Jenis-jenis rumah di Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Credit Pic and Bandwith :- Propertyeads
Minggu ni mata agak berpinau sikit. Terpaksa menyisih dan menyusun maklumat-maklumat rumah tidak terjual di Melaka.. Untuk kali ini saya sekadar ingin memberikan maklumat jenis-jenis rumah yang terdapat di Malaysia ( berdasarkan data NAPIC).Banyak sangat nombor-nombor yang perlu diambil kira. Dari kekosongan ikut kuota , jenis rumah dan harga.. Mungkin anda pernah dengar tentang jenis-jenis rumah yang terdapat di Malaysia.

Berikut adalah jenis-jenisnya yang saya ketemui :-

1. Teres setingkat
2. Teres 2-3 tingkat
3. 1 Tingkat berkembar
4. 2-3 Tingkat berkembar
5. Sesebuah
6. Rumah Bandar
7. Kluster
8. Rumah Kos Rendah
9. Pangsapuri Kos Rendah
10. Pangsapuri
11. Apartment Servis
12. Kondominium

Saya yakin ramai yang tak memahami dan mengenali tentang semua jenis-jenis yang dinyatakan diatas. Saya pun ada beberapa jenis lagi yang masih agak keliru dalam menentukan kriterianya…

Cari maklumat Taman Perumahan??
Semak di Portal e-Home KPKT

Pengunjung Entri Ini :20591

12 Responses

  1. haritzNo Gravatar says:

    13.Rumah sewa

    Reply

  2. KNizamNo Gravatar says:

    ko develop portal tu ke eh ?
    cool :)

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    tak lah.. tu org KL..
    Kementerian Perumahan buat..
    aku tak layak nak buat..

    Reply

  3. safarNo Gravatar says:

    14. Rumah kedai.boleh disenaraikan.

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    boleh la kot..

    Reply

  4. abrablogNo Gravatar says:

    uiks..banyaknya jenis rumah..

    Reply

  5. azmiNo Gravatar says:

    ade x statistik lengkap utk taburan pangsapuri kos rendah dlm kawasan kl?

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    cuba rujuk NAPIC.. Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah

    Reply

  6. sharizalNo Gravatar says:

    townhouse di bawah kategori apa?

    Reply

    zoolNo Gravatar Reply:

    townhouse tu sendiri kategori jenis rumah…

    Reply

  7. dipangNo Gravatar says:

    salam, boleh dapatkan data atau maklumat lengkap tentang perbezaan antara hotel, chalet, service apartment dan condotels….kalu dapat bagi sumber kat mana nak dapat tu ok jugak…terima kasih..

    Reply

  8. azmiNo Gravatar says:

    apakah kriteria2 yang perlu ada dalam bangunan apartment?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge