Kanak-kanak Down Sindrom

59 Responses

  1. KampungBoy says:

    Tahla….aq tngok muka kanak2 down sindrom nie spesen aje…muka diorang. Lebih kurang sm aje.

    Reply

  2. smaelz says:

    Biasanya muka mmg sama.. genetik prob yg sama kot..

    Reply

  3. AASSHH says:

    Tahniah!zool..pasti artikel ni dapat membantu saudara2 kita yang memerlukannya.well done and good job..zool.

    Reply

  4. Maya says:

    Kepada k.nor, semoga cekal berhadapan dengan segala dugaanNYA… terutama sekali cabaran membesarkan anak SD.

    Zool tahniah kamu telah membantu pembaca melalui entry bermanfaat anda. Teruskan usaha anda.

    Reply

  5. aman says:

    congrats bro..
    artikel yang menarik..
    membantu ramai orang..

    Reply

  6. abgjas says:

    Hi Zool,
    Kpd kak Nor, yg penting banyak bersabar. Setau abgjas golongan ini agak pasif dan suka menyendiri. Perkembangan intelek mereka amat perlahan, jadi jangan bandingkan prestasi kanak2 yg seusia mereka.
    Anggap lah mereka amanah dan anugerah drp Allah S.W.T kpd yg memiliki anak sedemikian. Justeru jgn sesekali dipersiakan.

    Mengenai jantung berlubang, abgjas tk berapa tahu mengenainya.

    Reply

    aliff zarif Reply:

    pembetulan yer abg jas, anak2 syurga ds bukanlah pasif dan suka menyendiri. ya betul prkembangan intelek mereka agak perlahan brbanding kanak2 biasa tpi anak2 syurga ini sgt suka berkawan dan mudah mengikuti apa yg diajar. mereka mungkin lambat bertutur tetapi memahami apa yg org lain tuturkan. akan tetapi brtuturlah dgn kelembutan krn sifat mereka yg sangat lembut dan penyayang…aliff zarif zulkifli

    Reply

  7. salina says:

    salam. kakak mempunyai lapan orang anak dan yang ke lapan adalah anak istimewa SD. alhamdulillah kami tidak mempunyai banyak masalah mendidiknya kerana saya jg adalah seorang guru pendidikan khas. mengenai penyakit jantung berlubang anak kakak juga mengalaminya tetapi telah disahkan oleh doktor ia tidak mendatangkan masalah kerana semakin besar lubang di jantung faiz hampir tertutup dan kami tidak lagi ke IJN. Jika ada sebarang permasalahan boleh rujuk dengan doktor atau pakar kanak-kanak dan ibubapa harus positif di dalam meningkatkan prestasi anak-anak istimewa.

    Reply

    anis Reply:

    Assalamualaikum. Saya baru melahirkan seorang bayi lelaki (anak kedua) 24 nov yg lalu dan anak saya adalah anak DS. Hari ini umurnya genap 7 hari dan saya cuma dpt bersamanya 2 hari sahaja. Dia kena masuk wad sebab ada jaundice. Now dah ok tapi paru2 pulak dijangkiti kuman. And semalam doc checked his heart and said mungkin ada masalah pada jantungnya. Mungkin salina boleh berkongsi pengalaman dengan saya on how to cope with this situation. Everytime I see him, I just cant hold my tears. I know I have to be strong, but I dont know how. Pls help.

