohanan Asia, jadi tidak mudah.

“Motivasi saya adalah keluarga saya dan juga rakyat Malaysia, yang sentiasa menyokong saya. Saya kini berharap dapat terus maju dan berjaya, terutamanya dalam Kejohanan Dunia (Nanjing, China) dan Sukan Asia (Indonesia). “

Ketika ditanya mengenai rekod yang boleh dipecahkan di Terbuka Indonesia yang bermula pada hari Selasa, juara enam kali, Chong Wei menambah: “Saya tidak boleh menjanjikan apa-apa, tetapi saya akan melakukan yang terbaik kerana ia bagus untuk menetapkan rekod.

“Yang lebih penting bagi saya ialah mengelakkan dari kecederaan dan memberi tumpuan kepada kejohanan utama tahun ini,” katanya.

Chong Wei mendapat US $ 49,000 (RM198,000) untuk kejayaan beliau, manakala Momota menerima US$ 23,800 (RM96,000).

Aksi Chong Wei menentang Kento Momota

Keputusan Akhir Terbuka Malaysia 2018

Barisan Pemenang Terbuka Malaysia 2018

Perseorangan lelaki: Lee Chong Wei (Mas) menang Kento Momota (Jpn) 21-17, 23-21;

Beregu Lelaki: Takeshi Kamura-Keigo Sonoda (Jpn) menang Hiroyuki Endo-Yuta Watanabe (Jpn) 21-8, 21-10;

Perseorangan wanita: Tai Tzu Ying (Tai) menang He Bingjiao (Chn) 22-20, 21-11;

Beregu wanita: Misaki Matsutomo-Ayaka Takahashi (Jpn) menang Chen Qingchen-Jia Yifan (Chn) 21-12, 21-12;

Beregu campuran: Zheng Siwei-Huang Yaqiong (Chn) menang Wang Yilyu-Huang Dongping (Chn) 21-19, 21-18

Sumber :-NST

Ligakampung.com masih menunggu para pemain Malaysia lain yang akan menang dalam Terbuka Malaysia. Mampukah Goh Jin Wei untuk menang pada tahun hadapan atau ada pemain dalam kategori lain? Acara beregu nampaknya tidak boleh mengharap lagi pada Goh V Shem/Tan Wee Kiong.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)