Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Kegagalan skuad bolasepak Harimau Muda di Sukan SEA 2015 – Apa yang perlu dikaji

Mungkin peminat bolasepak Harimau Muda sedang dalam keadaan kekecewaan selepas perjalanan skuad bawah 23 tahun hampir pasti tamat di peringkat kumpulan dalam kejohanan Sukan SEA 2015.
Kegagalan ini berikutan skuad bimbingan Datuk Ong Kim Swee hanya mampu memungut 3 mata dari 3 perlawanan. Skuad Malaysia yang memerlukan kemenangan pada perlawanan ketiga menentang Thailand pada petang tadi tidak mampu mencapai sasaran selepas tumbang 1-0 pada juara bertahan.

Berbeza dengan aksi ketika menentang pasukan Vietnam tempohari, pasukan negara bermain dengan lebih baik pada perlawanan ini. Namun ianya tidak mencukupi apabila pasukan bawah 23 Thailand berjaya mencipta jaringan pada minit ke 81 melalui ketua pasukan Sarach. Walaupun pemain Malaysia mempunyai beberapa peluang namun ianya tidak mampu diterjemahkan sebagai gol.
Apapun keputusan telah diperolehi dan nampaknya pasukan bolasepak bawah 23 negara bakal pulang awal ke Malaysia. Banyak perkara yang perlu dilakukan. Antaranya ialah :-

1) Secara peribadi, saya merasakan Datuk Ong Kim Swee sudah boleh meletak jawatan secara terhormat. Bukan mengaku kalah namun ianya lebih baik dari dipecat oleh FAM. Bukan menidakkan keupayaan beliau membimbing pasukan negara namun beliau perlu bertanggungjawab atas kegagalan ini. Mungkin pemilihan pemain, strategi dan latihan yang dilaksanakan sudah tidak relevan lagi untuk skuad Harimau Muda.

2) Perlu perubahan drastik pada pemilihan pemain. Pasukan Harimau Muda ini tidak mempunyai pemain yang berkaliber, tidak seperti ketika memenangi emas Sukan SEA yang mempunyai barisan pemain berpotensi. Walaupun ada beberapa pemain yang menunjukkan potensi baik seperti Nurridzuan dan Matthew Davies namun secara keseluruhannya pemain kita tidak mencapai tahap terbaik.

matthew-davis-pahang

3) Kurangkan politik. Kenapa saya mengaitkan politik ? Jika anda ingat, pada tahun ini Datuk Ong Kim Swee direhatkan sementara untuk melatih skuad Harimau Muda. Tempatnya digantikan oleh jurulatih Razip Ismail. Dan selepas itu, Ong Kim Swee menyambung kembali melatih untuk kejohanan ini. Ini sesuatu yang tidak boleh diterima kerana sepatutnya samada Ong Kim Swee tidak diberi tugas di Sukan SEA atau beliau tidak sepatutnya direhatkan.
Sudah pasti ia memberi kesan sedikit sebanyak pada proses pemilihan dan latihan yang ingin diterapkan.

4) Beri tumpuan sehingga di peringkat akar umbi. Kenapa masih terdapat beberapa nama pemain yang dipilih namun tiada peningkatan? Tidak perlu menyebut nama namun pemilihan perlu lebih teliti. Selain itu, dimanakah pelajar-pelajar di Sekolah Sukan? Jika ada dimanakah perkembangannya ? Masih tidak nampak potensi sekolah bolasepak di Malaysia ini. Namun ada tanda positif apabila terdapat usaha membangunkan bolasepak di peringkat kanak-kanak.

5) Tiada pemain gantian setaraf. Sebagai contoh, ramai peminat tertanya kenapa Rozaimi tidak dipilih? Menurut Ong Kim Swee, beliau tidak cergas namun penggantinya tidak mampu berfungsi dengan baik dalam kejohanan sebesar ini. Malaysia perlu melahirkan pemain-pemain yang mampu bersaing dan bukan asyik-asyik pemain itu sahaja. Persaingan sihat akan menaikkan prestasi skuad muda negara.

6) Bermain di Liga Slovakia bukanlah satu idea baik. Selagi pemain terbabit bermain dengan rakan-rakan mereka sahaja maka perubahan tidak dapat dilakukan. Lainlah kalau mereka bermain untuk pasukan kelab tersebut dan terus membesar dengan kelab-kelab Eropah.

7) Lantik jurulatih import. Mungkin boleh melantik jurulatih dari Jepun mahupun Korea Selatan. Ini kerana jurulatih mereka mempunyai displin yang tinggi dan mungkin mampu membentuk pemain-pemain menjadi lebih baik. Bukan jurulatih tempatan tidak bagus tapi idea masih statik sedangkan pasukan jiran semakin meningkat. Jadi percubaan jurulatih import mungkin salah satu caranya.
Inilah serba sedikit pendapat saya tentang episod kegagalan skuad Harimau Muda di Sukan SEA 2015.

Please follow and like us:
error0

5 thoughts on “Kegagalan skuad bolasepak Harimau Muda di Sukan SEA 2015 – Apa yang perlu dikaji

  1. Nampaknya banyak benda lagi nak kena baiki dalam skuad Harimau.. Jika tidak jadi Hariamu tanpa taring..kucing lalu pun boleh senyum..

  2. ada yang ok dan ada yang tak ok.

    ofkos, banyak yang tak ok.

    perbaiki la.

    aku dah penat ulas isu nih. haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)