post

Karier Badminton Zulfadli dan Tan Chun Seang bakal berakhir

Pemain badminton negara, Tan Chun Seang dan Zulfadli Zulkifli bakal berakhir selepas kedua-dua atlet yang pernah mewakili negara ini telah dijatuhkan hukuman oleh Persatuan Badminton Dunia (BWF) selepas didapati bersalah mengatur perlawanan.
Tan bakal digantung selama 15 tahun manakala Zulfadli 20 tahun daripada terlibat dalam sebarang aktiviti badminton.


Penggantungan ini melibatkan pengurusan, kejurulatihan, rasmi atau program pembangunan. Tan dikenakan denda sebanyak US$15,000 (RM58,897) manakala Zulfadli dikenakan denda sebanyak US$25,000 (RM98,162).
Keputusan ini dikemukakan oleh badan panel Etika BWF.Bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai 21 hari untuk melakukan rayuan tetapi perlu berdepan risiko sama ada keputusan itu dapat dikurangkan, kekal atau ditambah.

Zulfadli dan Chun Seang dilaporkan terlibat dalam skandal mengatur perlawanan selepas seorang pemain luar negara membuat laporan kepada BWF bagi enam kejohanan sejak 2013 sehingga 2016.
Sumber:-Astro Awani

Amat menyedihkan kepada sukan badminton. Zulfadli yang pernah bergelar juara dunia remaja namun akhirnya tersungkur lebih awal tanpa kita dapat melihat potensi beliau berbanding isu kontroversi sahaja. Harap menjadi pengajaran buat pemain junior dan senior di luar sana.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.