Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

KBS umum SOP , tarikh buka semula sektor sukan dan rekreasi

KUALA LUMPUR, 7 Jun — Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dijangka mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) dan tarikh fasa dua sektor sukan dan rekreasi untuk beroperasi semula, hari ini.

Kebenaran beroperasi itu susulan pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini, antara lain memberi lampu hijau dan ruang untuk sektor sukan dan rekreasi dibuka semula dengan pematuhan SOP akan ditetapkan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, berkata KBS akan memberi lebih perincian terhadap keputusan kerajaan itu selepas sidang media Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, esok.

“Saya percaya ramai penggiat sukan tanah air menyambut baik pengumuman sebentar tadi. Berita gembira ini akan memberi manfaat kepada komuniti sukan dan industri sukan secara umumnya.

“Dengan kelonggaran diberikan ini, apa yang dapat diperkatakan adalah negara sudah bersedia untuk kembalikan dunia sukan.

“Pelbagai inisiatif dan cadangan SOP sektor sukan dari negara luar juga diteliti dan mengambil kira pandangan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang bakal dilaksanakan secara beransur dan dengan tanggungjawab bersama semua pihak,” katanya.

Antara umumkan Muhyiddin berkaitan sektor sukan ialah kebenaran untuk latihan persediaan pasukan serta aktiviti sukan yang tidak melibatkan sentuhan badan dan aktiviti berkumpulan di luar seperti tenpin boling, badminton, memanah, menembak berbasikal dan konvoi motosikal.

Namun, sukan renang, ragbi, gusti, tinju, bola sepak, bola keranjang dan hoki termasuk pertandingan sukan atau permainan yang melibatkan perhimpunan penyokong atau penonton yang ramai adalah tidak dibenarkan.

— BERNAMA

Kita nantikan pengumuman. Mungkin ramai yang tak sabar-sabat lagi untuk bersukan ni.. SOP perlu diikuti tapi rasanya sukan macam jogging, berbasikal dan ramai yang buat beberapa hari ni..

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)