    Reply

    ida Reply:

    buat anis dan kasma,jgn cepat beralah sebelum mencuba.mcm2 ikhtiar ada,kita perlu kuat supaya dapat berikhtiar.barulah si kecil istimewa ini dapat dipulihkan.tanpa doa dan sokongan ibubapa seperti bait2 salina,kemanakah halatuju dunia anak ini.memang payah akan hakikatnya,sahut saja cabaran ini dan kenali rapat dgn dunia DS.kalian akan rasa akan hasilnya.berpandu cara hasni dgn supplememt homoepathy memang okey,sy pernah beri pada anak sy.jangan putus susu semasa anak membesar.alat2 mainan sgt berguna dan rancangan tv(seperti astro ceria)dapat memberangsangkan minda mereka.anak sy berjaya bertutur’geng bas sekolah’ setiapkali nampak bas.yang penting dari awal jika kita bentuk’cool n happy’,anak ini mudah dijaga.jgn berkeras sgt dgn anak DS,dia akan jadi lagi keras.jp muar-umur 4 thn awal lagi utk anak DS menyebut dua pth prkataan(hntr ke kelas pertuturan).bykkn bercakap dgn mereka menggunakan objek dan gimik muka.kerap bawa mereka kenali dunia luar.jgn segan bawa anak DS keluar(makan,shopping,taman).anak DS ini akan pulih dan membesar seperti kanak2 normal.insyaallah,amin.

    Reply

    ida Reply:

    hai!salam sejahtera kpd semua ibu2 yg mempunyai anak DS.sy juga telah melahirkan seorg anak perempuan DS 8 thn lepas.namanya shardini,anak bongsu drpd empat beradik.pada awalnya saat sukar adalah pandangan dan penerimaan masyarakat,mereka akan menganggap kesilapan kita.apapun bgi sy dan suami ianya adalah anugerah yg paling istimewa.alhamdulillah,kami sekeluarga dapat menerima kehadirannya seadanya.bulan2 pertama sy tertekan juga dan hampir pts asa sebab prkmbangannya lambat.masa tu buku dan majalah adalah tumpuan sy mencari mklkmt.tiada penyakit lain,cuma suspek jantung berlubang tapi tak serius.sy tak berkesempatan pergi ke mana2 program.hanya terapi di rumah,dari situ sy berazam utk memulihkannya walaupun kita tak boleh mengubah takdir.kelahirannya adalah dugaan allah kpd sy,sebagai ibu setiap waktu sy berdoa kpd allah agar sy berjaya membesarkan shardini seiring anak normal.doa dari hati seorg ibu adalah terapi utama sy.jgn sekali kita sishkan dia berbanding anak normal.disamping itu punca makanannya,sy cari susu formula iQ(mahal sikit)utk pulihkan otaknya.selepas umurnya sethn perkembangannya bertambah baik.dalam menjaga dan memantaunya,sampai waktu dia ke sekolah.sy pernah hntr ke kiwanis tapi sekejap,dia mula minat mengikuti patah2 prkataan.dah boleh bertutur dgn satu dua pth prkataan.istimewanya dia boleh faham apa itu marah,sedih dan gembira.thn lepas thn pertama dia msk ke kelas pendidikan khas,tiada masalah kesekolah sampai sekrg dah msk thn ke dua.barulah sy dapat rasa lega dan lapang,usaha sy selama ini berbaloi.shardini sy memang periang,cukup minat dgn buku dan pensel,senang dgn sesiapa.malah thn lepas dia dapt hadiah pd ujian akhir thn(utk tahap rendah).malah sy dan kakaknya make-over dan upgrd dress dia.kini shardini is so cute.salam.

    Reply

    azie.. Reply:

    salam kak…saya nak tanya camne cara akak buat terapi…anak saya dah 10 bln tapi masih meniarap…tapi bile kita letak dlm keadaan berdiri ok begitu jgk time duduk…tapi kena bantuan lah…

    Reply

    hamba allah Reply:

    saya pun mempunyai anak sd berumur 2 tahun setengah.tapi berkat dari program yg diikuti dia sudah boleh menyebut lailahailallah.kita kena banyak bersabar

    Reply

  8. jp muar says:

    salam…saya sedang mengkaji masalah kanak-kanak sindrom down yang berumur 4 tahun. kanak-kanak tersebut disahkan mengalami sindrom down apabila penilaian perkembangannya kelihatan mundur dari kanak-kanak lain yang seusia dengannya ketika berumur 3 bulan. masalah sekarangnya saya ingin tahu aktiviti yang sesuai dengan umurnya sekarang disebabkan kanak-kanak tersebut hanya pandai menyebut satu perkataan sahaja. keadaan lehernya yang biasa disengetkan ttpi bukan tortikolis. kanak-kanak tersebut boleh meminta susu yang dipanggilnya ‘air’ dan menghadapi masalah dlm pengawalan dlm buang air.

