LIGAKAMPUNG

Sukan Oh Sukan

Archives

Penaja

Adakah anda ingin menaja Ligakampung.com ? Sila emel kepada zzarizi[at]gmail.com

Format kiraan 11 mata bakal dilaksanakan

Siapa yang follow Purple League mesti dah terbiasa dengan format sistem kiraan 11 mata dalam badminton. Jamal pun kadang-kadang kalau main dengan kawan-kawan sePAKATan ada juga guna format ni.
Macam biasa, Jamal mesti menang punya. Berbalik kepada isu mengenai kiraan 11 mata yang akan dilaksanakan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) selepas mesyuarat agung BWF yang akan berlangsung esok.
Format seperti yang Jamal bagitau tadi, kiraan 11 mata menerusi lima set terbaik akan digunakan. Sistem ini bakal mengantikan kiraan sedia ada 21 mata menerusi tiga set terbaik yang mula diperkenalkan pada tahun 2006.

Seandainya mesyuarat agung BWF bersetuju dengan sistem ini, perubahan dijangka berkuatkuasa pada hujung tahun ini bagi kitaran mata kelayakan ke Sukan Olimpik Tokyo 2020.
Jamal rasa ada pro dan kontranya menggunakan kaedah 11 mata ni. Antaranya ialah :-

1) Permainan akan lebih laju dan cepat. Berbanding guna 21 mata, menggunakan 11 mata mempercepatkan sesuatu perlawanan.Pemain akan lebih pantas untuk mendapatkan mata kerana ia lebih rapat.
2) Perlawanan akan lebih rapat dan peluang bangkit itu masih ada. Kalau bermain dengan sistem 21, mungkin ketinggalan 5 mata adalah satu yang sukar untuk dikejar tapi dalam 11 mata untuk melebihi dari 5 mata adalah satu cabaran.
3) Mempercepatkan perlawanan akan memberi ruang kepada penaja. Berhenti seketika walaupun 1 minit dapat membantu mempromosikan syarikat korporat secara tidak langsung. Ramai lah penaja nak mendekati sukan badminton ni. ( Ligakampung pun ada niat tapi duit je takde).

4) Bulu tangkis dapat dijimatkan sebab permainan tak lama sangat . Jadi kurang rosak bulu tangkis tu. Kalau tak, kejap-kejap nak ganti. Satu game je mau dekat 3 tabung bulu tangksi digunakan nanti.
5) Dari segi kontra pula, pemain yang lambat panas mungkin sukar untuk menyesuaikan diri.
6) Pemain akan bermain terlalu gopoh dan kurang bermain rally. Ini mengurangkan juga skil-skil individu menarik dapat ditampilkan oleh pemain

Walaubagaimanapun, Jamal menyokong tindakan BWF ni untuk menggunakan kaedah 11 mata. Korang kalau rasa tak puas hati, jom celen Jamal kat gelanggang.

Please follow and like us:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)