Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Juara perseorangan Thailand Master 2019 sebenarnya rakyat Malaysia

Bagi anda yang mengikuti perkembangan badminton pada minggu lepas mungkin mengetahui bahawa pemain lagenda, Lin Dan ditumpaskan oleh pemain kurang dikenali dari Singapura iaitu Loh Kean Yew.
Dalam perlawanan akhir itu, Kean Yew yang berada pada ranking ke 77 dunia berjaya menempa sejarah menumbangkan Juara Dunia itu dengan keptuusan 21-19, 21-18.
Namun yang lebih mengejutkan adalah pemain tersebut adalah berasal dari Malaysia dan dilahirkan di Pulau Pinang. Beliau berhijrah ke Singapura selepas mendapat biasiswa menerusi skim Foreign Sports Scholarship pada 2012.
Beliau telah memasuki Sekolah Sukan Singapura ketika usianya baru mencecah 13 tahun ketika itu.

Kean Yew dalam kenyataan sebelum ini menyatakan bahawa beliau tidak menyesal menukar kewarganegaraan untuk beraksi sebagai pemain Singapura. Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sebelum ini kurang senang dengan kaedah Singapura mengambil para pemain dari Malaysia untuk mewakili negara Singapura.

Sumber :-Dunia Sukan

Ligakampung.com merasakan ianya adalah terbuka bagi para pemain untuk mendapatkan peluang. Sekarang ni BAM dan pasukan professional Malaysia perlu membuka mata. Kejayaan Kean Yew membuktikan bahawa tidak semestinya mereka perlu berada dalam BAM untuk berjaya. Mungkin salah satu caranya adalah dengan berhijrah ke tempat lain.
Dalam masa yang sama, BAM perlu mengambil isu ini dengan serius. Mereka perlu memikirkan cara untuk memastikan pemain-pemain muda dapat kekal dan mewakili negara.
Kita tidak mahu akan ada lagi pemain seperti Kean Yew yang sanggup beraksi di negara importnya berbanding di negara kelahiran sendiri.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)