    Reply

  9. jp muar says:

    kanak-kanak Sd ini kelihatan aktif tetapi cepat bosan,saya nak minta pendapat yang sesuai untuk aktivitinya dirumah dalam mengajarnya bertutur dengan mengabungkan perkataan2 yang mudah seperti “ini bola adik”, “nak susu” yang disebut lengkap.
    saya: nak ape?
    kanak2 : susu..
    saya mahu dia menyebut “nak susu’ bkn “susu” sahaja.
    apa aktiviti yang sesuai untuknya…..?

    Reply

  10. kasma says:

    salam…saya melahirkan anak ke5{lelaki}tapi Sd.kini ia berusia baru 5bulan ia ada masalah tiada dubur kini saya masih trauma dan ketakutan sentiasa menghantui diri bila melihat ia semakin membesar.apakah yang harus saya lakukan untuk menghilangkan perasaan ini….

    Reply

  11. Asnizah says:

    salam…anak baru dapat anak pertama pada Nov 2008.Masa lahir barus saya dapat tahu anak saya DS. Namanyer Hani Nur Alya.Memamng sangat sedih lah pasa masa tu kerna tak sangka mendapat bb istimewa.Saya terima nya dgn redha..dia bb yg comel.Saya ingin mengucapkan terima kasih pada Dr.Asmah Yun kerna banyak memberi sokongan & info mengenai Xenotransplat (Stem Cell Arnab). Alya anak yg sihat dr penyakit.dia sangat cerdik dan cergas. Alya juga telah mengambil suntikan stem cell tersebut. alhamdullilah nampak kesannya yg positive.dia lebih cerdik lagi.sekarang ni Alya boleh berdiri dan merangkak. kalu dirumah saya biarkan dia bermain dgn sendiri.Saya selalu berfikiran positivi..anggap Alya seperti anak normal.sapa2 yang ingin berkongsi pengalaman anank saya mengenai Stem cell boleh lah hubungi saya.

    Reply

    kira_wang Reply:

    ASNIZAH dan Hasni..
    mcm mane saya nak contact yea..
    ye saya pernah dgr pasal stemcell.. dato’ dr halim ada call saya suruh ambil.. tapi mahal sgt.. saya nak sgt tahu bagaimana berkembangan dia seakarang..
    dan hasni.. hemopthy mana yer awak pergi dr.nik ker?

    Kasma, yer saya faham mcm mane perasaan awak.. sebenarya hanya kita yg mempunyai anak istemewa yg faham bagaimana perassan bile dikhabar kan oleh dr yg anak kita tidak seperti kanak2 lain yg kita harapkan..
    pada saya memakan masa yg lama jugak.. tapi percayalah.. satu hari kasma akan rasa bersyukur mendapat baby ds.. bile kita melihat dia tersenyum amatlah tenang hati bile kita melihat nyer..
    jgn meneyesal.. ape yg berlaku ada hikmahnyer..
    saya dpt tahu anak saya ds selepas satu hari saya melahirkan.. doctor dtg jumpa saya.. luluh hati saya tak terkata bile dpt tahu.. menangis tak sudah2 ape yg saya paling risau, siape nak jaga dia bile saya tiada.. tapi insya’allah..
    kita sama2 lah kongsikan pengalaman.. anak saya bersusia setahun sebulan lebih.. buat operation ths june utk PDA lubang dia…
    sama2 la kita semua tabah k… mungkin ini adalah terbaik utk kita semua..

