Kanak-kanak Down Sindrom

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Sebenarnya baru-baru ini saya telah mendapat emel melalui contact form seperti berikut :-

k.nor wrote:
boleh tak zool carikan akak maklumat cmna nak jaga anak downsindrom yg menderita sakit jantung berlubang.

Sebenarnya saya bukanlah pakar dalam bidang penjagaan anak.. Malahan masih solo dan belum berumahtangga namun rasanya permintaan beliau perlu ditunaikan semampu boleh. Kemungkinan beliau pernah membaca artikel mengenai kanak-kanak autistik yang menyebabkan beliau meminta kemahiran saya dalam mencari sesuatu di internet.. Mungkin saya tiada pengalaman atau pengetahuan dari segi penjagaan anak namun mungkin saya akan mencari ilmu di internet ini akan saya kongsikan bersama dengan k.nor.. Selain itu saya juga berharap jika anda semua mempunyai maklumat atau pengalaman untuk sama-sama membantu mereka yang mengalami masalah serupa.

Okay kita mulakan dengan mengenali apa itu sindrom down..

Apakah Sindrom Down?

Sindrom Down ialah penyakit keturunan disebabkan oleh kromosom tambahan pada kromosom nombor 21 yang terdapat pada seseorang kanak-kanak. Tiga salinan kromosom 21 (biasanya hanya dua salinan) terdapat dalam setiap satu sel.

Ciri-ciri fizikal termasuklah:

* Tubuh yang pendek
* Kepala bersaiz kecil
* Raut wajah yang rata dengan kedudukan mata sedikit ke atas
* Lidah terjelir
* Satu garis lurus di tapak tangan, tangan yang besar, jari tangan yang pendek dan jurang yang besar di antara ibu jari dengan jari kedua kaki.
* Pertumbuhan yang lambat.
* Kecacatan mental yang ringan atau sederhana

uasana membesarkan kanak-kanak SD:

* Suasana persekitaran penting, membantu pembesaran kanak-kanak SD. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat.
* Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka.
* Kanak-kanak SD perlu berasa selamat, disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.
* Disiplin perlu diterap pada usia awal. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.
*

Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.

Membantu kanak-kanak SD bertutur

Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Antara langkah perlu diambil:

* Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka.
* Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka.
* Jangan terlalu banyak bertanya. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab.
* Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami.
* Sambil bertutur, buat aksi atau lakonan.
* Latihan berterusan.
* Pilih masa sesuai, terutama ketika mereka masih segar dan aktif.
* Tumpu kepada satu perkara. Beri masa, peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru.
* Guna setiap peluang, berinteraksi dengan mereka.
* Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka.

Peringatan kepada ibu bapa:

* Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru, melalui boneka.
* Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak.
* Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan.
* Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu.
* Boneka pilihan atau kesayangan, dapat dijadikan pendorong.
* Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah, mereka boleh dibiarkan bermain sendirian.
* Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. Mereka perlu bergaul, memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan.

Maklumat penuh di MYHealth Portal

Terdapat banyak kumpulan sokongan di seluruh dunia. Maklumat lanjut boleh didapati dari internet. Contohnya:

1. Kiwanis Down Syndrome Foundation
Alamat : KDSF-National Centre
Lot 13490 Jalan Jenjarum, off Jalan SS23/1, Taman SEA
47400 Petaling Jaya
Tel: 03-78030179 Fax: 03-78064862
Website : www.kdsf.org.my

Jadi kepada ibu bapa yang mengalami masalah diharap dapat bersabar menghadapi cabaran dariNYa.. Dan kepada pembaca semua apakata beri pendapat anda..

This article has 59 Comments

  1. salam…boleh tahu tak klinik dr hassan tu kat area mna bangi…sy nak pegi bw bby kecil sy…trima kasih

    Reply

  2. slm, pn hasni, saya br je tgk blog ni…sgt2 nk kongsi pengalaman anak sd n perubatan kt dr hasan bangi..anak sy pn sd n now 4 months…anak pn skrg dh umur brp n mcm mn pkmbangannya?mcm mananya nk bhubung dgn pn?tq

    Reply

  3. salam..saya baru buka blog n..banyak info berguna untuk rawatan SD ni..insyaallah saya akan cuba dapat kan rawatan hemopati tu..

    Reply

  4. hai adik aliff.sht k sekarang?boleh tau adik aliff ni stat berjalan umur brp tahun..saya dah tengok gambar aliff kt fb comel sgt..anak saya pun SD.baru 1bulan lebih.

    Reply

    aliff zarif Reply:

    hi aunty, sya stat jln2 kt sofa umo 1thn 6bln, lps tu kt dinding2 1thn 8bln, stat jln 1thn 10bln, umo 2 thn dh jln stabil. tpi sya sgt aktif aunty, umo 1thn 2bln sya dh brjaya panjat meja mkn aunty faezah. mummy mmg pening ngan sya, tpi ttp sabar sbb sya kan anak syurga, sama cam anak aunty juga. sentiasa berfikiran positif aunty. anggap bby aunty cam bby lain pasti aunty rasa bahagia. meh aunty add sya kt fb. jom join grup bunga2 syurga, grup utk anak2 ds cam sya. kita dh ramai kawan2 kat cni aunty. sya tunggu aunty tau!!!!

    Reply

  5. pembetulan yer abg jas, anak2 syurga ds bukanlah pasif dan suka menyendiri. ya betul prkembangan intelek mereka agak perlahan brbanding kanak2 biasa tpi anak2 syurga ini sgt suka berkawan dan mudah mengikuti apa yg diajar. mereka mungkin lambat bertutur tetapi memahami apa yg org lain tuturkan. akan tetapi brtuturlah dgn kelembutan krn sifat mereka yg sangat lembut dan penyayang…aliff zarif zulkifli

    Reply

  6. as salam pn hasni…sya dh bca semua comment yg tlah pn tlis…maaf ingin brtnya bagaimna dgn prkmbngan anak pn skrg sbb bru2 ni sy dikurniakn anak yg srupa mcm pn..dihrap dpt brhbung dgn pn utk mncri mklmat dn brkngsi info mngnai anak sya..

    Reply

  7. salam..bila sy terbaca komen mama2 semua bru sy tau i’m not alone..doc ckp bby girl ada sd with no anus,bby da 1bln 1w,tgh tunggu result kromosom.skg ni bby ada colostomy,..so pls mama2 semua give me sokongan moral..

    Reply

  8. Assalamulaikum semua..

    Saya baru 12 hari bersalin my 1st bby boy.. ank ke3 kami.. muhamad fawwaz lahir genap 33 mnggu krn komplikasi air ketuban hampir kering.. sblm brsalin doc suspect bby saya abnormal. Perasaan msa tu Allah swt je yg tahu.. brdoa agar semua slmt n apa doc jangka tu x btul. Tapi beberapa hari lpas tu, doc bgtau ank saya ada ds. Smpai skrg msih nangis mngenangkn fawwaz. Dia msih di NICU krn x cukup bln. Cmne saya nk brhubung dgn puan hasni utk tahu prkembangan ank puan & perubatan homeopathy dgn dr. Hassan. Terima kasih byk2 puan

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *