post

Jonathan Nyepa pecah rekod peribadi, Jackie Wong perbaharui rekod di Terbuka Korea

Prospek pingat di Sukan SEA 2017 semakin hampir selepas atlet olahraga yang bertanding di Kejohanan Olahraga Terbuka Korea mencatatkan keputusan memberangsangkan.
Pelari pecut negara dari Sarawak, Jonathan Nyepa berjaya memungut pingat perak dalam acara 100 meter lelaki sekaligus memperbaharui rekod peribadi beliau.
Dalam perlawanan akhir itu, Jonathan Nyepa mencatatkan masa 10.28 saat untuk menduduki tangga kedua di belakang pelari pecut tuan rumah, Kim Kok Young yang mencatatkan masa 10.07 saat.
Seorang lagi pelari pecut dari Sarawak, Nixson Kennedy mencatatkan masa 10.43 saat untuk menduduki tangga kedua.

Masa yang dicatatkan Jonathan itu merupakan catatan terpantas dalam Malaysia ketika ini iaitu ketinggalan kurang 0.10 saat dari rekod kebangsaan yang dicatatkan oleh pelari Melaka, Khairul Hafiz Jantan pada tahun lepas.

jonathan-nyepa

Aksi Jonathan ketika aksi Terbuka Malaysia pada tahun 2016

Kejayaan beliau mencatatkan masa 10.28 saat itu juga memecahkan rekod negeri Watson Nyambek dimana catatan itu dikira selepas kiraan bantuan angin hanya sekitar +0.8 m/s ( limit +2.0 m/s).
Ini memberikan petanda yang baik bagi pasukan pelari kebangsaan untuk mendapatkan pingat emas dalam acara 100 meter dan 4 x 100 meter nanti.

| Mahu Lari Sepantas Jonathan Nyepa? Dapatkan Kasut ASIC ini |

Selain dari kejayaan di trek, balapan juga memberikan sinar apabila pelontar tukul besi, Jackie Wong Siew Cheer berjaya mencatatkan rekod baharu kebangsaan dengan catatan 65.34 meter sekaligus memberikan pingat perak kepada skuad Malaysia.
Jackie yang berada dalam ranking pertama di ASEAN, berada di tangga kedua di belakang atlet Korea Selatan, Lee Ywun -chul yang mencatatkan balingan sejauh 71.21 meter.

Pelontar besi wanita berusia 17 tahun , Grace Wong juga memberikan sinar keyakinan apabila mencatatkan balingan sejauh 55.99 meter untuk memenangi pingat gangsa.
Tahniah kepada barisan atlet negara.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.