    Reply

    azie.. Reply:

    salam asnizah…camne saya nak berhubung ngn asnizah untuk mengetahui dgn lbh lanjut psl stem cell..saya xpenah dgr..

    Reply

    Ina Reply:

    Assalamualaikum, Asnizah, Alhamdulillah saya di kurniakan baby DS pada 28/5/2011 baru-baru ni, nak tanya bagaimana nak berhubung dengan Asnizah utk tahu lebih lanjut tentang Stem cell ni…

    Wasaalam,
    Pn Ina

    Reply

    ena Reply:

    salam…sy brminat nak tahu jugak brkenaan stem cell tu..anak sy bru brusia 2 bln yg sah DS

    Reply

  12. hasni says:

    salam,
    july 2009 saya telah melahirkan anak lelaki DS. sejak dlm kandungan lagi, doktor telah mengesahkan baby saya DS. setelah baby dilahirkan, memang banyak ciri2 DS yang ada padanya. termasuk la jantung berlubang. setelah 11 hari baby di tahan di wad sebab ada air dlm paru2 dia, terus saya bawa baby berubat ke homeopathy. Alhamdulillah, setelah 4bln jantung baby dah tertutup normal. setelah 5bln, satu garisan di tapak tangan baby saya dah terpisah menjadi 2. sekarang 6bln, muka semakin normal… pergi fisioterapi pun, doktor kata mengikut perkembangan cam baby normal.

    Reply

    Hanizah Reply:

    Salam Pn Hasni,

    Sy baru terbaca kalau tulis no hp pertanyaan sy akan terdelete.Dari itu sy berharap sgt puan dapat membalas email mengenai klinik homopati yg puan pergi ke ahmady6166@yahoo.com

    Anak sy baru 24 hari.Dia anak perempuan yg pertama dlm famili.Yg lain 3 boys.

    Terima kasih kerna sudi balas pertanyaan sy.

    Hanizah
    KL

    Reply

    zool Reply:

    ye.. saya terpaksa mendelete no hp bagi mengelakkan salah laku.. sebelum ini ada berlaku,..
    yg ni saya approve..
    harap2 puan jujur membantu

    Reply

    Hanizah Hamzah Reply:

    Salam Zool n Pn Hasni,

    Sy ni first time masuk blog ni.Upanya kat bwh dah ada coment dr Pn Hasni d mana dia bawa anak dia untuk berubat.Dan sy dah p ari Khamis 6.10.2011.Doktor kata kita berusaha Allah yg menentukan.Berusaha adalah baik dr berdiam diri.Mudah2an Allah pertemukan anak saya dgn penawarnya.Dan Setiap Ibubapa yg melahirkan anak down sindrome pasti mencari2 tempat untuk mengubati anak mereka.Sekiranya ada perubahan pd anak sy insyaallah sy akan memberitahunya…Tapi actually kekadang sesetengah ubat tak serasi dgn kita tapi dgn org lain ia serasi pulak.Begitulah kehendaknya.Kalau boleh biar semua yg p jumpa Doktor Hasan d PKNS Bangi SEMUA BERJaya.Wahai ibu2 yg ada anak down sindrome cubalah p jumpa doktor ini.D kompleks PKNS Bangi.Jumaat n Ahad klinik tutup.Kalau nak tanya sy pasal klinik email kat ahmady6166@yahoo.com.

    Reply

  13. Kak Rose says:

    Akak juga dikurniakan anak DS.Kini dah 7 bulan masih belum boleh meniarap.Ada tak maklumat kumpulan sokongan di Shah Alam selain di Kiwanis yang terletak kat KLANG N PJ

    Reply

    hamba allah Reply:

    saya cdangkan ikuti program di nury dekat bkit antarabangsa

    Reply

  14. kasma says:

    saya ada anak ds kini berusia 8 bulan baru nak pandai mengiring tapi kalau kita tiarapkan lehernya tegak dan nak nengangatkan tangannya.sekarang saya masih 70% dapat menerima khadirannya tak tau kenapa trauma masih lagi menghantui fikiran sebab sejak dalam kandungan tak ada tanda2nya ds bila dah lahir baru tau…ada ketika bila bersendirian kadaan emosi tidak terkawal hinggga sampai satu tahap minta tuhan ambil nyawa anak ini saya apakah yang perlu saya lakukan sekarang!!!

    Reply

  15. hasni says:

    salam,
    mungkin ramai yg tak percaya dgn ape yg saya lalui. tapi itu la hakikatnya.
    alhamdulillah, anak saya memang nampak semakin normal. kalu org x tau, memang tak sngka dia down. cuma mata dia je la masih nampakke atas sikit lagi. tapi Dr. Hj. Hassan kata, akan berubah normal. saya memang percaya dan yakin sbb garisan tapak tangan pun boleh berubah. telah ditakdirkan dia dilahirkan macam tu, ambil masa sikit la nak berubah. cuba la jumpa Dr. Hj Hasan di Perubatan Homeopathy Hassan, Komplek PKNS Bandar Baru Bangi. mungkin boleh membatu saudara/i semua. pada mulanya saya tak yakin juga, saya cuma minta supplement sahaja. tapi beliau begitu tegas mengatakan ada ubat untuk down sindrom. saya diberitahu, beliau pernah merawat kanak2 down, dan kanak2 tersebut dah boleh sekolah ke sekolah biasa. ape yang saya nak nasihat kan, nak berubat dgn homeopathy ni, kena la banyak2 bersabar sbb kesan dia lambat sikit la. janji ada perubahan. anak saya alhamdulillah cepat berubah mungkin sebab cepat mendapat rawatan, seawal 13hari setelah d lahirkan. cuba la usaha.

    Reply

    ida Reply:

    hasni,dr hj hassan ada buka cawangan di melaka ke.

    Reply

    hasni Reply:

    saya tak pasti la. saya rasa tidak sebab beliau sentiasa je ada kat bangi. tiap2 hari dia je kat klinik bangi. kalau ada cawangan pun, dah tentu Dr nyer lain

    Reply

    wadah Reply:

    salam hasni. saya baru melahirkan baby boy and dia didiagnose sbgi sd. mcm mn sy nk contact pn hasni bertanyakan psl perubatan homeopathy dgn dr hassan. dan mcm mn perkembangan anak puan skrg ni, dr segi fizikal dan IQnye… hope pn dpt membantu sy.

    Reply

    hasni Reply:

    w’salam wadah. boleh wadah bg saya email atau phone no. nanti saya contact la wadah… tq

    Reply

    wadah Reply:

    hasni bole contact sy kt slumbo@yahoo.com. tq hasni

    Reply

    ena Reply:

    salam…boleh tahu tak klinik dr hassan tu kat area mna bangi…sy nak pegi bw bby kecil sy…trima kasih

    Reply

    baihaqi Reply:

    as salam pn hasni…sya dh bca semua comment yg tlah pn tlis…maaf ingin brtnya bagaimna dgn prkmbngan anak pn skrg sbb bru2 ni sy dikurniakn anak yg srupa mcm pn..dihrap dpt brhbung dgn pn utk mncri mklmat dn brkngsi info mngnai anak sya..

    Reply

  16. mumsluvbaby says:

    my 2nd child autisme or asperger..agak hyper active..byk kena sabar …but one thing interesting.. dia sentiasa cam anak kecil …

    Reply

  17. ally says:

    pn. hasni, mhl x kos sepanjang berubat di pusat perubatan homeopathy hassan tu?

