Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Gelanggang Futsal bagi setiap kawasan perumahan di Kuantan

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan merancang untuk menubuhkan sebuah gelanggang futsal di setiap kawasan perumahan di ibu kota Pahang, lapor Bernama.
“Saya mahu gelanggang futsal dibina dengan cara yang terbaik, dengan bumbung dan lampu supaya anak-anak muda dapat bersenam pada waktu malam.

“Gelanggang futsal yang kira-kira RM500,000 setiap satu boleh juga menjadi gelanggang pelbagai guna,” kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar kepada pemberita pada majlis penutupan Kejohanan Sukan Kerajaan Tempatan di sini semalam.
Noh juga menambah bahawa gelanggang futsal bukan sahaja akan meningkatkan semangat penduduk untuk menjalankan dan mengamalkan gaya hidup yang sihat, tetapi juga dapat menjalin hubungan erat di kalangan mereka, kata Bernama.

Menurut Persatuan Futsall Bola Sepak Inggeris, “adalah permainan bola sepak kecil yang menarik dan pantas dimainkan di seluruh dunia dan secara rasmi diiktiraf oleh kedua-dua UEFA dan FIFA”.

“Ia adalah permainan lima pemain, biasanya dimainkan di gelanggang dalaman yang rata dengan tiang gol bersaiz hoki dan bola bersaiz empat dengan lantunan yang kurang.”

Futsal telah dibangunkan oleh Juan Carlos Ceriani Gravier, seorang guru di Montevideo, Uruguay, dan pertama kali bermain pada tahun 1930.

Ia adalah sukan global yang berkembang pesat dan banyak estet perumahan dan kawasan bandar di Malaysia mempunyai mahkamah futsal.

Pasukan futsal kebangsaan telah berjaya memenangi pingat perak tahun 2017 di Kuala Lumpur SEA Games, apabila mereka kalah 3-4 kepada Thailand dalam perlawanan robin pusingan akhir.

Sumber : The Edge Market

Admin Ligakampung memang meminati sukan futsal ini tapi apakan daya umur yang meningkat serta kaki bangku menyukarkan untuk bermain. Apatah lagi di kawasan perumahan kami tiada gelanggang futsal.
Cuma nilai kos pembinaan gelanggang tu agak tinggi rasanya. Tak perlulah untuk taman perumahan sampai nak buat ikut spesifikasi FIFA kot. Cukuplah untuk remaja beriadah bagi mengeratkan silaturrahim disamping dapat juga mencungkil bakat-bakat baru di kawasan perumahan.
Kalau ikutkan kebanyakan taman perumahan yang dibina oleh KPKT rasanya ada disediakan gelanggang futsal. Semoga ia dapat digunakan dengan sebaik mungkin.

Please follow and like us:
error0

One thought on “Gelanggang Futsal bagi setiap kawasan perumahan di Kuantan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)