post

Goh V Shem/Wee Kiong bakal berganding semula

Pasangan pemenang pingat perak Sukan Olimpik 2016 bakal digandingkan semula untuk beberapa kejohanan pada tahun 2018.
Keputusan ini diumumkan oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM) melalui Setiausaha Datuk Ng Chin Chai. Ia dibuat berdasarkan pertimbangan peraturan baru yang dikeluarkan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) yang berkait rapat dengan ranking.
Goh V Shem dan Tan Wee Kiong yang dipisahkan pada tahun ini digandingkan semula bagi persediaan untuk kempen Piala Thomas pada tahun hadapan.

Pada tahun hadapan pasangan Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi akan berganding dalam kejohanan berbeza.


Peraturan baru yang dikeluarkan oleh BWF untuk tahun 2018 menyaksikan terdapat Tahap 2 dan 3 Kejohanan mankala terdapat Tahap 4 dan Tahap 5 dimana hanya 28 tempat diberikan dalam cabutan utama ditambah lapan yang akan bernasib baik berdasarkan prestasi dalam kejohanan kelayakan.

Risiko bahawa pasangan baru Wee Kiong-Yew Sin dan V Shem- Ee Yi tidak layak untuk bermain di Tahap 2 dan 3 perlawanan dan mungkin terpaksa beraksi dalam Tahap 4.
“Oleh itu, BAM bersama-sama dengan jurulatih dan pemain telah membuat keputusan untuk meneruskan pasangan V Shem-Wee Kiong dan Yew Sin-Ee Yi untuk beberapa kejohanan,” kata Ng.

Sehingga 30 November, pasangan Wee Kiong-Yew Sin dan V Shem-Ee Yi masing-masing menduduki tempat masing-masing 76 dan 92 manakala V Shem-Wee Kiong dan Yew Sin-Ee Yi menduduki ranking 18 dan 24.

Jurulatih kebangsaan Cheah Soon Kit berkata, “Tanda-tanda itu positif kerana para pemain memahami perancangan yang kami ada untuk tahun depan terutama kempen Piala Thomas.
“Mereka menerima keputusan itu kerana mereka tahu bahawa di atas semua, negara itu menjadi yang pertama dan mereka juga menyedari keputusan BWF yang baru. Saya berharap mereka dapat mencapai keputusan terbaik yang mungkin. “

Sumber :-The Star

Please follow and like us:
error0

One thought on “Goh V Shem/Wee Kiong bakal berganding semula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.