post

Keputusan Perlawanan Piala Thomas 21 Mei 2014 – Malaysia vs Korea

Perlawanan ketiga dalam Kumpulan C bagi kejohanan badminton Piala Thomas 2014. Perlawanan pada hari ini untuk menentukan pasukan yang bergelar juara Kumpulan C. Sudah pasti kemenangan diharapkan agar memberi peluang lebih mudah di peringkat seterusnya.
Perlawanan pada hari ini seimbang dimana pasukan Malaysia berpeluang untuk menumbangkan skuad Korea Selatan. Secara realistiknya, pemain perseorangan Malaysia boleh mengutip mata pertama untuk skuad kebangsaan begitu juga dengan beregu no 1 Korea Selatan.
Yang lainnya agak seimbang namun sebarang keputusan boleh berlaku. Walaubagaimanapun skuad negara telah layak ke pusingan seterusnya selepas menumbangkan India dan Jerman tempohari.
Nampak satu perkara menarik apabila ketua pasukan yang juga perseorangan ketiga negara , Liew Darren digantikan dengan Goh Soon Huat. Mampukah pemain muda ini mengalas cabaran dalam mendapatkan mata ?

Keputusan perlawanan Piala Thomas 21.5.204 – Malaysia vs Korea Selatan

3-2

Perseorangan Pertama
Lee Chong Wei vs Son Wan Ho 21-17, 21-17
lee chong wei
upload pics

** Lee Chong Wei berjaya menumbangkan pemain perseorangan pertama Korea Selatan. Walaupun ditentang hebat namun pengalaman memisahkan kedua pemain.

Beregu Pertama
Tan Boon Heong/ Hoon Thien How vs Lee Dae Yong/ Yoo Yeon Seong 19-21, 19-21
** Pertarungan yang sengit namun keputusan tidak memihak kepada pasangan beregu negara yang baharu sahaja digabungkan.

Perseorangan Kedua
Chong Wei Feng vs Lee Dong Keun 19-21, 21-17, 21-14
** Chong Wei Feng berjaya mendapatkan mata kedua negara selepas berhempas pulas bermain dalam rubber-set untuk menumpaskan perseorangan kedua Korea Selatan..

Beregu Kedua
Tan Kiong Wee/ Goh V Shem vs Kim Sa Rang/ Kim Ki Jung 21-17,21-19
** Tahniah kepada beregu kedua negara yang berjaya menumpaskan beregu Korea sekaligus memberi mata kemenangan kepada pasukan badminton negara..

Perseorangan Ketiga
Goh Soon Huat vs Soo Hwang Jong 21-23, 15-21
** Nampaknya perseorangan ketiga negara Goh Soon Huat tidak mampu melakar kejutan. Nampaknya ada kesukaran di posisi ini untuk perlawanan akan datang.

Please follow and like us:
error0

2 thoughts on “Keputusan Perlawanan Piala Thomas 21 Mei 2014 – Malaysia vs Korea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.