    Reply

  18. hasni says:

    salam
    untuk pengetahuan semua, kos berubat kat homeopathy hj hassan tu tak mahal. dalam rm16-rm18 setiap kali rawatan. tak kan lebih dr rm20. 1st time dtg mungkin rm20, siap register. kalu lebih pun… mungkin ada ubat tambahan, cam ubat sakit mata ke.. minyak ke… saya bukan nak promote pusat rawatan ni. saya bukan ada pertalian pun. cuma kita kena banyak tanya sbb haji tu tak banyak bercakap.

    Reply

    puan su Reply:

    slm semua..

    sy puan su.baru 16 hari melahirkan anak ke 3 yg juga baby sd..ist bby boy dlm family.skrg di ppum utk rawatan usus baby sbb buang air besar x lws..ada sesiapa yg pernah hadapi kes mcm sy ke kt cni.puan hasni,kalau puan tahu boleh ke usus baby sd dipulihkan dgn rwtn homopati tnpa pembedahan.ngeri dgr bby kecik2 lg dh kena ubat bius.tq

    Reply

  19. hasni says:

    salam,
    maaf puan su, saya tak pasti pasal kes macam tu. ape kata puan jumpa terus Dr Hj Hassan tu. bawa la baby tu bersama. InsyaAllah, beliau ada penyelesaian tu. lagi awal dapat rawatan lagi bagus. pusat rawatan beliau buka setiap hari kecuali jumaat n ahad kena ada appment. kalau saya bg contact no pun, pasti beliau akan suruh puan dtg juga. sebab dia akan tengok dulu baby puan. tak salah kita usaha. saya dlm pantang kat kg jauh d pantai timur pun saya sanggup balik bangi semata2 nak usaha

    Reply

    Hanizah Reply:

    Salam Pn Hasni,

    Boleh sy tahu sekarang anak u masih dgn Dr Hasan lagi ke?Brapa umur anak sekarang?

    Pd semua yg ada anak SD pergilah mana sekali pun homopati ke atau mana pun berusahaalah.Dari kita berdiam diri baik kita ikhtiar.Allah maha pengasih dan penyayang!

    Amin.

    Hanizah
    KL

    Reply

  20. puan su says:

    tq puan hasni.insyaallah sy akan bawa baby sy jmpa dr hj hassan slps discharge scpt mgkn.smga semua urusan kita dipermudahkan..

    Reply

    hasni Reply:

    salam puan su,

    macam mana yer perkembangan anak puan? dah jumpa Hj. Hassan tu? ape kata beliau? harap dapat kongsi pengalaman…

    Reply

    puan su Reply:

    salam semua,

    hrp2 semua sht.dh lama sy nk update psl baby sy tp line x clear.alhamdulillah anak sy dh setahun 4 bln skrg..dlm proses nk mergkk n brtatih.tkasih puan hasni sbb bg info Dr Hassan.lps keluar dr ppum thn lps sy trs pegi bangi.baby mkn ubat smpai part3 tp ada effect kuning.so sy stop..lps operatn usus ms umur 4 bln,fizikal baby sy makin berubah.dh byk garis kt tpk tgn kanan..telinga yg ms lahir berlipat dh hlg sikit2.skrg sekali imbas org x perasan dia baby sd.sy x psti itu effect homopati atau lain tp yg pentg kita usaha doa n tawakkal.Allah tau yg trbaik tuk baby kita.jgn pts asa ye

    Reply

    faezah Reply:

    salam..saya baru buka blog n..banyak info berguna untuk rawatan SD ni..insyaallah saya akan cuba dapat kan rawatan hemopati tu..

    Reply

  21. nur says:

    Salam…,

    Anak saya pun DS…skrg berumur 11 bulan…masih meniarap..dah lama jugak dlm posisi mengangkat punggung tp tk merangkak2 jugak. Dia meniarap seawal 2 bln stgh. Mula2 leher dia mmg lembik…tp bila masuk 5 bln dh kuat…n blh tegak. Jantung dia normal Alhamdulillah.

    Skrg saya br je bg dia ubat hpathy…tp bukanlah hpathy Ust Hassan kt Bangi tu. So baby Hasni skrg dh umur brapa? n dh pandai apa ye!? Kata dr hpathy tu..dia prnh gak merubat bdk DS n Alhamdulillah perkembangan fizikal baik. Tak tanya plak mcmana perkembangan IQ.

    Mmmm harap2 anak2 kita ni sume membesar dgn baik n sihat…kepada yang masih belum mencuba hpathy…digalakkan mencubanya skrg…n doa byk2…

    Reply

    Hanizah Reply:

    Salam Pn Nur,

    U pergi homopati yg mana kalau tak ke Bnagi.?Boleh kami tahu.Kalau tak email kan ke ahmady6166@yahoo.com….TQ

    Hanizah
    KL

    Reply

  22. dini says:

    Anak sy suspect sd..umur dh 5 bln lbih.skrg tgu result cromosom study.dia normal mcm knk2 lain.mniarap pd usia 4 bln stengah.reaksi muka mata mmg mberi respon y B??b??b?b?iieek!(y).kalau di agah mmg dia ketawa..cuma dia ada webbing of neck.lehernye agak kurang keras sdikit,tp masih boleh diangkat kepalanya dgn sdiri.harap ujian itu mnunjukkan darahnya normal spt knk2 lain.sbb pkembangan sama spt knk2 lain.

    Reply

  23. Hanizah says:

    Pd semua yg ada anak sd pergilah berubat d mana sj mcm kat klinik homopati Hassan d kompleks PKNS bangi.Dgr cerita dia ada buka cwgn d kuantan.D Kuantan d mana saya tak pasti.Sy p juga ke traditional china d bidor.Pusat perubatan tradisional Lim.

    Reply

  24. Norashikin says:

    Salam, semua. T.kasih ttg mklmt Dr. Hassan kat Bangi. Isyaallah minggu depan kami cuba nak ke sana. Sbnrnya saya pun ada anak prmpn SD, 5 nov ni genap umurnya 5 bulan. Namanya Damia Maisarah. Damia ada jantung berlubang. Awal Nov, satu lubang dah tutup, so wait n see 1 lubang lagi. Umur 3 bulan meniarap, 4 bulan baru nak tegakkan kepala. Ciri2 SD tu mmg ada – mata kecil, telinga kecil, hidung leper, tgn & kaki pendek sikit tapi aktif. Apa2pun saya ttp terima Damia, syg sgt pd Damia. Kehadiran Damia sbnrnya mgjar saya ttg kesbran, kasih sayang, simpati, empati dan terima takdir. Saya jg nak berkongsi dgn ibu2 anak SD bgmana mnjaga dan mendidik anak SD.

    Reply

  25. salasiah says:

    salam..sy juga mpunyai anak DS..anak pertama,nur syifa amani namanye..sedih n frust sgt bile dapat tau anak sy DS masa lahir..ketentuan allah..sy redha..walaupun kdg2 airmata bgenang bile tgk amani..skang amani da 4 bulan 10 hari..belum hantar ke kiwanis..da survey ke kiwanis seremban,tp KDSF ambik umo 6bln ke atas..skang sy tak bwk amani utk terapi lain selain ikuti pkmbangannye di HPD untuk fisio etc..tp mgikut doc,pkmbangan amani normal..amani da mniarap skang..kak hasni,sy nak tau homeopathy kat bangi tu ok ke?rase cam nak cuba..kalau boleh nak amani bijak sperti anak2 normal yg lain…please help me..boleh tak bg detail kat sy ttg pusat homeopathy dr hassan tu..TQ

    Reply

    hasni Reply:

    salasiah, boleh awak bg email ke no phone ke. nanti saya contact awak. kita boleh kongsi lebih banyak cerita lagi :)

    Reply

    SYIDAH Reply:

    slm, pn hasni, saya br je tgk blog ni…sgt2 nk kongsi pengalaman anak sd n perubatan kt dr hasan bangi..anak sy pn sd n now 4 months…anak pn skrg dh umur brp n mcm mn pkmbangannya?mcm mananya nk bhubung dgn pn?tq

    Reply

  26. sofiah says:

    salam semua..saya juga punya anak ds, dh berumur 1thn 8 bln, aliff zarif namanya. day after sya give birth doc panggil n bagitau anak saya ada heart prob (avsd) dn juga suspect ds. msa tu mmg blurr dn terima seadanya. aliff di icu lebih 10 hari. doc beritau operation perlu dibuat sblm umur aliff mencecah 6 bln.tpi berat yg diperlukan utk aliff adalah sekurang2nya 4kg. day by day makan banyak mana pun berat aliff ttp sama waktu aliff lahir 2.85kg langsung x berganjak(everytime pegi hospt cam rasa penimbang tu dh rosak ker). so doc suruh mkn supplemt together ngan susu, alhamdulillah ada perkembangan, naik up to 3.6kg n akhirnya doc ttpkan tarikh operation pd 24th of sept masa tu umur aliff 2bln lebih (he was born on7/7/10). subhanallah operation yang dijangka selamanya lima jam berakhir dgn jayanya selama 3 jam sahaja. aliff baik2 sahaja cool x nangis2 pun. dlm iccu 5 hari and then masuk wad biasa. after 1 week doc bgitau jantung aliff perlukan pace maker. so now aliff dh mcm robocop sbb ada bateri dlm badan. amazingly dia sgt aktif, sgt cheeky, sgt comel skrng. semua brg pun nk makan. semua brg2 hiasan i dlm kabinet dh x selamat lagi….hehe… mummy loves u aliff. sesiapa yg nk kenali aliff boleh add fb aliff zarif zulkifli.

    Reply

    faezah Reply:

    hai adik aliff.sht k sekarang?boleh tau adik aliff ni stat berjalan umur brp tahun..saya dah tengok gambar aliff kt fb comel sgt..anak saya pun SD.baru 1bulan lebih.

    Reply

    aliff zarif Reply:

    hi aunty, sya stat jln2 kt sofa umo 1thn 6bln, lps tu kt dinding2 1thn 8bln, stat jln 1thn 10bln, umo 2 thn dh jln stabil. tpi sya sgt aktif aunty, umo 1thn 2bln sya dh brjaya panjat meja mkn aunty faezah. mummy mmg pening ngan sya, tpi ttp sabar sbb sya kan anak syurga, sama cam anak aunty juga. sentiasa berfikiran positif aunty. anggap bby aunty cam bby lain pasti aunty rasa bahagia. meh aunty add sya kt fb. jom join grup bunga2 syurga, grup utk anak2 ds cam sya. kita dh ramai kawan2 kat cni aunty. sya tunggu aunty tau!!!!

    Reply

  27. Nna says:

    salam..bila sy terbaca komen mama2 semua bru sy tau i’m not alone..doc ckp bby girl ada sd with no anus,bby da 1bln 1w,tgh tunggu result kromosom.skg ni bby ada colostomy,..so pls mama2 semua give me sokongan moral..

    Reply

  28. saliza says:

    Assalamulaikum semua..

    Saya baru 12 hari bersalin my 1st bby boy.. ank ke3 kami.. muhamad fawwaz lahir genap 33 mnggu krn komplikasi air ketuban hampir kering.. sblm brsalin doc suspect bby saya abnormal. Perasaan msa tu Allah swt je yg tahu.. brdoa agar semua slmt n apa doc jangka tu x btul. Tapi beberapa hari lpas tu, doc bgtau ank saya ada ds. Smpai skrg msih nangis mngenangkn fawwaz. Dia msih di NICU krn x cukup bln. Cmne saya nk brhubung dgn puan hasni utk tahu prkembangan ank puan & perubatan homeopathy dgn dr. Hassan. Terima kasih byk2 puan

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

46,335 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge